Οδυνηρή για την Κρήτη η απώλεια του Γιάννη Σμπώκου

Mε μεγάλη θλίψη πληροφορείται η κοινή γνώμη την απώλεια ενός ξεχωριστού και πολύ αγαπητού Ηρακλειώτη, του μηχανολόγου και τουριστικού επιχειρηματία Γιάννη Σμπώκου, που έφυγε απόψε τη νύχτα από τη ζωή στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ όπου νοσηλευόταν, σε ηλικία 75 ετών.

Ένας από τους πιο δημιουργικούς τουριστικούς επιχειρηματίες, πάντα αεικίνητος και με υψηλούς στόχους και οράματα, ο Γιάννης Σμπώκος διέγραψε μια εντυπωσιακή πορεία στον χώρο, υπηρετώντας όχι μόνο τα στενά οικογενειακά του συμφέροντα, αλλά γενικότερα την πρόοδο και την εξέλιξη του Ελληνικού Τουρισμού.

Πνεύμα ανήσυχο και οξυδερκές, είχε αφιερώσει όλες του τις δυνάμεις στην εξέλιξη του Τουρισμού της Κρήτης, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας. Πίστευε στις αστείρευτες αναπτυξιακές δυνατότητες του χώρου και κατέβαλε τεράστιες, συντονισμένες προσπάθειες για να προωθήσει τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής υποδομής του νησιού μας.

Ήταν η κινητήριος δύναμη των μελών της οικογενείας του, που επί των ημερών του ευτύχησε να προοδεύσει και να κατακτήσει μια από τις πιο αξιοζήλευτες θέσεις του τουριστικού γίγνεσθαι.

Με ευρύτητα πνεύματος, ο Γιάννης Σμπώκος ενδιαφερόταν για τα θέματα και τα προβλήματα του τόπου του , γι’ αυτό και ασχολήθηκε και με τα κοινά. Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου επί δημαρχίας Καρέλλη, ο οποίος του ανέθεσε επάξια την προεδρία της ΔΕΥΑΗ, όταν είχαν αρχίσει τα μεγάλα αποχετευτικά έργα στην πόλη του Ηρακλείου. Ως Πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, ο Γιάννης Σμπώκος προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες, πάντα με σεμνότητα και ήθος, αλλά και με σωστούς σχεδιασμούς και αποφασιστικότητα.

Ισχυρή ήταν η παρουσία του και στην διοίκηση των Μινωικών Γραμμών, όπου επίσης διακρίθηκε για την ευστροφία και την δημιουργική του σκέψη.

Ο Γιάννης Σμπώκος ευτύχησε να δημιουργήσει μια υποδειγματική οικογένεια με την αγαπημένη του σύζυγο Ελένη Καπαρουνάκη, με την οποία απέκτησαν δυο παιδιά που υπεραγαπούσαν, την Αγάπη σύζυγο Κωσταντίνου Ζομπανάκη και την Κωστάντζα σύζυγο του επιχειρηματία Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου.

Δυστυχώς για τον τόπο αλλά και την οικογένεια του, ο Γιάννης Σμπώκος τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από τις επιχειρήσεις του και τα κοινά, για σοβαρούς λόγους υγείας. Είχε όμως πάντα στο πλάι του την αγαπημένη του σύζυγο και τα παιδιά του, που δεν έπαψαν να του δίνουν κουράγιο και δύναμη.

Η εξόδιος ακολουθία για τον Γιάννη Σμπώκος θα τελεστεί την Πέμπτη 4 Ιουλίου και ώρα 12 το μεσημέρι, στον Ι.Ν. του Αγίου Μηνά, στο Ηράκλειο.

Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να ενισχυθεί το έργο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου και του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. 

AlphaBank
GR5301409600960002002000519
ΔIKAIOYXOΣ: IΚΒΚΚ
Εις μνήμην Ιωάννου Σμπώκου

Η ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ εκφράζει βαθύτατη θλίψη για την απώλεια αυτού του σπουδαίου και χρήσιμου ανθρώπου και απευθύνει στους οικείους του θερμά συλλυπητήρια.

Κ.Τ.

.

