Ανοικτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Ηρακλείου (Καθαρό Ηράκλειο)

Του Μανώλη Θαλασσινάκη

 

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε, στις 30 Οκτωβρίου, σχετικά με το θέμα της καθαριότητας στην πόλη, επανερχόμαστε με κάποιες διαπιστώσεις αλλά και προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος.

Είναι θλιβερό το θέαμα που αντικρίζει κανείς σε καθημερινή βάση στο Ηράκλειο. Ποτέ η πόλη και ολόκληρη η περιφέρεια του Δήμου δεν ήταν τόσο ακάθαρτη. Ειδικά η περιφέρεια με τους δρόμους, δεξιά και αριστερά γεμάτους πλαστικά, σκουπίδια και μπουκάλια. Χωματερές ξεφυτρώνουν από παντού και μονιμοποιούνται αφού το σύνθημα προς τούτο το δίδει ο ίδιος ο Δήμος, διατηρώντας τις και αδειάζοντας τις με συχνότητα μια φορά τους δύο μήνες! Βουνά τα σκουπίδια δίπλα στους κάδους, ανοικτοί οι κάδοι, γάτες και ποντίκια παντού. Κρίμα, αυτός είναι πολιτισμός μας! Και μάλιστα καυχιόμαστε για αυτόν. 

Όπως ήδη γνωρίζετε, υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας, η πλειοψηφία θα λέγαμε, που δεν ανέχεται το θέαμα και δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με την κατάσταση. Προς τον σκοπό αυτό, ξεκινήσαμε μια πρωτοβουλία με την ονομασία «Καθαρό Ηράκλειο» γιατί αυτό είναι το όραμα μας. Μια πόλη καθαρή. Αυτό που άλλοι λαοί της Ευρώπης έχουν ως δεδομένο δεκαετίες και εκατονταετίες πριν, ή πιο ορθά δεν είχαν ποτέ ως πρόβλημα. Η πρωτοβουλία μας, περιστοιχίζεται ήδη από εκατοντάδες συμπολιτών μας οι οποίοι ανεβάζουν στο site που δημιουργήσαμε φωτογραφίες και σχόλια από τη γειτονιά τους και εκφράζουν την αγανάκτησή τους.  

Το σχετικό link είναι:  https://www.facebook.com/groups/442481339733010/ 

και παρακαλούμε όλους τους συνδημότες μας να το επισκεφτούν και να συμβάλουν και εκείνοι στην ανάδειξη και επίλυση του προβλήματος. Αυτό, για να μπορείτε και εσείς κ. Δήμαρχε, να διαπιστώσετε την ωμή πραγματικότητα σχετικά με τα σκουπίδια αφού στη συνάντηση που είχαμε, μείναμε με την εντύπωση ότι ίσως δεν έχετε σαφή εικόνα του μεγέθους του προβλήματος. Το site αυτό θα βοηθήσει και εσάς να αντιληφθείτε το οξύ πρόβλημα και ίσως ευαισθητοποιήσει τις Υπηρεσίες σας να πράξουν τα δέοντα. Δεν πάει άλλο!

Οι προτάσεις μας για την επίλυση του προβλήματος είναι οι ακόλουθες:

