Πολεμικό Μουσείο: Ο Σαμαράς απέναντι στην κυβέρνηση, ο Καραμανλής με προειδοποιήσεις για τα εθνικά

Συντονισμένα πυρά εφ’ όλης της ύλης εξαπέλυσαν κατά της κυβέρνησης δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, στην κοινή τους εμφάνιση στο Πολεμικό Μουσείο για το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή».

Αναμφίβολα, πιο αιχμηρός ήταν στην ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εξαπέλυσε αιχμές κατά της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι ανησυχεί βαθιά.

Ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε «παρών», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν τον ενδιαφέρουν «μεγάλα αξιώματα», φωτογραφίζοντας τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επέμεινε στις αντιρρήσεις του για την ισότητα στον γάμο, εγκάλεσε την παρούσα κυβέρνηση για τη διεύρυνση, λέγοντας επί της ουσίας ότι συνιστά μετάλλαξη, άσκησε κριτική στο επιτελικό κράτος και τους «μονίμως αλάνθαστους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς», ενώ υποστήριξε ότι η ΝΔ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έφτασε σε ιστορικό χαμηλό από πλευράς ψήφων.

«Φτάσαμε στη μικρότερη και πιο φοβική ΝΔ στην ιστορία της» είπε ο πρώην πρωθυπουργός. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς άσκησε κριτική στην (παρούσα στην εκδήλωση) Ντόρα Μπακογιάννη για το ψήφισμα σχετικά με το Κόσοβο, ενώ ζήτησε να μειωθεί ο ΦΠΑ για τον έλεγχο των καρτέλ και το χτύπημα στην ακρίβεια, όπως έγινε το 2012, επί διακυβέρνησής του και επί τρόικας.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής προτίμησε πιο ήπιους τόνους. Επέκρινε τις ηγεσίες της Ευρώπης, άσκησε κριτική σε εθελοτυφλούντες που δεν βλέπουν ότι η Τουρκία έχει ηγεμονικές βλέψεις και σημείωσε:

«Αν δεν καταλαβαίνεις γιατί δυσανασχετούν και διαμαρτύρονται οι πολλοί, αν επιμένεις, κόντρα σε όλες τις ενδείξεις, ότι εσύ έχεις δίκιο και οι πολλοί άδικο, αν πιστεύεις ότι ξέρεις πάντα καλύτερα από αυτούς και η μόνη παραδοχή που κάνεις είναι ότι θα έπρεπε απλώς να το επικοινωνήσεις καλύτερα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκείνοι έχουν δίκιο κι εσύ άδικο. Αν ούτε αυτό καταλαβαίνεις, τα πράγματα είναι απείρως χειρότερα».

.

Επίθεση Σαμαρά κατά της κυβέρνησης για τα ομόφυλα

Ο Αντώνης Σαμαράς επανέφερε την κριτική στο θέμα της ισότητας στον γάμο που ψήφισε η κυβέρνηση.

«Με τον Κώστα περάσαμε μαζί τα πάντα. Διερωτήθηκα για τα εθνικά, μα τόσο λάθος κάνουν δύο πρώην πρωθυπουργοί. Αντιμετωπιστήκαμε με απαξίωση. Φτάσαμε στο σημείο στο νομοσχέδιο για τον γάμο να θέτω στη Βουλή συγκεκριμένα ερωτήματα επί της ουσίας και όχι μόνο δεν μου απάντησε κανείς, αλλά οργανώθηκαν και κενά έδρανα όσο μιλούσα. Και συνεχίστηκαν τα πανηγύρια υπουργών αγκαλιά με ΛΟΑΤΚΙ στο θεωρείο της Βουλής, την ώρα που το 1/3 των βουλευτών μας δεν είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο. Αφήστε τα γλέντια που ακολούθησαν μετά. Αφού η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έτσι ακόμα και τον πρώην πρωθυπουργό, γιατί να μην τους θεωρήσει ο κόσμος αλαζόνες;»

Ο κ. Σαμαράς υπενθύμισε ότι στην τελευταία δημόσια εμφάνισή του στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι θα ξεκοπεί από την πραγματικότητα. «Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έκανε το σωστό με αυτό το νομοσχέδιο. Αναρωτιέμαι εάν άκουγε τι του έλεγαν οι βουλευτές μας πριν λίγες μέρες στη Βουλή. Εάν άκουσε την ψήφο του ελληνικού λαού. Δεν ξέρω ποιους ακούει, αλλά να ξέρει ότι κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος».

«Τι σημαίνει τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα; Για παράδειγμα, ο γάμος των ομοφύλων για την Αριστερά είναι μια χαρά, για μας είναι το πρόβλημα» είπε.

Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών «ιστορικά αρνητικό» από πλευράς ψήφων.

.

Κυβερνητικοί κύκλοι: Δεν σχολιάζουμε ομιλίες πρώην πρωθυπουργών

«Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις και ομιλίες πρώην πρωθυπουργών» απαντούσαν κυβερνητικοί κύκλοι μετά την εφ’ όλης της ύλης κριτική που άσκησαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, εξερχόμενη της εκδήλωσης, ανέφερε πως «ακούστηκαν ενδιαφέροντα πράγματα», για να προσθέσει πως «δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα για την κυβέρνηση».