Ψήφισμα Διοικητικού Συμβουλίου ΔΕΥΑΗ για τον θάνατο του Γιάννη Σμπώκου

Με το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του ΓΙΑΝΝΗ ΣΜΠΩΚΟΥ, πρώην Προέδρου του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ την περίοδο 1990-1993, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 02-7-2024 και αφού εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατό του, αποφάσισε τα εξής:

1. Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

2. Να παραστεί σύσσωμο στην κηδεία του.

3. Να δημοσιεύσει το παρόν ψήφισμα στον Τοπικό Τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ της ΔΕΥΑΗ

Γεώργιος Βουρεξάκης


ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ  ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

“Θλίψη για το θάνατο του Γιάννη Σμπώκου που υπήρξε πρωτοπόρος του τουρισμού” 

Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Παγκρήτιου Σύλλογου Διευθυντών Ξενοδοχείων εκφράζουντην βαθιά τους θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του Γιάννη Σμπώκου πρωτοπόρο του τουρισμού της Κρήτης, άξιου επιχειρηματία και σπουδαίου άνθρωπου.

Ο Γιάννης Σμπώκος υπήρξε ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Sbokos Hotel Group, σήμερα Pháea, ιδρυτικό μέλος του ΣΕΤΕ, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, έχτισε μερικά από τα σημαντικά ξενοδοχεία στην Κρήτη που ήταν πρωτοποριακά για την εποχή τους και συμμετείχε ενεργά σε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως τη Minoan Lines, Hellenic Seaways, Forthnet, AirGreece που συνέβαλαν στη συνολική αναβάθμιση του τουρισμού της χώρας μας, και παράλληλα υπηρέτησε με συνέπεια και όραμα την τοπική αυτοδιοίκηση ως Αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ και Δημοτικός Σύμβουλος. 

Θα τον θυμόμαστε πάντοτε για την πολύτιμη προσφορά του στον τουρισμό και στον τόπο μας.

με εκτίμηση

για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Πρόεδρος,                                                                                Γεν. Γραμματέας,

Γιώργος Σφακιανάκης                                                                 Μιχ. Γάσπαρης

.

Δήλωση του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη για την απώλεια του Γιάννη Σμπώκου

«Με πολύ μεγάλη θλίψη αποχαιρετάμε τον Γιάννη Σμπώκο που έφυγε από κοντά μας. Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Ελληνικού Τουρισμού, έναν οραματιστή. 

Ο Γιάννης Σμπώκος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ξενοδόχους, όχι μόνο της Κρήτης αλλά ολόκληρης της χώρας. Υπέρμαχος πάντα του ποιοτικού τουρισμού ταξίδεψε την Κρήτη μας, την κρητική φιλοξενία στα πέρατα του κόσμου και συνέβαλε αποφασιστικά στη συνολική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας.

Υπηρέτησε με συνέπεια και όραμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Ηράκλειο και αφήνει πίσω του ένα ισχυρό αποτύπωμα με την επιχειρηματική και την κοινωνική του δράση. 

Εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην αγαπημένη του σύζυγο Ελένη και στις λατρεμένες του κόρες Αγάπη και Κωνστάντζα.

Καλό Ταξίδι Γιάννη.»

.

Συλλυπητήρια δήλωση του Δημάρχου Μαλεβιζίου Μεν. Μποκέα για το θάνατο του Γιάννη Σμπώκου

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του τουριστικού επιχειρηματία Γιάννη Σμπώκου: 

«Εκείνος που μας δίδαξε ότι μόνο οι ομαδικές μάχες μπορούν να γεννήσουν θαύματα. Που χάραξε την πορεία του με προσφορά, αποφασιστικότητα, τόλμη και γενναιότητα. Πάντα μπροστά, πνεύμα ανήσυχο, ακούραστο και πρωτοπόρο. Ηγετικός επιχειρηματίας με αποτύπωμα που λίγοι αφήνουν, τόσο στον τουριστικό κλάδο και την ελεύθερη αγορά, όσο και στην κοινωνία, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εξαιρετικός οικογενειάρχης, προσέφερε την αγάπη του και τη στήριξη του απλόχερα, με ευαισθησία και σεβασμό. Ο Γιάννης Σμπώκος, άνθρωπος σπουδαίος με σπάνιο ήθος και ευγένεια, δε βρίσκεται πια κοντά μας. Το κενό που αφήνει πίσω του μεγάλο. Τιμή μου η εμπιστοσύνη του στα πρώτα μου βήματα. Κυρία Ελένη, Αγάπη, Κωνστάντζα η σκέψη μου κοντά σας… Καλό του ταξίδι στο φως των ουρανών.»