  1. Να αδειάζουν όλοι οι κάδοι της πόλης με την ίδια συχνότητα και όχι κάποιοι συχνότερα από άλλους. Όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην καθαριότητα. Ούτε είναι Ηράκλειο μόνο η 25ης Αυγούστου. 
  2. Η συχνότητα καθαρισμού των κάδων να είναι δυο φορές την ημέρα, όπως συμβαίνει στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας. Μόνο έτσι θα υπάρξει καθαριότητα στην πόλη μας. Μικρότερη συχνότητα, σημαίνει ότι αφήνουμε την ακαθαρσία να αποσυντίθεται στις υψηλές θερμοκρασίες του τόπου μας. Εγκυμονεί κινδύνους για αρρώστιες.    
  3. Να αυξηθεί ο αριθμός των κάδων, αφού διαπιστώνεται ότι υπάρχουν σημεία της πόλης με ένα ή δύο κάδους ενώ ο όγκος σκουπιδιών που συγκεντρώνεται δίπλα σε αυτούς ισοδυναμεί με 10 κάδους. 
  4. Οι κάδοι να είναι κλειστοί, οι μηχανισμοί να λειτουργούν και να μην υπάρχει δυνατότητα περιστροφής του καπακιού μεγαλύτερη από 90 μοίρες. Αυτό σημαίνει ότι σε καθημερινή βάση θα υπάρχει τεχνικό συνεργείο που θα ελέγχει και θα αποκαθιστά τις ζημιές στους κάδους και όχι αυτό που συμβαίνει σήμερα, όλοι τους να έχουν παραβιασμένους και κατεστραμμένους τους μηχανισμούς και κανείς να μην ενδιαφέρεται. 
  5. Να πλένονται οι κάδοι με συχνότητα μια φορά το μήνα και όχι όπως συμβαίνει σήμερα που από μόνοι τους, χωρίς τα απορρίμματα, αποτελούν εστίες μόλυνσης και δυσωδίας μπροστά  από τα σπίτια μας.  
  6. Να αυξηθεί ο αριθμός των καλαθιών μικρών απορριμμάτων μέσα στην πόλη (πλατείες, πεζόδρομοι κλπ) και να καθαρίζονται και αυτά μαζί με τους κάδους. 
  7. Να καταπολεμηθεί το πρόσφατο φαινόμενο των χωματερών. Είναι η αποκορύφωση του προβλήματος! Εντός και εκτός της πόλης, πάνω σε πολυσύχναστους δρόμους, βουνά τα σκουπίδια και οι χωματερές. Τριτοκοσμική κατάσταση! Προς το σκοπό αυτό, θα υπάρχει μόνιμο συνεργείο καθαριότητας των χωματερών, ώστε να μη δίδεται η δυνατότητα να κάνουν καν αισθητή την παρουσία τους. Να μη νομιμοποιούνται. Κανείς δεν πετάει τίποτε σε ένα χώρο που λάμπει από καθαριότητα. 
  8. Να υπάρχει ειδικό αυτοκίνητο που θα περνάει από συγκεκριμένο σημείο κάθε γειτονιάς, ορισμένη ώρα, μια φορά την εβδομάδα, για τη συλλογή ογκωδών αντικειμένων (στρώματα, κρεβάτια, έπιπλα κλπ). 
  9. Επίσης, να υπάρχει άλλο απορριμματοφόρο με τεμαχιστή κλαδιών για τη συλλογή των κλαδεμάτων των κήπων, το οποίο θα διέρχεται επίσης μια φορά την εβδομάδα από κάθε γειτονιά. Σήμερα, δεν ξέρει ο δημότης τι θα κάνει με τα κλαδιά και τα φύλλα.
  10. Στα σημεία που έχουν ήδη καθιερωθεί ως χωματερές και συγκεντρώνεται τεράστιος όγκος σκουπιδιών, να περιφραχτούν οι σχετικοί χώροι εφόσον ανήκουν στο δημόσιο και να τοποθετηθούν αυστηρές, ευανάγνωστες, έγχρωμες πινακίδες που θα αναγράφουν τις ποινές παράβασης. Επίσης, στις πινακίδες αυτές θα αναφέρονται σαφώς τα σημεία που μπορεί κανείς να παραδώσει ογκώδη αντικείμενα καθώς και τα σχετικά τηλέφωνα επικοινωνίας. Ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει, που να πετάξει ένα κρεβάτι, μια καρέκλα, ένα στρώμα, από έλλειψη ενημέρωσης εκ μέρους του Δήμου.
  11. Να τοποθετηθούν ιστοί με κάμερες στα σημεία των χωματερών ώστε να μπορούν να εντοπιστούν οι παραβάτες και να τιμωρούνται αυστηρά, σύμφωνα με το νόμο.  
  12. Να δημιουργηθούν κατάλληλοι φυλασσόμενοι χώροι, περιμετρικά της πόλης, για την παραλαβή των ογκωδών αντικειμένων. Τα πράσινα σημεία που χρόνια λέτε αλλά ποτέ δεν δημιουργήσατε, ώστε να έχει ο πολίτης λύσεις στο πρόβλημα απομάκρυνσης των ογκωδών απορριμμάτων. 
