Η ανομβρία και το ιστορικό του φράγματος Αποσελέμη

Του Δημήτρη Κ. Σαρρή (πρ. Υφυπουργού-Νομάρχη Ηρακλείου) 

Μειωμένη αναμένεται να είναι φέτος, μεταξύ άλλων, η παραγωγή ελαιόλαδου, ακτινιδίων, ντομάτας, κάστανου και μήλων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της ανομβρίας, ενώ ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι αμπελουργοί.

Η ανομβρία, που πλήττει την πρωτογενή παραγωγή σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, οδηγώντας σε απόγνωση τους αγρότες.

Η μείωση της παραγωγής έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγών σε πολλά είδη.

Η ανομβρία, εκτός από τις καλλιέργειες, εντείνει το πρόβλημα της λειψυδρίας, το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο στα νησιά. Μάλιστα, σε κάποια έχει να βρέξει έξι μήνες, ενώ οι βροχές, που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ήταν πολύ περιορισμένες.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον ,με κύρια ελπίδα ΎΔΡΕΥΣΗΣ   ,για τον νομό ΗΡΑΚΛΕΊΟΥ    το ΦΡΆΓΜΑ    του ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ. του  οποίου    η στάθμη  βρίσκεται στο κατάτατο σημείο ,λόγω  της ΑΝΟΜΒΡΙΑΣ,και η διακοπή απόληψης  νερού επίκειται ,έρχεται στην μνημη  μας  η  ΟΔΥΣΣΕΙΑ   ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΊΣΤΗΚΕ μέχρι να κατασκευαστειί ,και να καλύψει ,μέχρι πρότινος ,ικανοποιητικα , τις υδρευτικές ΑΝΆΓΚΕΣ ΤΩΝ ΝΟΜΏΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ   και  ΛΑΣΙΘΙΟΥ.

  Το Ιστορικό μιας ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ  είχε αίσιο τέλος……

Το      ΦΡΑΓΜΑ αυτό  θεωρείται ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο το οποίο είχε

εξαγγελθεί επίσημα επί τρεις δεκαετίες (1975-2005) ,από τέσσερις πρωθυπουργούς, χωρίς να

είχε ξεκινήσει μέχρι τότε .

ΕΜΠΟΔΙΟ    οι ΦΡΑΓΜΑΤΟΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΕΣ, που πολέμησαν με πάθος την κατασκευή του με το σύνθημα  δεν θα γεμίσει ποτέ;το έργο είναι φαραωνικό και πεταμένα λεφτά/

Σήμερα λοιπόν το φράγμα αυτό αποτελεί ένα μεγάλο ταμιευτήρα νερού , καλής ποιότητας ,μετά δε την επεξεργασία του από υπερσύγχρονα διυλιστήρια θα δώσει ,για αρκετά χρόνια ,λύση στη λειψυδρία και στον κίνδυνο ερημοποίησης ,που απειλεί την βόρεια ακτή της Ανατολικής Κρήτης . ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΝΟΜΒΡΙΑ τείνει να τους Δικαιώσει  ,προσωρινά ,τους πολέμιους του.

Παράλληλα  ,  βέβαια ,αποτελεί ένα γραφικό υγροβιότοπο , με εκατοντάδες πάπιες και άλλα

αποδημητικά πουλιά και μία πρώτης τάξεως αξιοθέατη περιοχή τουριστικής αναψυχής…

Η κατασκευή του όμως πέρασε από μεγάλες περιπέτειες .

Για την ιστορία και μόνο αξίζει να αναφέρουμε το  ιστορικό αλλά και για λόγους

παραδειγματισμού στους νεότερους ,ώστε στο μέλλον να στηρίζουν τις προσπάθειες για την

κατασκευή αναπτυξιακών έργων, ενισχύοντας την τοπική οικονομία που χειμάζεται και όχι να

στέκονται εμπόδιο ,με διάφορες αιτιάσεις ,πραγματικές η φανταστικές, σαμποτάροντας τα…

Η αρχική ιδέα, για την ανάγκη κατασκευής ενός τόσο μεγάλου ,για την τοπική κλίμακα ,έργου

χάνεται κάπου στα μέσα της δεκαετίας 1950-1960…

Το πρώτο ,όμως, ουσιαστικό βήμα έγινε όταν η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) εγκρίθηκε ,στις 28/08/1996 με Κοινή Απόφαση των Υπουργών ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Γεωργίας ..

Η κοινή αυτή Απόφαση έλαβε υπόψη της μια σειρά αποφάσεων, μεταξύ των οποίων το υπ’ αριθμ. 103/17-03-95 έγγραφο της Ν.Α. Λασιθίου, καθώς και το υπ’ αριθμ. 91/19-04-95 έγγραφο του Ν.Σ. Ηρακλείου.

Ο ρόλος των τότε Ν.Α. Ηρακλείου ; Λασιθίου ουσιαστικά εξαντλήθηκε με τις παραπάνω

εγκρίσεις του 1995.

