Μία εβδομάδα μετά τη συμφωνία με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμάκωσε τον εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο. Οι νέες απειλές του για επιβολή δασμών 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων προκάλεσαν άμεσα την αντίδραση του Πεκίνου, που προειδοποίησε για αντίποινα και συνέστησε στις ΗΠΑ να μην προβαίνουν σε κινήσεις εκβιασμού.
Τις τελευταίες μέρες, ο εμπορικός πόλεμος έχει λάβει νέα διάσταση. Η Κίνα βρίσκεται απέναντι σ’ ένα ενιαίο μέτωπο των χωρών της Δύσης. Οταν μιλάμε για νέα διάσταση, εννοούμε το «φρένο» που θέτουν στις κινεζικές επενδύσεις χώρες όπου μέχρι πρότινος ήταν ευπρόσδεκτο το κινεζικό κεφάλαιο.
Η προοπτική ακραίας κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου προκάλεσε μίνι κραχ στα κινεζικά χρηματιστήρια και περαιτέρω υποχώρηση του κινεζικού νομίσματος, ενώ συμπαρέσυρε και τις αναδυόμενες αγορές που είναι στενά συνδεδεμένες με την Κίνα. Η ισοτιμία του γουάν, που υποχωρεί σταθερά από τον Μάρτιο, βρίσκεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών – συγκεκριμένα, στα 6,8 γουάν ανά δολάριο. Μετά την υποχώρηση που σημείωσαν την Πέμπτη τα χρηματιστήρια Σαγκάης, Σεντζέν και Χονγκ Κονγκ, η Κίνα έχασε τη θέση της δεύτερης σε μέγεθος χρηματιστηριακής αγοράς στον κόσμο. Μεγάλη μερίδα των οικονομικών και πολιτικών αναλυτών εκτιμά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν σκοπεύει να χαμηλώσει τους τόνους απέναντι στο Πεκίνο.
Πάντως, η τακτική του Αμερικανού προέδρου κάθε άλλο παρά βρίσκει σύμφωνο τον επιχειρηματικό κόσμο των ΗΠΑ και την πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών, που διαβλέπουν μεγάλους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. Και αυτό γιατί αν επιβληθούν, τελικά, οι νέοι δασμοί, θα οδηγήσουν σε άνοδο τις τιμές πολύ μεγάλου φάσματος κινεζικών εισαγωγών στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η ακρίβεια, όπως χαρακτηριστικά προειδοποίησε η Εριν Ενις, αντιπρόεδρος του Σινοαμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, θα γίνει αισθητή στις τσέπες των Αμερικανών. Η ακρίβεια μπορεί, ωστόσο, να περιοριστεί από τη συνεχιζόμενη διολίσθηση του κινεζικού νομίσματος έναντι του δολαρίου.