  13. Να αξιοποιηθεί η τεχνολογία και η εμπειρία άλλων πόλεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο κέντρο της πόλης, ειδικά εκεί όπου οι χώροι είναι μικροί για την τοποθέτηση κάδων, χρησιμοποιούνται με επιτυχία στο εξωτερικό υπόγειοι κάδοι (υπόγειες δεξαμενές), με πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα και διαχωρισμό των σκουπιδιών ανά κατηγορία. Πάνω από τη στάθμη του εδάφους εξέχει μόνο ένας καλαίσθητος, μεταλλικός, ανοξείδωτος κύλινδρος με καπάκι, το οποίο ανοίγεις και πετάς τα απορρίμματα σου. Εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλές χώρες (Πορτογαλία κλπ) και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Δεν υπάρχει πουθενά ούτε αποτσίγαρο και κανένας δεν διαμαρτύρεται να έχει δίπλα στο σπίτι του ένα τέτοιο σημείο αποκομιδής.
  14. Να κατασκευαστούν καλαίσθητα σκέπαστρα, στα σημεία που οι κάδοι είναι περισσότεροι των δύο ώστε να εγκιβωτίζονται μέσα σε αυτά οι κάδοι και να μη αποτελούν άθλιο θέαμα. 
  15. Έκδοση ημερολογίου αποκομιδής των σκουπιδιών, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό, ώστε να ξέρει ο δημότης την ώρα που θα περάσει το απορριμματοφόρο και να μη στέλνει τα σκουπίδια του ενωρίτερα στο δρόμο. 
  16. Να πλένονται με κατάλληλα οχήματα οι πολυσύχναστοι και επιβαρυμένοι με ρύπανση δρόμοι της πόλης, μια φορά την εβδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως συμβαίνει και σε άλλες πόλεις της χώρας. 
  17. Να λειτουργήσει ορθά και κανονικά η ανακύκλωση των πλαστικών στον Δήμο Ηρακλείου.
  18. Να δοθεί βαρύτητα στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με το αγαθό της καθαριότητας. Να τοποθετηθούν πλήθος από καλαίσθητες πινακίδες παντού στην πόλη (δεκάδες – εκατοντάδες πινακίδες)  που θα αναγράφουν «διατηρείτε την πόλη σας καθαρή», «η καθαριότητα είναι πολιτισμός» κλπ. Δώστε κίνητρα με βραβεία στα σχολεία, σε μαθητές που θα βάφουν τους κάδους με καλαίσθητα γκράφιτι και θα επινοούν ωραίες φράσεις ή ζωγραφιές για τις πινακίδες της πόλης που θα αναφέρονται στην καθαριότητα.
  19. Καθιερώστε βραβείο του πιο καθαρού σχολείου που μετά από σχετική εκδήλωση θα τιμάται και έτσι θα αυξήσετε το επίπεδο ευαισθητοποίησης απέναντι στην καθαριότητα στους μικρούς μας δημότες, στο αύριο της πόλης.  
  20. Βάλτε διαφημίσεις στα ραδιόφωνα και τα τοπικά κανάλια τηλεόρασης για την κινητοποίηση του κοινού στο μείζον αγαθό της καθαριότητας ώστε να τους έχετε συνεργάτες σας. Εμφυσήστε όραμα και παράλληλα δώστε πρακτικές οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση των σκουπιδιών από τον πολίτη. Χτίστε σταδιακά κουλτούρα για τη δημόσια υγιεινή και καθαριότητα. 
  21. Σε περίπτωση απεργίας των συνεργείων καθαριότητας να υπάρχει “plan b” που θα διατηρεί την πόλη σε ανεκτή κατάσταση. Το ίδιο ισχύει για όλα τα δημόσια αγαθά: υγεία, ενέργεια, νερό κλπ. Δεν μπορεί να εξαιρείται η καθαριότητα. Υπάρχει κίνδυνος να ενσκήψουν λοιμώδεις ασθένειες και τότε ποιος θα έχει την ευθύνη;  
  22. Να υπάρχει μόνιμο συνεργείο καθαρισμού (ένθεν και ένθεν) των δρόμων, ειδικά των πολυσύχναστων και μεγάλης κυκλοφορίας, εντός των ορίων του Δήμου. Το συνεργείο αυτό θα καθαρίζει τα σκουπίδια (πλαστικά, μπουκάλια κλπ) και θα απομακρύνει επίσης γάτες, σκύλους και άλλα σκοτωμένα ζώα που αποτελούν μόνιμο φρικιαστικό θέαμα. Υπήρχε κάποτε ανάλογο συνεργείο αλλά μας τέλειωσε και αυτό. 