.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  επί τη αγγελία του θανάτου του αγαπητού  συναδέλφου  , ΓΙΑΝΝΗ ΣΜΠΩΚΟΥ,  συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση και αποφάσισε ομόφωνα: 

•          Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στο προσωπικό των επιχειρήσεων του εκλιπόντος..

•          Ως δωρεάν εις την μνήμη του  να καταθέσει το ποσό των 100.-  ευρώ στον «Χαμόγελο του παιδιού». 

•          Να παραστούν στην εξόδια ακολουθία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ξ.Η.

Ο αείμνηστος Γιάννης Σμπώκος  υπήρξε ένας  από τους σημαντικότερους Κρητικούς  ξενοδόχους με μεγάλη συνεισφορά στην ανάπτυξη του ποιοτικού  Κρητικού  Τουρισμού. Υπηρέτησε με αφοσίωση και συνέπεια τον κλάδο επί δεκαετίες  . Η  παρουσία  του  «στόλιζε»  κάθε μας εκδήλωση, και  ήταν οδηγός για τις επόμενες γενιές Ξενοδόχων.

Θα τον θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη και αγάπη.

Ας  είναι ελαφρύ το χώμα που θα την  σκεπάσει.

Για  το Δ.Σ. της  ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Πρόεδρος                                              Ο Γενικός Γραμματέας

Νικόλαος Χαλκιαδάκης                      Αλέξανδρος Αγγελόπουλος

.

Μήνυμα Δημάρχου Ανωγείων για την απώλεια του Ιωάννη Σμπώκου

Έφυγε σήμερα από την ζωή ένας διακεκριμένος πολίτης, ένας ευπατρίδης της επιχειρηματικής και  κοινωνικής ζωής, ένας γνήσιος Ανωγειανός , ο Ιωάννης Σμπώκος. Γαλουχήθηκε με τις οικογενειακές και πολιτιστικές παραδόσεις του τόπου του, έναν δραστήριο άνθρωπο που τίμησε την καταγωγή του και ταξίδεψε τη φήμη και τη φιλοξενία της Κρήτης στα πέρατα του κόσμου.

Ένας από τους πλέον σημαντικούς πρωτοπόρους του Ξενοδοχειακού κλάδου, με συνέπεια στις δραστηριότητες του και ήθος στις σχέσεις του με τους ανθρώπους. 

Αφοσιωμένος στο στόχο του ώστε να αποδείξει ότι, με πείσμα, εργατικότητα, συνέπεια και εντιμότητα ο κάθε άνθρωπος μπορεί να καταφέρει να περάσει βήματα μπροστά ενισχύοντας ακόμα και την ίδια την κοινωνία.

Τα Ανώγεια αποχαιρετούν τον Γιάννη Σμπώκο ο οποίος δεν ξέχασε την καταγωγή του, άφησε πίσω του, την παρακαταθήκη που αφορά στη στήριξη της παράδοσης και της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας, με την βαθιά επιθυμία του ιδίου για την δωρεά, του πατρικού ακινήτου με την προϋπόθεση να χρησιμοποιηθεί από το Δήμο Ανωγείων, ως χώρος εκθέσεως παραδοσιακών προϊόντων υφαντουργίας  και χώρος εκμάθησης της τέχνης της υφαντουργίας.

Στην οικογένεια του, τη σύζυγο του Ελένη Καπαρουνάκη, τις αγαπημένες κόρες του Αγάπη και Κωστάντζα  εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια, με την πεποίθηση πως ο Ψηλορείτης, τα Ανώγεια, οι άνθρωποι του τόπου του, πάντα θα τον κουβεντιάζουν. 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content