Ο Ραφαέλ Γκλικσμάν έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη Γαλλία, αφού με ποσοστό 13,89% η λίστα των «Σοσιαλιστών-Δημόσια Πλατεία» αναδείχθηκε πρώτη από τις δυνάμεις της Αριστεράς και λίγο έλειψε να πάρει τη δεύτερη θέση από την «Αναγέννηση» (14,6%), του Εμανουέλ Μακρόν.
Στο τέλος μιας δυναμικής προεκλογικής καμπάνιας, ο ευρωπαϊστής γιος του Αντρέ Γκλικσμάν, ενός από τους διασημότερους nouveaux philosophes της Γαλλίας, που σε όλη του τη ζωή πολέμησε τους ολοκληρωτισμούς, κατάφερε να διπλασιάσει το σκορ των προηγούμενων ευρωεκλογών του 2019 (6,19% είχε πάρει τότε) και να εξασφαλίσει 13 έδρες, έναντι 6 προ πενταετίας. Πλέον, βάζει αναμφισβήτητα πλώρη για τις προεδρικές εκλογές σε τρία χρόνια.
Ο Γκλικσμάν έπεισε μια μερίδα των ψηφοφόρων, μολονότι οι κεντρώοι τον χαρακτηρίζουν «κατ’ όψιν μόνον Ευρωπαίο», οι ακροδεξιοί τον αποκαλούν «υποψήφιο των ελίτ» και οι αριστεροί υποστηρίζουν ότι νιώθει πιο άνετα στα πάνελ τηλεοπτικών εκπομπών για διεθνή θέματα παρά στο πλευρό της εργατιάς στα εργοστάσια.
Γαλλικά ΜΜΕ: Η νίκη Γκλικσμάν επιβάλλει ανασύνθεση της Αριστεράς
Γαλλικά ΜΜΕ σχολιάζουν ότι μετά την εκλογική επίδοση της λίστας των Σοσιαλιστών -μπροστά από την Ανυπότακτη Γαλλία (LFI), τους Πράσινους (EELF) και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας- ο 44χρονος Γκλικσμάν επιβάλλει τώρα μια αναπροσαρμογή του κέντρου βάρους της Αριστεράς, όπου κυριαρχούσε μετά τις προεδρικές εκλογές το LFI του νεοκομμουνιστή Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Αυτή την ανασύνθεση γύρω από έναν σοσιαλδημοκρατικό χώρο είχε υποσχεθεί ο Γκλικσμάν στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας. Ωστόσο, η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει τη Βουλή και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές την καθιστά πλέον επιτακτική ανάγκη για τη γαλλική Αριστερά, αφού, με τον θρίαμβο της Ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν, μια διάσπαση του μετώπου των υποψηφίων θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια αριστερών βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση.
Ποιος είναι ο Ραφαέλ Γκλικσμάν
Ο Ραφαέλ Γκλικσμάν είναι Γάλλος συγγραφέας και ακτιβιστής και θεωρείται το νέο φαινόμενο της γαλλικής πολιτικής σκηνής.
Ο 44χρονος πολιτικός υποστηρίζει φιλοευρωπαϊκές και «πράσινες» θέσεις ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου με τίτλο «Ξύπνα Ευρώπη», που αποτελείται από τους Σοσιαλιστές και το μικρό του κόμμα, Place Publique.
«Υπάρχει μια φιλοευρωπαϊκή Αριστερά στη Γαλλία που δεν έχει εξαφανιστεί -ήταν μάλιστα για πολύ καιρό κυρίαρχη- και η δουλειά μου είναι να υπερασπιστώ με υπερηφάνεια αυτή τη γραμμή, χωρίς συμβιβασμούς ή δισταγμούς» έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του στους «Financial Times».
«Υπάρχει μια Αριστερά στη Γαλλία που πιστεύει στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην πράσινη μετάβαση, στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και στην αντίσταση στα αυταρχικά καθεστώτα» πρόσθεσε.
Ο Γκλικσμάν, ο οποίος μεγάλωσε σε κύκλους της αριστερής ελίτ, ως γιος του αντικομμουνιστή φιλοσόφου Αντρέ Γκλικσμάν, απορρίπτει την ανάδειξή του από τα γαλλικά ΜΜΕ σε πολυαναμενόμενο σωτήρα της ασθμαίνουσας γαλλικής Κεντροαριστεράς…
«Το μόνο που ξέρω είναι ότι ήμασταν ένας εύθραυστος χώρος και λίγο άρρωστος, αλλά αναζωογονηθήκαμε» δήλωσε. «Υπάρχει μια ανανέωση».
