«Ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους και την ακούω δυνατά: Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο. Και αυτό θα κάνουμε, ώστε να βαδίσουμε πιο γρήγορα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη». Με αυτή τη φράση χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να προσδιορίσει το κατ’ αυτόν μήνυμα που επέλεξαν να στείλουν οι πολίτες στις ευρωεκλογές, «προσγειώνοντας» τη ΝΔ σε ποσοστά κάτω του 30%, έστω και αν οι ευρύτεροι πολιτικοί συσχετισμοί μάλλον σε κατακερματισμό παραπέμπουν. Με άλλα λόγια, υπογράμμισε ότι οι πολίτες που στήριξαν τη ΝΔ σε περιβάλλον εθνικών εκλογών τώρα επέλεξαν είτε να απέχουν είτε να ψηφίσουν κάποιο μικρότερο κόμμα, θέλοντας να «ακουστούν» στο Μαξίμου για μια σειρά από λόγους.
Το ερώτημα της επόμενης μέρας για το κυβερνητικό επιτελείο είναι πώς θα αντιδράσει ο πρωθυπουργός στην εξέλιξη αυτή, η οποία ήταν κόντρα στις προσδοκίες του ιδίου, αλλά και των στενότερων συνεργατών του. Και μπορεί η μεγάλη αποχή να τίναξε στον αέρα κάθε υπολογισμό, τα πολιτικά συμπεράσματα, όμως, βγαίνουν από τη διαμόρφωση της κάλπης.
Η ανάλυση και ο ανασχηματισμός
Το πρώτο που θα γίνει στο κυβερνητικό επιτελείο θα είναι η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος. Στη Νέα Δημοκρατία επισημαίνουν ότι είναι πρώτο κόμμα, μακράν του δεύτερου, με άθροισμα του δεύτερου και του τρίτου κόμματος που δεν ισούται με αυτό της ΝΔ. Και αυτό σε ένα περιβάλλον ευρύτερου κατακερματισμού στην Ευρώπη, με τον Μακρόν στη Γαλλία να προκηρύσσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές και τον Ντε Κροο στο Βέλγιο να διαλύει τη Βουλή. Τα παραπάνω, όμως, δεν είναι «άλλοθι» για τη ΝΔ, η οποία κατέγραψε σημαντικές απώλειες σε μια σειρά κατηγοριών ψηφοφόρων και ειδικά σε αυτές που ήταν γι’ αυτή προνομιακές σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Η εν λόγω ανάλυση αναμένεται να γίνει σε δύο επίπεδα. Αφενός, στον σημερινό πρωινό καφέ θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς χθες η κατάσταση στον τρίτο όροφο της οδού Πειραιώς δεν προσφερόταν για εις βάθος ανάλυση. Παράλληλα και σε επίπεδο κόμματος θα γίνει μια ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των αριθμητικών στοιχείων που προκύπτουν από το exit poll, αλλά και ανά γεωγραφικές περιφέρειες.
Ο κ. Μητσοτάκης θα σταθμίσει, παράλληλα, και άλλες πρωτοβουλίες, προκειμένου να δώσει με τη σειρά του το μήνυμα ότι άκουσε τους πολίτες. Μια από αυτές τις επιλογές στο τραπέζι είναι ο ανασχηματισμός, ίσως νωρίτερα από όσο θα επιθυμούσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες δεν θα ήθελε να πάρει τέτοιες αποφάσεις εντός του καλοκαιριού. Αυτό που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει είναι τι έκτασης θα είναι μια τέτοια παρέμβαση και αν θα πρέπει να περιλαμβάνει και το Μέγαρο Μαξίμου που έχει μείνει με ένα μάλλον «μεταβατικό» σχήμα, μετά την έξοδο των κ. Μπρατάκου και Παπασταύρου προ μηνών. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι φανατικός των ανασχηματισμών και αποφεύγει τις δομικές παρεμβάσεις στο σχήμα. Μένει να φανεί, αν θα εμμείνει σε αυτή τη λογική και τώρα.
Κανείς, βεβαίως, δεν μπορεί να προοικονομήσει τον χρόνο των πρωτοβουλιών του κ. Μητσοτάκη. Άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά λένε ότι, αν πάρει μια τέτοια απόφαση, αυτή δεν μπορεί να αργήσει. Ακόμα και αν χρειάζεται ανασχεδιασμός στρατηγικών προτεραιοτήτων, πέρα από απλές αντικαταστάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται αύριο το πρωί στην Ιορδανία, ενώ το Σαββατοκύριακο έχει υποχρεώσεις στην Ελβετία και στις Βρυξέλλες. Ένα ορόσημο αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να είναι το εκκρεμές υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής που έχει μείνει «κάβα» από τον Μάιο.