Έντονες διεργασίες και επαφές περί τα ενεργειακά

Η αξιοποίηση της ενεργειακής συνεργασίας ως μοχλού για την περιφερειακή σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι ο στόχος της πρώτης διάσκεψης των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου που πραγματοποιείται στην Αθήνα αύριο Τετάρτη (7/8) με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και με τη συμμετοχή του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τα ενεργειακά ζητήματα Φράνσις Φάνον.

Ο κ. Φάνον

Πριν την υπουργική διάσκεψη ο αμερικανός υφυπουργού Εξωτερικών που βρίσκεται ήδη στην Αθήνα θα συναντηθεί σήμερα (6/8) στις 9 το πρωί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη ενώ θα έχει συνομιλίες και με τον υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστα Φραγκογιάννη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοινώνοντας την επίσκεψη Φάνον στην Ελλάδα, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ιορδανία και στον Λίβανο, επισήμανε πως «η Ελλάδα διαδραματίζει καίριο ρόλο στην προώθηση της ενεργειακής ολοκλήρωσης στην περιοχή».
Βασικός στόχος, όπως τονίζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι «η επέκταση των οικονομικών ευκαιριών στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του φυσικού αερίου και των συναφών εξαγωγών, ενώ παράλληλα εξίσου σημαντικό είναι να ξεκινήσει η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο οι εμπλεκόμενες χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν την ενεργειακή συνεργασία αποβλέποντας στην περιφερειακή σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής».
Στόχος της ενεργειακής διάσκεψης που πραγματοποιείται αύριο 7/8 μεταξύ των κυρίων Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργου Λακκοτρύπη με τη συμμετοχή του Φάνον αλλά και την υποστήριξη του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, είναι η ενίσχυση των θεμάτων ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Στήριξη στην υλοποίηση του East Med

Στην ατζέντα της διάσκεψης, που έρχεται στον απόηχο της διυπουργικής συνάντησης του East Med Gas Forum στο Κάιρο, είναι θέματα ευρύτερης ενεργειακής συνεργασίας αλλά και ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου East Med.
Πρόκειται για το στρατηγικής σημασίας επενδυτικό σχέδιο της μεταφοράς ποσοτήτων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.
Για τον αγωγό σημειώνεται ότι εκκρεμεί η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών.
Το πρόβλημα βρίσκεται στην ιταλική κυβέρνηση – ο αγωγός πρόκειται να καταλήγει στην Ιταλία – καθώς έχει παγώσει τις διαδικασίες.
Πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται να ενταθούν οι πιέσεις προς τη Ρώμη προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.
Ο αγωγός αερίου EastMed, ένα έργο της τάξης των 7 δισ. δολαρίων, προωθείται ως το «κανάλι» διοχέτευσης του αερίου της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, μέσω μίας καθαρά ευρωπαϊκής διαδρομής μήκους περίπου 2.200 χιλιομέτρων, από τα υπεράκτια κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ ως την Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα και την Ιταλία, με προοπτικές σύνδεσης και προς τη ΝΑ Ευρώπη.
Παρότι η οικονομική του βιωσιμότητα έχει αμφισβητηθεί από πολλούς και κάποτε αποτελούσε την τελευταία επιλογή για την εξαγωγή του αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου με πρώτη μία διαδρομή μέσω Τουρκίας, η κρίση στις σχέσεις της Αγκύρας τόσο με το Τελ Αβίβ όσο και με την Ουάσιγκτον, έφερε τον ελληνικού ενδιαφέροντος αγωγό στο προσκήνιο.
Σε πρώτη φάση πάντως οι εξαγωγές τους αερίου της ανατολικής Μεσόγειου σχεδιάζεται να γίνουν μέσω σταθμού υγροποίησης στην Αίγυπτο.
Η πραγματοποίηση της ενεργειακής διάσκεψης στην Αθήνα έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία αφενός η Άγκυρα κλιμακώνει την προκλητικότητά της έναντι των ερευνών υδρογονανθράκων της Λευκωσίας στην ΑΟΖ και αφετέρου είναι σε εξέλιξη διεργασίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων αλλά και για τη μεταφορά των ποσοτήτων προς την Ευρώπη.
Η 1η Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη θα αρχίσει στις 10:00 την Τετάρτη ενώ στις 14:00 θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις από τους τέσσερις υπουργούς Κωστή Χατζηδάκη, Γιώργο Λακκοτρύπη, Γιουβάλ Στάινιτζ και Φράνσις Φάνον.

www.worldenergynews.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content