Η Καρπουζόπιτα της Μήλου στην Κρήτη – Από την Πάτρα Ζεϊμπεκη

Η καρπουζόπιτα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό έδεσμα της Μήλου πολύ νόστιμο… Όμως για την Κρήτη που παράγει πολλά καρπούζια και παραδοσιακά υλικά θα μπορούσε πολύ εύκολα να φιλοξενηθεί στις κουζίνες των ντόπιων νοικοκυρών. Γίνετε με πολύ απλά υλικά όπως καρπούζι, μέλι, κανελογαρύφαλα, σουσάμι, ξηρούς καρπούς, σταφίδες και φυσικά Κρητικό ελαιόλαδο.  Δοκιμάστε αυτή την συνταγή καρπουζόπιτας βασισμένη σε Κρητικά υλικά. Μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια, φιστίκι Αιγίνης, φιστίκια σαλέ, χονδροκοπανισμένα!!! Εγώ εμπνεύστηκα τα καρύδια λόγω της μεγάλης ποσότητας καρυδιών που παράγει το χωριό της μητέρας μου οι Γωνιές Πεδιάδος του Δήμου Χερσονήσου!!!

Υλικά

1200 γρ καρπούζι καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους, μόνο η ψίχα χωρίς κουκούτσια Κρήτης

15 κ.σ. αλεύρι γ.χρ. κοσκινισμένο

3 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.σ. μέλι

1 κ.σ. κανέλα + 1 κ.γλ. για πασπάλισμα

1 πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη

2 κ.σ. σταφίδα σουλτανίνα Κρήτης

120 γρ.σουσάμι ψιλό καβουρδισμένο (πωλείται έτοιμο όχι το τελείως λευκό αλλά το σκούρο)

1 κ.σ. Εξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Κρήτης

Ελαιόλαδο για να αλείψουμε το ταψί

Εκτέλεση

Βάζετε το καρπούζι σε μία λεκάνη και το ζουλάμε με τα χέρια μας να μείνουν ο χυμός και μικρά κομμάτια από την ψίχα περίπου ένα εκατοστό. 

Προσθέτετε την ζάχαρη, το μέλι, το ελαιόλαδο, το αλεύρι και την κανέλα. Ανακατεύετε καλά να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέτετε τις σταφίδες και ανακατεύετε. 

Λαδώνετε ένα ταψί, πασπαλίζετε με σουσάμι και ρίχνετε το μείγμα με μία κουτάλα. Πρέπει να βγαίνει ύψος 1,5 εκ. Πασπαλίζετε με το σουσάμι και την υπόλοιπη κανέλα και ψήνετε σε προ θερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς C. 

Δείτε αν ψήθηκε παρατηρώντας τις γωνίες του ταψιού να μην έχει καεί.

Βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσει για 10 – 15 λεπτά. Κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και μετά σε τρίγωνα και σερβίρετε.

Πηγή: www.patrazeibeki.com 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content