Συστράτευση για την ανάπτυξη του Μυλοποτάμου

Τήν ενεργοποίηση και “συστράτευση”, φορέων, Αυτοδιοίκησης Περιφέρειας, πολιτών για την αναπτυξη του Μυλοποτάμου αλλά και όλων των Δήμων του νησιού, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου, τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στό 34ο Αναπτυξιακό συνέδριο Μυλοποταμιτών που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία παρουσία Αρχών, φορέων και πλήθους κοσμου στο χωριό Μαργαρίτες του Δήμου Μυλοποτάμου Ρεθύμνου. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό -οπως αναφέρεται στο ψήφισμα του συνεδρίου-το επομενο διάστημα αναμένεται η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και των Δήμων Μυλοποτάμου, Ανωγείων, Ρεθύμνου με την συμμετοχή των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, προκειμένου να δωθεί αναπτυξιακή ώθηση στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΤ.ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ: ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ”ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ” ΟΛΩΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ.

«Μόνο με ενότητα μπορούμε να πάμε μπροστά. Πρεπει να υπάρξει για την τοπική αναπτυξη έμπρακτη συνεργασία, “συστρατευση” όλων των φορέων στον Μυλοπόταμο, αλλά και σε ολους τους Δήμους του νησιού μας και όλοι μαζί, Περιφέρεια, Δήμοι, φορείς να διεκδικήσουμε τους αναγκαίους πόρους απο την Πολιτεία για τα έργα υποδομής και ανάπτυξης» επισήμανε με έμφαση ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης επίσης απο το βήμα του συνεδρίου αναφέρθηκε στη δυναμική της περιοχής,λεγοντας ότι,ο Μυλοπόταμος έχει μεγάλη προοπτική ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα,τα εκλεκτά προϊοντα-γαστρονομία,τον τουρισμό και τον πολιτισμό,ενω αναφέρθηκε σε εργα,πρωτοβουλίες και δράσεις της Περιφέρειας σε συνεργασία με τους φορείς που ενισχύουν την τοπική οικονομία και αναπτυξη.

ΘΕΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ, ΑΡΧΕΣ, ΦΟΡΕΙΣ.

Ο παριστάμενος στο συνέδριο υφυπουργός Γιαννης Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στόν χαιρετισμό του στις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του Μυλοποτάμου καί στην προθεσή του να συνεργαστεί με τους φορείς καί να βοηθήσει κεντρικά και τοπικά στην ανάπτυξη της περιοχής.

“Ο Μυλοπόταμος και η Κρήτη γενικότερα διαθέτουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και έχουν περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης” επισήμαναν μεταξύ άλλων στους χαιρετισμούς τους, ο βουλευτής Ανδρέας Ξανθός, οι φορείς, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης-οι Δήμαρχοι Δημήτρης Κόκκινος(Μυλοποτάμου), Μανόλης Καλλέργης (Ανωγείων), Σωκράτης Κεφαλογιαννης(νεοεκλεγής ΔήμαρχοςΑνωγείων), ο Αντιδημαρχος Ρεθύμνου Μίνως Αλεφαντινός ,ο Αντιπεριφερειάρχης Γιαννης Παρασύρης, Περιφερειακοί σύμβουλοι, και οι οργανωτές του συνεδρίου της Πανελλήνιας πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών, ο Πρόεδρος Μανόλης Κυρίμης, ο Γεν. Γραμματέας Δημητρης Μαρής, οι οποίοι ζήτησαν την παρέμβαση της Πολιτείας στον τομέα των υποδομών της ανάπτυξης ενώ παράλληλα ευχαρίστησαν θερμά τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την παρουσία του και την έμπρακτη  στήριξη του στα προβλήματα και στα αναπτυξιακά ζητήματα της περιοχής.


Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στο θέματα του Μυλοπόταμου ευχαρίστησε για την συνεργασία τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης  τους φορείς της περιοχής αλλά και τους οργανωτές του συνεδρίου, τονίζοντας ότι με ιδιαίτερη χαρά η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει στην ετήσια συνάντηση της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης Μυλοποταμιτών, που πλέον έχει καθιερωθεί ως ένας αξιόλογος θεσμός για την ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου.
Στην διάρκεια του συνεδρίου τον λόγο πήραν εκφράζοντας τις θέσεις τους τοπικοί εκπροςωποι και πολίτες,ενω έγιναν βραβεύσεις διακριθέντων μαθητών του Μυλοποτάμου.

ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Στην ομιλία του ο κ Αρναουτακης, αναφερόμενος στην δυναμική του Μυλοποτάμου, αλλα και στις προτεραιότητες της Περιφέρειας,τόνισε μεταξύ άλλων:
«Ο Μυλοπόταμος είναι μια επαρχία που διαθέτει σημαντικούς αναπτυξιακούς πόρους. Διαθέτει εξαιρετικό φυσικό κάλλος και μοναδική πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Εδώ βρίσκονται μερικοί από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Κρήτη. Εδώ το φυσικό περιβάλλον δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ήπια ενδογενή ανάπτυξη.
Για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες αυτές, χρειάζονται κατάλληλα κίνητρα και πολιτικές. Χρειάζεται ένα περιβάλλον που θα ενθαρρύνει την προσέλκυση επενδύσεων και την εισροή νέων κεφαλαίων. Ένα περιβάλλον που θα επιτρέψει την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου. Κι αυτό παραμένει μείζον ζητούμενο.
Με αυτό το δεδομένο ως Περιφέρεια Κρήτη θεωρούμε πως τα χωριά και οι οικισμοί του Μυλοποτάμου,  διαθέτουν όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να εξασφαλίσουν την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής και ταυτόχρονα να διαφυλάξουν την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.


Φίλες και φίλοι,
Ζείτε και δραστηριοποιείστε σε μια περιοχή που εδώ και χιλιάδες χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο της Κρήτης. Όχι μόνο από γεωγραφική άποψη, αλλά πολύ περισσότερο από τη σκοπιά της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας, που αναπτύχθηκε σ’ αυτήν, όπως επιστημονικά μας έχουν αποκαλύψει τα αρχαιολογικά ευρήματα της Ελεύθερνας, της Ζωμίνθου και άλλων περιοχών.
Για την Περιφέρεια Κρήτης ο Μυλοπόταμος στη νέα περίοδο που έχουμε μπροστά μας συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές όπου θα αναπτύξουμε πέντε βασικές προτεραιότητες:
• Καίρια και ζωτική η κοινωνική και πολιτική συνεργασία.
• Εξίσου σημαντική προτεραιότητα είναι η δημιουργία συνθηκών για την  οικονομική ανάπτυξη του τόπου, στηριζόμενοι στους μεγάλους αναπτυξιακούς πυλώνες του νησιού. Στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Σε αυτόν τον τομέα ο Μυλοπόταμος μπορεί πραγματικά να πρωτοστατήσει, καθώς είναι μια περιοχή με δυνατό πρωτογενή τομέα, με μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα και με ένα τουριστικό κλάδο που μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.
• Μια άλλη προτεραιότητά μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας της Κρήτης, μέσα από την ενδυνάμωση της ταυτότητας των προϊόντων που παράγονται σε τοπικό επίπεδο.
• Στις προτεραιότητές μας είναι επίσης η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων της εποχής. Και πρωτίστως η κλιματική αλλαγή. Οι περιοχές του Μυλοποτάμου με τον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη πρέπει να αντιμετωπιστούν τα επόμενα χρόνια βάση ειδικού σχεδίου περιβαλλοντικής πολιτικής.
• Στη δέσμη προτεραιοτήτων ξεχωριστή θέση έχει η κατάρτιση ενός περιφερειακού σχεδίου παραγωγικής, οικονομικής και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της Κρήτης. Φέρνοντας το μέλλον στο παρόν, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που έχουμε.
Για την υλοποίηση των παραπάνω στρατηγικών στόχων η Περιφέρεια Κρήτης, σε στενή συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής, με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με τους παραγωγικούς και αναπτυξιακούς φορείς θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειες, προκειμένου, να εντάξουμε και να χρηματοδοτήσουμε όλα εκείνα τα έργα υποδομής που έχει ανάγκη η περιοχή.
Ο Μυλοπόταμος συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, που συναποτελούν τη βάση της οικονομίας του τόπου μας. Για το λόγο αυτό αποτελεί βασικό τμήμα της περιφερειακής αναπτυξιακής μας στρατηγικής, η οποία στην παρούσα χρονική συγκυρία αναδεικνύεται σε προτεραιότητα όλων μας.
Φίλες και φίλοι,
Στην Περιφέρεια Κρήτης, προσπαθούμε μέσα από τα νέα δεδομένα να δημιουργήσουμε τις βάσεις μιας νέας πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας. μιας νέας αναπτυξιακής πορείας, στην οποία θα πρωταγωνιστήσουν αυτοί που παρέμειναν στον τόπο τους, αυτοί που συνεχίζουν να παράγουν και να δημιουργούν.
Σε αυτήν την πορεία ο Μυλοπόταμος θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή, θα βρεθεί στο επίκεντρο του σχεδιασμού και των πρωτοβουλιών μας, όπως άλλωστε το οφείλουμε στην ιστορία του αλλά και στις γενιές που έρχονται. Θερμά  συγχαρητήρια στους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες εισηγητές. Σας ευχαριστώ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content