Ευρωπαϊκές εκλογές, η επικαιροποίηση του ευρωπαϊκού μηνύματος

Άρθρο του Γιώργου Α. Ζερβάκη *

Τώρα που ο δημόσιος διάλογος μέσα στην ΕΕ, επαναφέρει σημαντικά στοιχεία, ζητήματα, όπως το ευρωομόλογο, την συνολική στρατηγική και κατεύθυνση της ΕΕ, την αναζήτηση Κοινής Αμυντικής Έκφρασης, το αποτύπωμα ότι οι Σύνοδοι Κορυφής, ο διακυβερνητικός μηχανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει υπέρ μιας φιλόδοξης, αμοιβαίας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, πρέπει να επικαιροποιήσουν και να επαναδιατυπώσουν, την πολιτική τους agenda για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Και αυτό, αποτελεί αναγκαιότητα.

Στην πορεία της χώρας, σε αυτή την διαδρομή των τεσσάρων δεκαετιών μέσα στις δομές, στους θεσμούς και στις πολιτικές της ΕΕ, καταφέραμε ως πολιτικό σύστημα την ενίσχυση του αποδεκτού ευρωπαϊκού πλαισίου, με την μετακίνηση από την απόρριψη και την άρνηση, στην ενίσχυση της συμμετοχής της χώρας. Και με μια τάση περισσότερο στην προσέγγιση κατεύθυνσης της εμβάθυνσης, της πολιτικής ενοποίησης, με ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά. Διαμορφώνοντας έναν κοινό τόπο υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης, πλειοψηφικό σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο. Κάτι που αποτυπώθηκε και στο κρίσιμο καλοκαίρι του 2015, όταν υποχώρησαν και απομακρύνθηκαν οι λογικές της ρήξης, οι δυνάμεις της τότε φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης στήριξαν αναφανδόν την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας, ενώ οι εταίροι μας, στήριξαν ξεκάθαρα τον δύσκολη αυτή πορεία. 

Στην δρομολόγηση των κοινοτικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, την υιοθέτηση κοινών λύσεων, οι εκδοχές για το ποιες θα είναι οι πηγές χρηματoδότησης από το ευρωπαϊκό ομόλογο, του Ταμείου Ανάκαμψης για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας στα επόμενα χρόνια, τον ευρωπαϊκό φόρο αλληλεγγύης, πως όλα αυτά συνδέονται με τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Ένα είναι το μείζον, να υπάρξουν οι βηματισμοί προς την σωστή κατεύθυνση, ενδυναμώνοντας την αλληλεγγύη, με μια Ευρώπη ταγμένη στην διασφάλιση των ιδρυτικών της πολιτικών καταβολών, την συνεργασία στην ασφάλεια, την συνοχή και την κοινωνική ευημερία. Να μην επιτρέψουμε να υπερισχύσουν τα στενά εθνικά συμφέροντα και οι εγωϊσμοί.

Τα ευρωπαϊκά θέματα, οφείλουν να τοποθετούνται δυναμικά στην δημόσια συζήτηση, στο πολιτικό περιβάλλον, με την κοινοτική δράση να είναι εκείνη η κατεύθυνση που μπορεί να ενισχύει την ικανότητα της ΕΕ να αντιδρά με επιτυχία απέναντι στην εκδήλωση κρίσεων, να έχει την δυνατότητα να εξασφαλίζει την χρηματοδότηση νέων πολιτικών και πρωτοβουλιών, μέσα από έναν ισχυρότερο προϋπολογισμό.

Οι ευρωπαϊκές εκλογές που θα διεξαχθούν σε λίγες ημέρες, αλλά και όσα θα δρομολογηθούν έπειτα από αυτές, είναι το κατάλληλο πλαίσιο για να θέσουμε τις νέες επιδιώξεις του κοινοτικού θεσμικού συστήματος, να κινηθεί με την αναγκαία αλληλεγγύη που θα επιτρέπουν στην ΕΕ να ανταποκριθεί με επιτυχία στις κρίσιμες γεωπολιτικές εξελίξεις που διαμορφώνονται. Το κατάλληλο πλαίσιο για την δραστική αναμόρφωση του Κοινοτικού Προϋπολογισμού, για την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, για τις προοπτικές και τις κατευθύνσεις της. 

* Ο κ. Γιώργος Α. Ζερβάκης , είναι εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης. Το άρθρο έχει γραφεί για τον ιστότοπο neadrasis.gr. 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content