  23. Να γίνει δράση κινητοποίησης συλλόγων (γειτονιάς, γονέων & κηδεμόνων, πολιτιστικών, εργαζομένων, φοιτητών, καταστηματαρχών κλπ) οι οποίοι θα φροντίζουν ώστε η γειτονιά τους, με τη στενότερη ή ευρύτερη έννοια, να διατηρείται καθαρή με προτάσεις, αιτήματα αλλά και επίβλεψη. 
  24. Να γίνει αναθεώρηση του Κώδικα Καθαριότητας της πόλης μέσα από μια ανοικτή διαδικασία, μέσω δημόσιας διαβούλευσης, όπως πράττουν άλλες Δημόσιες Αρχές για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει η συζήτηση στην κοινωνία για την καθαριότητα, και πέραν από τις επιτυχημένες προτάσεις που θα συγκεντρώσετε, η υπόψη διαδικασία θα βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα καθαριότητας και διαχείρισης των απορριμμάτων. Στην επιτροπή για την αξιολόγηση των προτάσεων βάλετε και απλούς δημότες, πέραν από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, αυτούς που σήμερα επιτυγχάνουν το αποτέλεσμα που βλέπουμε. 
  25. Οι υποχρεώσεις των δημοτών που θα ορίζονται στον Κώδικα Καθαριότητας όπως και οι υποχρεώσεις του Δήμου, να γίνουν ευρέως γνωστές μέσα από τα ΜΜΕ και φυλλάδια που θα μοιράζονται στους δημότες.  
  26. Να αγοραστούν μηχανήματα συλλογής για την ανακύκλωσης πλαστικών μιας χρήσης που έχει γεμίσει ο τόπος, και όπου οι πολίτες θα μπορούν να αποθέτουν τα άδεια πλαστικά μπουκάλια, ποτήρια κλπ, με κίνητρο την επιστροφή ενός συμβολικού ποσού (κάποιων σεντς). Με τον τρόπο αυτό θα διδάξουμε στα μικρά παιδιά την κουλτούρα της καθαριότητας. Επίσης, το μέτρο θα λειτουργήσει θετικά για την εικόνα της πόλης αφού αλλοδαποί που ζητιανεύουν για ένα ευρώ στους δρόμους, θα μπορούν να μαζεύουν τα πεταμένα πλαστικά και να τα αποθέτουν στα μηχανήματα αυτά. 
  27. Επίσης, να υποχρεωθούν τα super markets που τροφοδοτούν την κοινωνία με μεγάλο όγκο πλαστικών, να τοποθετήσουν και να λειτουργήσουν αντίστοιχα μηχανήματα. 
  28. Αναζητήστε ανθρώπους με όραμα και ικανότητες να ηγηθούν της προσπάθειας. Ανθρώπους που έχουν βαθειά μέσα τους την παιδεία της καθαριότητας. Όταν έξω από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου υπάρχουν σκουπίδια και πλαστικά, τότε ποιος θα καθαρίσει την έρμη τη γειτονιά μας; 
  29. Τέλος, να μεταφερθούν σημαντικά κονδύλια από άλλες δραστηριότητες του Δήμου (πολιτιστικά, έργα κλπ) στον τομέα της καθαριότητας. Δεν υπάρχει πολιτισμός, δεν υπάρχει τίποτε, όταν η πόλη είναι βρώμικη και ρυπαρή. Τι να τις κάνουμε τις εκδηλώσεις όταν ζούμε με τα σκουπίδια; 

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε, στη συνάντηση που είχαμε και με ευγένεια μας δεχτήκατε, είπατε ότι θα ακούσετε με ενδιαφέρον τις απόψεις μας. Τις καταθέτουμε, λοιπόν, γραπτώς και δημοσίως και ελπίζουμε να βοηθάμε. Θα εξακολουθήσουμε να αναδεικνύουμε το πρόβλημα μέσα από τα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ελπίζοντας ότι συμβάλουμε στην ενημέρωσή σας αλλά και στην ευαισθητοποίηση του κοινού και των Υπηρεσιών σας. Είμαστε στη διάθεσή σας. 

Η καθαριότητα είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Ο Δήμος Ηρακλείου είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος της χώρας, είναι ένας πλούσιος Δήμος και είμαστε επίσης η βιτρίνα του τουρισμού στη χώρα μας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ίδια απαράδεκτη κατάσταση. 

Μανώλης Θαλασσινάκης 

Πολίτες για ένα καθαρό Ηράκλειο

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content