Μυστηριώδης ρωσικός δορυφόρος ανησυχεί τις ΗΠΑ – Είναι νέο όπλο;

Ενας μυστηριώδης ρωσικός δορυφόρος, που επιδεικνύει «πολύ αφύσικη συμπεριφορά», έχει προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ, αποκάλυψε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Δεν ξέρουμε με σιγουριά τι είναι και δεν υπάρχει τρόπος να το εξακριβώσουμε», δήλωσε η Ιλίμ Πομπλέτ, σε συνέδριο στην Ελβετία. Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε φόβους ότι είναι αδύνατο να διαπιστωθεί αν το εν λόγω αντικείμενο είναι όπλο.

Η Ρωσία αντέδρασε, χαρακτηρίζοντας αυτές τις δηλώσεις «αβάσιμες, συκοφαντικές κατηγορίες που βασίζονται σε υποψίες».

Ο εν λόγω δορυφόρος εκτοξεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. «Η συμπεριφορά του είναι αντιφατική με τα όσα έχουμε δει έως τώρα από επιθεωρήσεις σε τροχιά ή διαστημικές επιχειρησιακές ικανότητες, συμπεριλαμβανομένων άλλων δραστηριοτήτων ρωσικών δορυφόρων επιθεώρησης», τόνισε η Πομπλέτ.

«Οι ρωσικές προθέσεις, σε ό,τι αφορά αυτό τον δορυφόρο είναι ασαφείς και προφανώς αποτελούν μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη», συμπλήρωσε, επικαλούμενη πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Διαστημικής Δύναμης της Ρωσίας, ο οποίος είχε πει ότι η υιοθέτηση «νέων πρότυπων όπλων», είναι ο βασικός στόχος αυτού του Σώματος.

Η Πομπλέτ ανέφερε πως οι ΗΠΑ έχουν σοβαρές ανησυχίες πως η Ρωσία αναπτύσσει όπλα κατά των δορυφόρων.

Τα διαστημικά όπλα μπορεί να σχεδιαστούν για να προκαλέσουν ζημιές με πιο διακριτικό τρόπο από τα παραδοσιακά όπλα, εξήγησε η Αλεξάντρα Στίκινγκς, ερευνήτρια- αναλύτρια στο Royal United Services Institute. «Τέτοια όπλα μπορεί να περιλαμβάνουν λέιζερ ή συχνότητες μικροκυμάτων, που θα μπορούσαν απλά να προκαλέσουν παύση λειτουργίας σε ένα δορυφόρο για κάποιο διάστημα, ή να τον απενεργοποιήσουν μόνιμα, χωρίς να τον καταστρέψουν», σημείωσε.

Ομως, είναι δύσκολο να ξέρει κάποιος αν τέτοια τεχνολογία είναι διαθέσιμη, καθώς τέτοιες πληροφορίες για τις διαστημικές δυνατότητες είναι απόρρητες, συμπλήρωσε η αναλύτρια. Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί ότι κάποια παρέμβαση στο διάστημα ήταν εσκεμμένη, μια εχθρική ενέργεια από κάποια συγκεκριμένη χώρα.

Πηγή: BBC

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content