Παρόντες από την κυβέρνηση ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ευ. Μεϊμαράκης, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Συμεών Κεδίκογλου, ο πρώην υπουργός της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Πέτρος Δούκας, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Βασίλης Βιλιάρδος από την Ελληνική Λύση, ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας, η βουλευτής Άννα Καραμανλή, η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Ανδρέας Καστανιώτης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Οικονόμου, ο πρώην Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, ο Λάκης Βασιλειάδης, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, ο βουλευτής Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο υφυπουργός Κώστας Καραγκούνης, η πρόεδρος της Φωνής Λογικής Αφροδίτη Λατινοπούλου, η πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου.

.

Το σκηνικό των προσελεύσεων και του κλίματος χθες το απόγευμα στο Πολεμικό Μουσείο προσομοίαζε σε σκηνικό προδιαγεγραμμένης ρήξης δύο πρώην πρωθυπουργών με την κυβέρνηση. Μπροστά ένα ετερόκλητο κοινό, από ανθρώπους είναι σήμερα στη ΝΔ, κάποιους που παραμένουν με το ένα πόδι, άλλους που έφυγαν στην πορεία των ετών, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της Ελληνικής Λύσης, της ΝΙΚΗΣ, την Αφροδίτη Λατινοπούλου και αρκετούς ιερωμένους, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής εξαπέλυσαν μύδρους, πολιτικούς και προσωπικούς, κατά της κυβέρνησης, αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να βρίσκεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο, σε μια επίσκεψη εντελώς απροειδοποίητη, που ώθησε τον παρόντα υπουργό στο Πολεμικό Μουσείο Άδωνι Γεωργιάδη να φύγει…κακήν κακώς από την εκδήλωση.

Μετά τα όσα ειπώθηκαν, λοιπόν, τα πράγματα εντός ΝΔ δεν είναι ίδια. Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, θέλει να αποφύγει βιαστικές και εν θερμώ κινήσεις. Περισσότερο, ο πρωθυπουργός και οι συν αυτώ μοιάζουν να μην θέλουν να παίξουν το παιχνίδι με τους όρους που προτάσσουν οι «πρώην», ακόμα και αν ορισμένες επισημάνσεις τους «περνούν» αυτή την περίοδο σε ένα προβληματισμένο εσωκομματικό ακροατήριο-μια τάση που εκφράστηκε και στην πρόσφατη Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Η πλατφόρμα Σαμαρά

Η περίπτωση του κ. Σαμαρά, πάντως, είναι μοναδική για το Μέγαρο Μαξίμου και αποσυνδέεται τρόπο τινά από αυτή του κ. Καραμανλή, αν και στελέχη της πλευράς Σαμαρά υποστηρίζουν ότι λίγο έως πολύ οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είπαν τα ίδια. Μπορεί επισήμως κυβερνητικοί κύκλοι να μην σχολίαζαν το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Σαμαρά, παροικούντες το Μαξίμου, πάντως, έλεγαν εκ των υστέρων ότι ο πρώην πρωθυπουργός έφτασε να υιοθετεί ακόμα και fake news για «αποστρατιωτικοποίηση νησιών» και «εκκένωση βραχονησίδων για…οικολογικούς λόγους». Μένει να φανεί κατά πόσο οι απαντήσεις θα δοθούν και επισήμως, αν και αυτό δεν λύνει το πρόβλημα ότι όσα ειπώθηκαν, ειπώθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην πρωθυπουργός «κατέβασε» μια πολιτική πλατφόρμα στην εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου «Οι απόρρητοι φάκελοι του Καραμανλή». Επιτέθηκε ευθέως στον πρωθυπουργό για την υπόθεση του γάμου των ομοφύλων, λέγοντας ότι «δεν ξέρω ποιους ακούει αλλά ας καταλάβει ότι κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος», ενώ έδειξε ότι δεν ξέχασε τα άδεια έδρανα στην ομιλία του επί του νομοσχεδίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προβοκάτσια. «Αφού λοιπόν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έτσι ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρό της, γιατί να μην σας θεωρήσει ο κόσμος αλαζόνες κύριοι;», διερωτήθηκε ο κ. Σαμαράς. Επιτέθηκε στο μοντέλο του επιτελικού κράτους, ζήτησε επιστροφή στις ρίζες της ΝΔ, υποστήριξε τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ενώ ως προς τα εθνικά θέματα περιέγραψε μια ηττημένη Ελλάδα που δέχεται «τη μια ταπείνωση μετά την άλλη». Προειδοποίησε, δε, ότι είναι παρών, ασχέτως «μεγάλων θέσεων»-μια έμμεση αναφορά στα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας ότι υπηρετεί την πατρίδα και την παράταξη. Με άλλα λόγια, περιέγραψε εαυτόν ως τη φωνή της Δεξιάς εντός της ΝΔ. 

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς έθεσε και ένα ακόμα ζήτημα με το βλέμμα στο μέλλον: «ποιες πολιτικές συμμαχίες θα συνάψει, αν χρειαστεί, η παράταξη, με ποιους, και σε ποια ιδεολογική κατεύθυνση;», διερωτήθηκε. Η απάντηση για τον ίδιον είναι προφανής, με το βλέμμα στα δεξιά της ΝΔ.

Πηγή: iefimerida.gr – protothema.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content