Από το έτος, όμως, 2000 και μετά είδαν το φως της δημοσιότητας ποικίλες αντιδράσεις από τοπικούς παράγοντες  , αλλά και άλλους κοινωνικούς φορείς και ιδιαίτερα από τοπικό Πολιτιστικό σύλλογο, ο οποίος μάλιστα κατέφυγε στις 15-01-2001 ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ,με αίτημα ακύρωσης της παραπάνω Κοινής Απόφασης των Υπουργών ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Γεωργίας περί «εγκρίσεως Περιβαλλοντικών όρων για τα έργα υδροδότησης Ηρακλείου Κρήτης και του Φράγματος Αποσελέμη».

Το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 23-10-2001 απέρριψε την αίτηση αυτή, για τυπικούς λόγους, χωρίς όμως να μπει στην ουσία.

Στις 29-01-2003, ενόψει της επικείμενης δημοπράτησης του Φράγματος, προσήλθαν στην ΝΑΗ, μέλη της Επιτροπής Αγώνα κατά του Φράγματος ζήτησαν την ακύρωση της, με κύρια επιχειρήματα μεταξύ άλλων «ότι το φράγμα θα είναι καταστροφή για την περιοχή…» «….η κατασκευή του Φράγματος θα δημιουργήσει μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα…..», «…δεν έχουμε πειστεί ότι θα λυθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας της περιοχής και της πόλης του Ηρακλείου…» χαρακτήρισαν, δε, το έργο «επιζήμιο και μη ωφέλιμο για την περιοχή».

Απαντώντας στην Επιτροπή Αγώνα, τότε, τονίσαμε ως ΝΑΗ ,ότι το Φράγμα

Αποσελέμη είναι αίτημα 30 χρόνων των κατοίκων του Ηρακλείου και ότι πρόκειται για ένα

μεγάλο αναπτυξιακό έργο, που με κανένα τρόπο δεν πρέπει να υπάρξει διακοπή της προόδου

κατασκευής του, εκτός κι αν υπάρξουν αδιάσειστα στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν τις απόψεις

της Επιτροπής αγώνα.

Το έργο δημοπρατήθηκε,αρχικά, το 2003, αλλά μετά από αλλεπάλληλες προσφυγές

των τεχνικών εταιρειών,αλλά και τις αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής , ακυρώθηκε

και επαναδημοπρατήθηκε μετά από δύο περίπου χρόνια στις 17/02/05, ενώ το

διάστημα αυτό ολοκληρώθηκαν οι σχετικές απαλλοτριώσεις των απαιτουμένων, για

την κατασκευή του Φράγματος, εκτάσεων.

Δεσμευτήκαμε απέναντι στους διαφωνούντες,με την κατασκευή του φράγματος, να προκαλέσουμε μία ευρεία σύσκεψη γι’ αυτό στην ΝΑΗ, από την οποία προσδοκούσαμε να προσεγγίσουμε, όσο γίνεται πιο κοντά, την αλήθεια, η οποία, σαφώς, είναι μόνο μία και έχει, δυστυχώς, καταστεί ομιχλώδης, λόγω των αλληλοσυγκρουόμενων απόψεων Επιστημόνων, περί το Φράγμα «Αποσελέμη», με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί σύγχυση.

Έτσι πραγματοποιήσαμε ,την ιστορική σύσκεψη, στις 21/Φεβρουαρίου/2005, στην

αίθουσα του τότε Νομαρχιακού Συμβουλίου με την συμμετοχή όλων των

εμπλεκομένων φορέων. Στον πρόλογο μου, ως Νομάρχης και ως έχων την πρωτοβουλία της πρόσκλησης της επίμαχης συνάντησης ,των δύο;εμπόλεμων  μερών, τόνισα τα παρακάτω:

<<Η ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη, αλλά ιδιαίτερα της επιστημονικής κοινότητας. Είναι παράδοξο ο ένας επιστήμονας υψηλού κύρους να λέει άσπρο και ένας άλλος, αντίστοιχου κύρους, να λέει μαύρο και πίσω από την κάθε άποψη να στοιχίζονται πολίτες που, όπως είναι φυσικό, δεν διαθέτουν ειδικές γνώσεις και να δημιουργείται μια επικίνδυνη κοινωνική πόλωση.

Μόνη λύση ο δημοκρατικός διάλογος, που ποτέ δεν έβλαψε, αντίθετα μάλιστα, πάντα ωφέλησε.

Δεν θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι από αυτό το διάλογο. Ωφελημένος, οπωσδήποτε, θα είναι ο λαός του Ηρακλείου.>>.

Η ιστορική ,πραγματικά, αυτή σύσκεψη , στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.Μετά από πολύωρο εξαντλητικό διάλογο,διαπιστώθηκε οτι οι διαφορετικές απόψεις των επιστημόνων ;γκουρού;των φραγματοσκεπτικιστών, αφορούσαν στην όσο δυνατόν ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και όχι αυτή η ίδια την σκοπιμότητατου ΄έργου.

Η Λυτρωτική αυτή Ομόφωνη απόφαση σηματοδότησε την χωρίς εμπόδια έναρξη των εργασιών κατασκευής του σημαντικού αυτού έργου ,ώστε να είμαστε σήμερα στην  θέση, υποστηρικτές και μη του φράγματος να διαπιστώσουμε την  μεγαλη αναγκαιότητα του Φράγματος  ,προσβλέποντας στην σύντομη  ξανά υπερπλήρωση του από τις  αναμενόμενες  με αγωνία και  ελπίδα ,  σωτήριες χειμερινές  βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content