‘Ένας εξαίρετος επιστήμονας και άνθρωπος, ο Καθηγητής Ψυχιατρικής Νικόλαος Παρίτσης , έφυγε από την ζωή την περασμένη Κυριακή, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους του αλλά και τους φοιτητές του.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου και ώρα 12 το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνα στην Κηφισιά.
Ο Καθηγητής Ν. Παρίτσης σπούδασε Ιατρική, πραγματοποίησε το διδακτορικό του στην Επιδημιολογία και έκανε ειδικότητα ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΕΚΠΑ). Κατόπιν εργάστηκε σαν Πανεπιστημιακός βοηθός και δίδαξε Ιστολογία και την βιολογία. Αργότερα στην Αγγλία σπούδασε και έλαβε διδακτορικό (PhD) στη Κυβερνητική, επίσης σπούδασε Brain Studies Course (συνδυασμός φυσιολογίας του εγκεφάλου, ψυχολογίας και κυβερνητικής επιστήμης), και σαν άμισθος βοηθός στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Λονδίνου.
Στη συνέχεια ο κ. Παρίτσης χρημάτισε Διευθυντής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Ερευνητικό Κέντρο «Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού», Αθήνα και Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής στο Δρομοκαΐτειο Νοσοκομείο όπου έφερε σε αυτό 4 Ευρωπαϊκά προγράμματα (κτηριακά και ερευνητικά) στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
Κατόπιν διορίστηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όπου διετέλεσε διευθυντής: του τομέα Ψυχιατρικής και επιστημών συμπεριφοράς, της ψυχιατρικής κλινικής και παιδοψυχιατρικής του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και οργάνωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα κρατικές υπηρεσίες για οικογενειακή και συστημική θεραπεία.
Υπήρξε πρόεδρος της «European Systems Group”, ιδρυτικό μέλος (1987) της “European Family Therapy Network” Προδρόμου της EFTA, ιδρυτικό μέλος του κλάδου εκπαίδευσης της EFTA, και μέλος του Fushl Group, μιας πολύ σημαντικής Διεθνούς Ομάδας.
Επικεφαλής 6 Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Master in Systems Behavior, μέρους του οποίου χρησιμοποιήθηκε αργότερα για την οργάνωση 4ετούς Προγράμματος Εκπαίδευσης στη Συστημική θεραπεία. της “Εταιρίας θεραπείας και παρέμβασης σε άτομα, οικογένειες και ευρύτερα συστήματα” την οποία και ίδρυσε.
Ο Καθ. Παρίτσης έχει αναπτύξει την μέθοδο «Θεραπεία Ανθρωπίνων Συστημάτων», έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία, ένα ξενόγλωσσο και τρία Ελληνικά και πληθώρα ξενόγλωσσων άρθρων. Στο “International Encyclopedia of Systems and Cybernetics” αναφέρεται “The law of optimal variety” of Paritsis.