Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να αυστηροποιήσει τις ποινές για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με την εξαίρεση για λόγους υγείας.
Ειδικότερα:
- Η μη συμμόρφωση των μαθητών και μαθητριών θα επιφέρει την επιβολή του μέτρου της μονοήμερης αποβολής.
- Σε περίπτωση που ένας μαθητής ή μία μαθήτρια βιντεοσκοπεί/φωτογραφίζει/μαγνητοφωνεί καθηγητές ή συμμαθητές του, χωρίς συναίνεση ή συγκατάθεση, η ποινή του θα είναι τριήμερη αποβολή, ενώ με συγκατάθεση/συναίνεση θα αποβάλλεται για 1 έως 3 ημέρες.
- Αν η φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση αφορά προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.
Ετσι, όπως λέει η υπουργική ανακοίνωση, «η Ελλάδα προστίθεται στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που προχωρούν στην απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου στα σχολεία. Το μέτρο έχουν εφαρμόσει καθολικά η Πορτογαλία και η Ισπανία, με παραλλαγές εφαρμόζεται στη Γαλλία και τη Φινλανδία, ενώ κοντά στη νομοθέτησή του βρίσκονται η Κύπρος και η Σουηδία».
Τι ισχύει σε άλλες χώρες
Ας δούμε το παράδειγμα της Ισπανίας, που επικαλείται ως μοντέλο το υπουργείο Παιδείας. Στα τέλη του προηγούμενου έτους, το Κρατικό Σχολικό Συμβούλιο της Ισπανίας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και της υπουργού Παιδείας Πιλάς Αλεγρία, αποφάσισε ομόφωνα την απαγόρευση και τον, κατά περίπτωση, περιορισμό της χρήσης κινητών τηλεφώνων στο σχολικό περιβάλλον. Η πλήρης απαγόρευση της χρήσης, σύμφωνα με τις ισπανικές Αρχές, υιοθετείται ανεξαιρέτως για την προσχολική και τη δημοτική εκπαίδευση.
Στην ισπανική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι κανονισμοί δεν είναι εξίσου αυστηροί. Εκεί υπάρχει σύσταση, κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών και των διαλειμμάτων, οι μαθητές και οι μαθήτριες να έχουν απενεργοποιημένα τα κινητά τους. Εξαίρεση, τα μαθήματα όπου το κινητό είναι αναγκαίο για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ενώ δίνεται η ευχέρεια σε κάθε σχολική μονάδα να θέσει τους δικούς της κανόνες για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Το ζήτημα της υγείας, που αναφέρει και το καθ’ ημάς υπουργείο Παιδείας, προβλέπεται και από την Ισπανία, η οποία συμπληρώνει την εξαίρεση για λόγους προσωπικών ή οικογενειακών αναγκών.
Στην Ισπανία, η πλήρης απαγόρευση της χρήσης υιοθετείται ανεξαιρέτως για την προσχολική και τη δημοτική εκπαίδευση. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι κανονισμοί δεν είναι εξίσου αυστηροί.
Από την άλλη, η Πορτογαλία εν γένει απαγορεύει τη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές όλων των βαθμίδων, παρεκτός κι αν πρόκειται για εκπαιδευτικούς λόγους, ωστόσο αφήνει χώρο στις σχολικές μονάδες να αποφασίσουν τον βαθμό αυστηρότητας του μέτρου. Πολλά σχολεία της πορτογαλικής επικράτειας, μάλιστα, έχουν υιοθετήσει τις σχολικές ημέρες χωρίς κινητό.
Η Γαλλία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, σχεδιάζει τη δοκιμαστική απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων σε 200 σχολεία, για μαθητές και μαθήτριες έως 15 ετών, οι οποίοι θα κληθούν να αφήνουν το κινητό στην είσοδο του σχολείου. Αν το πείραμα κριθεί επιτυχές, θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα από το 2025.
Η Φινλανδία, παράλληλα, αφήνει πλήρως την απόφαση για τη χρήση των κινητών από τους μαθητές στο χέρι των σχολικών μονάδων. Παρά ταύτα, εν γένει η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια του μαθήματος περιορίζεται, εκτός και πάλι εάν αποτελεί μέρος του μαθήματος, κάτι που διακριτά αποφασίζει ο ίδιος ο δάσκαλος ή ο καθηγητής. Το ίδιο, μάλιστα, συμβαίνει και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά εκεί, όπως λέει ο διεθνής Τύπος, τα σχολεία υιοθετούν κατά κόρον πιο αυστηρές πολιτικές.
Καθημερινή