Τρίτη 27 Αυγούστου σήμερα και η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη ενός από τους πλέον γνωστούς Αγίους, του Φανουρίου του Νεοφανή του Μεγαλομάρτυρα. Είναι πολιούχος της Ρόδου αλλά σε όλη την Ελλάδα ετοιμάζονται την παραμονή της εορτής του οι λεγόμενες «φανουρόπιτες».
Η παρετυμολογική παρήχηση του ονόματός του με το φανερώνω, τον έκανε γνωστό στη λαϊκή παράδοση ως τη μορφή που πάντοτε θα βοηθούσε να βρεθούν τα χαμένα ή θα έφερνε κάτι που επιθυμούν. Γι’ αυτό στις εικόνες παριστάνεται να κρατά στο χέρι αναμμένο κερί.
Πέρα από τον Άγιο Φανούριο, τιμώνται σήμερα από την Εκκλησία οι:
- Όσιος Ποιμήν
- Αγία Ανθούσα η Νέα η Μάρτυς
- Άγιος Λιβέριος ο Ομολογητής ο Πάπας Ρώμης
- Άγιος Όσιος ο Επίσκοπος Κορδούης της Ισπανίας
- Άγιος Αρκάδιος ο βασιλιάς
Ορισμένα από τα πιο σπάνια ονόματα γιορτάζουν σήμερα:
- Αρκάδιος, Αρκάδης, Αρκαδία, Αρκάδα
- Λιβέριος, Λιβέρης, Λυμπέρης, Λιμπέριος
- Όσιος, Οσία
- Φανούριος, Φανουρία, Φανή
Ο Άγιος Φανούριος
Η ιστορική ύπαρξή του δεν ήταν γνωστή στους Συναξαριστές μέχρι τον 14ο αιώνα, ή κατ’ άλλους μέχρι τον 15ο αιώνα, οπότε και ενευρέθη εικόνισμά του, στο νησί της Ρόδου.
Σύμφωνα με αυτή την παράσταση, ο Άγιος φορούσε στρατιωτικά ρούχα και υπέστη 12 μαρτύρια.
Από την εύρεση της εικόνας θεωρείται προστάτης του νησιού της Ρόδου. Η φήμη του απλώθηκε πολύ γρήγορα στα Δωδεκάνησα, την Κύπρο, την Κρήτη, τη Χίο, τη Λέσβο, την Πάτρα και τον υπόλοιπο ελληνικό χώρο. Σήμερα, υπάρχουν πολλές εκκλησίες κτισμένες στο όνομά του.
Μολονότι ο βίος του αγίου Φανουρίου δεν έχει καμία σχέση με την θεατρική τέχνη, είναι προστάτης άγιος των καραγκιοζοπαιχτών, ακριβώς επειδή τους φανερώνει δουλειές. Υπήρχε και λάβαρο του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών με την απεικόνιση του αγίου Φανουρίου, το οποίο δυστυχώς δεν διασώζεται σήμερα παρά μόνο σε μεταπολεμικό ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό.