Με σειρά εκθέσεων, παρουσιάσεων και ομιλιών, ο Δήμος Ηρακλείου τιμά την επέτειο για την Μάχη της Κρήτης.
Συνοπτικά το πρόγραμμα και τα στοιχεία των εκδηλώσεων:
«Επήρα τ’ άρματα και έφυγα στην Μαδάραν» John D. S. Pendlebury (1904-1941),
Σε εξέλιξη βρίσκεται η Έκθεση για τον ήρωα της Μάχης της Κρήτης John D. S. Pendlebury (1904-1941) «Επήρα τ’ άρματα και έφυγα στην Μαδάραν» στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, με την λειτουργία της να έχει παραταθεί μέχρι τις 17/7.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της ίδιας δράσης, πραγματοποιήθηκε στις 18/5 επιστημονική Ημερίδα, με την συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ιστορικών και αρχαιολόγων, οι οποίοι μίλησαν για την ζωή και το έργο του John D. S. Pendlebury. Του ανθρώπου που υπηρέτησε την Κρήτη με τη διπλή ιδιότητα του επιστήμονα και του πολεμιστή και έχασε την ζωή του κατά την Μάχη του Ηρακλείου.
Οι δράσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τη Βρετανική Σχολή Αθηνών (BSA)
Σημεία Μνήμης
Σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, μια ιδιότυπη υπαίθρια περιοδική έκθεση θα αναπτυχθεί στην πόλη του Ηρακλείου, διάσπαρτη σε έξι συγκεκριμένα Σημεία Μνήμης, με σκοπό να αναδειχθούν σημαντικά επεισόδια που διαδραματίστηκαν σε αυτά κατά τη διάρκεια της Μάχης του Ηρακλείου.
Σε κάθε Σημείο Μνήμης θα τοποθετηθεί ειδική προσωρινή κατασκευή η οποία θα έχει αναρτημένη την σχετική ιστορική τεκμηρίωση και πληροφοριακό υλικό με την μορφή σύντομων κειμένων και οπτικών τεκμηρίων.
Ομιλία του ιστορικού-ερευνητή Κωστή Μαμαλάκη με θέμα «Η φωτογραφία στον πόλεμο»
Τετάρτη 22 Μαΐου, σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στην αίθουσα «Θεοτοκόπουλος» της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, με ελεύθερη είσοδο.
Ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο με σχολιασμούς, παρατηρήσεις και επισημάνσεις πάνω σε πρόσωπα και δρώμενα της περιόδου της Γερμανο-Ιταλικής κατοχής στην Κρήτη.
Η φωτογραφία από αντικείμενο απαθανάτισης μίας χρονικής στιγμής, είτε ως αναμνηστική, είτε ως αντικείμενο τεκμηρίωσης κάποιας δραστηριότητας, στον πόλεμο εργαλειοποιήθηκε στο έπακρο ως όργανο προπαγάνδας.
Στην ομιλία θα παρουσιαστεί σπάνιο φωτογραφικό υλικό (216 φωτογραφίες) και μονταρισμένες, στρεβλωμένες και προπαγανδιστικές φωτογραφίες, που εξυπηρέτησαν σκοπιμότητες της εποχής εκείνης, καθώς και των μεταπολεμικών χρόνων.
Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Κρουσώνας: Στα χνάρια του Σατανά».
Παρασκευή 24 Μαΐου, αίθουσα «Θεοτοκόπουλος» της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, με ελεύθερη είσοδο.
Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην προσωπικότητα και την δράση του Αντωνίου Γρηγοράκη «Σατανά» (1888–1943) από το χωριό Κρουσώνας Ηρακλείου. Μιας προσωπικότητας του βενιζελικού χώρου που άφησε το αποτύπωμά της την περίοδο του Μεσοπολέμου και της Γερμανο-Ιταλικής κατοχής. Ένα πολυεπίπεδο κινηματογραφικό «πορτρέτο» του ίδιου και των ανθρώπων που στελέχωσαν την αντιστασιακή του ομάδα, ρίχνουν φως στην πολυτάραχη εποχή που έζησε, στα χρόνια των διχασμών και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Κρήτη.