Ως θαύμα χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι ένας 29χρονος στο Ηράκλειο επέζησε, έπειτα από πυροβολισμό στο κεφάλι.
Το περιστατικό έγινε το 2023, στις αρχές Αυγούστου, όταν αρχικά φάνηκε ότι ήταν θύμα τροχαίου, όμως τελικά αποκαλύφθηκε ότι ήταν θύμα πυροβολισμού.
Σύμφωνα με το flashnews, αμέσως έγινε επέμβαση κρανιεκτομής από τον Διευθυντή Νευροχειρουργικής του Βενιζέλειου, Δημήτρη Κουτεντάκη, και τον Επιμελητή Α’, Βασίλη Μωραΐτη, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να αφαιρεθεί η σφαίρα, με τον άτυχο άνδρα να συνεχίζει να νοσηλεύεται τότε σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Ο 29χρονος αγρότης από την Κρήτη πυροβολήθηκε με πιστόλι από απόσταση περίπου 10 μέτρων, μεταδίδει η Daily Mail σε δημοσίευμά της. Η σφαίρα θρυμματίστηκε καθώς διέσχισε το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου του και κατέληξε κοντά στο πίσω μέρος του κρανίου του.
Ο τραυματισμός του 29χρονου θεωρήθηκε θανάσιμος -Αντιμετωπίζει ακόμα προβλήματα στην ομιλία
Έναν χρόνο μετά τον πυροβολισμό στο κεφάλι, ο άνδρας είναι ακόμη ζωντανός, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να μιλάει, παρά μόνο με «μονοσύλλαβες “εκφράσεις”» και δυσκολεύεται να κατανοήσει σύνθετη γλώσσα. Υποφέρει, επίσης, από ακούσιους σπασμούς στη δεξιά πλευρά του σώματός του και δυσκολίες στην κίνηση των μυών στην αριστερή πλευρά.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, σύμφωνα με εκτιμήσεις, λιγότερο από το 3% των ανθρώπων επιβιώνουν από τραύμα στο κεφάλι από πυροβολισμό. Από αυτούς, ακόμη λιγότεροι αναρρώνουν πλήρως από τα τραύματά τους και καταφέρνουν να ζουν όπως ζούσαν πριν από τον τραυματισμό.
Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές δήλωσαν ότι εξακολουθεί να έχει συναισθήματα και είναι σε θέση να σηματοδοτεί τις επιθυμίες του με ήχους και τους μυς του προσώπου του. Τα μέλη της οικογένειας είπαν στους γιατρούς ότι είναι βέβαιοι ότι θυμάται προηγούμενα γεγονότα, αν και δεν προσκομίστηκαν αποδείξεις γι’ αυτό.
Η σφαίρα διαπέρασε την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου του, η οποία εμπλέκεται στην ομιλία και στην επεξεργασία της γλώσσας και στην καθοδήγηση των κινήσεων στη δεξιά πλευρά του σώματος.
Η δεξιά πλευρά, η οποία εμπλέκεται στα συναισθήματα και στην επίλυση προβλημάτων και στις κινήσεις της αριστερής πλευράς, δεν έπαθε τίποτα.
Το περιστατικό αποκαλύφθηκε στην αμερικανική επιθεώρηση «American Journal of Case Reports» από γιατρούς του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Πώς επιβιώνουν όσοι δέχτηκαν πυροβολισμό στο κεφάλι
Όπως αναφέρει η Daily Mail, οι περισσότεροι άνθρωποι που πυροβολούνται στο κεφάλι πεθαίνουν σχεδόν αμέσως, είτε από σοκ είτε επειδή διακόπτονται ζωτικές λειτουργίες.
Μια περιοχή του εγκεφάλου στη βάση του ελέγχει ενέργειες όπως η αναπνοή και ο καρδιακός παλμός, με αυτές να σταματούν αν υποστεί βλάβη, και ο θάνατος να ακολουθεί αμέσως μετά.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, ωστόσο, οι ασθενείς επιβιώνουν εάν η βλάβη στον εγκέφαλο δεν επηρεάζει κρίσιμες δομές και λαμβάνουν γρήγορα ιατρική φροντίδα. Αυτό συνέβη με τον ασθενή από την Κρήτη.
Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατόν να επιβιώσει κανείς από έναν τραυματισμό στην περιοχή, αν και τα άτομα θα είναι πιθανότατα ανάπηρα για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Οι γιατροί δήλωσαν ότι αποκαλύπτουν την περίπτωση για να δείξουν πώς ο εγκέφαλος μπορεί να ανακάμψει μετά από τραυματισμό στο αριστερό ημισφαίριο.
Τι διέγνωσαν οι γιατροί στην περίπτωση του 29χρονου
Ο άνδρας αναφέρθηκε ότι υπέστη εκτεταμένη βλάβη στο αριστερό εγκεφαλικό, και στο αριστερό παρεγκεφαλιδικό ημισφαίριο, που συνδέεται με τον έλεγχο των κινήσεων.
Οι γιατροί έκαναν αμέσως ράμματα στο τραύμα και πραγματοποίησαν χειρουργική επέμβαση για να μειώσουν την πίεση στον εγκέφαλο και να αφαιρέσουν τα θραύσματα της σφαίρας.
Αυτό έγινε μέσω μιας επείγουσας κρανιεκτομής, μιας χειρουργικής επέμβασης που περιλαμβάνει την αφαίρεση μέρους του κρανίου για την ανακούφιση της πίεσης στον εγκέφαλο.
Νοσηλεύθηκε για δυόμισι μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε επίσης σε κρανιοπλαστική -ή μερική ανακατασκευή του κρανίου-, πριν μεταφερθεί σε κέντρο αποκατάστασης για 18 μήνες.
Οι γιατροί διέγνωσαν ότι πάσχει από σοβαρή αφασία ή σοβαρές δυσκολίες επικοινωνίας, που τον δυσκολεύουν στην κατανόηση της γλώσσας.
Διαπίστωσαν όμως, επίσης, ότι ήταν σε θέση να ακολουθήσει βασικές οδηγίες, όπως να καταλάβει σε ποιον από δύο ανθρώπους να δώσει έναν στυλό, αφού έλαβε οδηγίες, και ότι ήταν σε θέση να παράγει ήχους ως απάντηση σε οδηγίες, ή να εκφράζει συναισθήματα, όπως η επιθυμία να πάει σπίτι.