O φιλόσοφος Αντρέ Γκλικσμάν (απεβίωσε το 2015) και ο γιος του, Ραφαέλ
.
Πριν από την ανακοίνωση του Μακρόν για τις πρόωρες εκλογές, στα κόμματα της Αριστεράς είχε ξεκινήσει το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών, ειδικά στους Πράσινους, που έπεσαν από το 13,48% το 2019 στο 5,20% τώρα.
Στο LFI, η Μανόν Ομπρί κατάφερε μεν να αυξήσει τις έδρες του κόμματος στην Ευρωβουλή από έξι σε οκτώ, αλλά η καμπάνια της εστιάστηκε στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα -θέμα που επέβαλε ο Μελανσόν παρά τις αντιρρήσεις ηγετικών στελεχών.
Στους Σοσιαλιστές, παρά την αδιάψευστη επιτυχία, το μέτωπο κατά της Αριστερής Συμμαχίας Nupes και οι εναπομείναντες βαρόνοι λίγο έλειψε χθες να ζητήσουν την κεφαλή επί πίνακι του γ.γ. Ολιβιέ Φορ, ο οποίος, ωστόσο, καυχάται ότι αυτός στοιχημάτισε για πρώτη φορά το 2019, αλλά και στη χθεσινή αναμέτρηση, στον Γκλικσμάν.
Ο τελευταίος αντέδρασε συγκρατημένα, σχολιάζοντας την επίδοσή του στις ευρωεκλογές:
«Δεν νιώθω την επιθυμία να πανηγυρίσω σήμερα, η Ακροδεξιά αντιπροσωπεύει το 40% στη Γαλλία. Σήμερα είμαστε σε ένα τέτοιο σημείο, που υποχρεούμαστε να δώσουμε έναν ακάματο αγώνα. Δεν θα γιορτάσουμε, λοιπόν, αλλά θα προετοιμαστούμε για ό,τι επίκειται. Θα εργαστούμε, γιατί δεν υπάρχει κάτι άλλο».
Εκκλήσεις για συσπείρωση της Αριστεράς ενόψει των εκλογών
Όταν, ωστόσο, έγινε γνωστή η απόφαση του Μακρόν για τις πρόωρες κάλπες, ο Γκλικσμάν έκανε λόγο για «εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι», τονίζοντας ότι «δεν κατανοεί γιατί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπακούει στις αξιώσεις του [Τζορντάν] Μπαρντελά [εκλεκτού της Λεπέν]».
Από την πλευρά της, η Μανόν Ομπρί έσπευσε να σημειώσει ότι η χώρα θέλει να αφήσει πίσω της την εποχή Μακρόν, αλλά η σελίδα δεν πρέπει να γυρίσει με την Εθνική Συσπείρωση [της Λεπέν], ενώ ο Μελανσόν σχολίασε ότι σωστά έπραξε ο Μακρόν με τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, «αφού στερείτο πλέον της νομιμότητας».
Ο Φαμπιάν Ρουσέλ, του Κομμουνιστικού Κόμματος (που απέσπασε χθες ποσοστό 2,5%), κάλεσε την Αριστερά να συνεργαστεί για ένα «σύμφωνο για τη Γαλλία», ενώ στο στρατόπεδο των Οικολόγων η Μαρί Τουσέν, πικραμένη από την ήττα, απηύθυνε έκκληση για συσπείρωση της Αριστεράς, προαναγγέλλοντας οσονούπω διαβουλεύσεις.
Ο γ.γ. των Σοσιαλιστών, Φορ, πάλι, κάλεσε την Αριστερά να συνεργαστεί για μια «χρήσιμη» σύμπραξη, ενώ ο εκκολαπτόμενος διάδοχος του Μελανσόν, Φρανσουά Ρουφέν, ζήτησε τη δημιουργία ενός «νέου λαϊκού μετώπου».
Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά για τα αριστερά κόμματα προκειμένου να οργανωθούν και να καταθέσουν μια πειστική πρόταση στους Γάλλους ψηφοφόρους ενόψει των βουλευτικών εκλογών, στα τέλη του μήνα και στις αρχές του επόμενου. Το ερώτημα είναι αν θα τα καταφέρουν μετά τις εντάσεις των τελευταίων εβδομάδων.
Πηγή: iefimerida.gr