Ο Θεός ξέρει τί θα τρώμε στο μέλλον, με την πρόοδο της γονιδιακής επεξεργασίας

Ενας ερευνητής από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Calyxt αναπτύσσει ένα ένζυμο που ξαναγράφει το DNA – μια διαδικασία που φιλοδοξεί να μεταμορφώσει την τροφή και παράλληλα το πρόσωπο της γεωργίας.

Χάρη σε μια τεχνολογία αιχμής που ονομάζεται γονιδιακή επεξεργασία, οι επιστήμονες μπορούν τώρα να παρέμβουν στα γονίδια των φυτών που αναπτύσσονται στο εργαστήριό τους.

Το πιο «υγιεινό» σογιέλαιο της Calyxt, το πρώτο πραγματικό φαγητό που παράγεται από τροποποιημένα γονίδια, θα χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως τσιπς, σάλτσες σαλάτας και αρτοσκευάσματα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σε αντίθεση με τις παλαιότερες μεθόδους γενετικής τροποποίησης, οι νέες τεχνικές είναι ακριβείς, γρήγορες και φθηνές και οι εταιρείες ελπίζουν ότι θα αποφύγουν την αρνητική φήμη και τα εμπόδια που περιόρισαν την πρώτη γενιά γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.

Αλλά η ταχύτητα αυτής της αλλαγής έχει προκαλέσει ανησυχία σε περιβαλλοντικές ομάδες και ενώσεις καταναλωτών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η νέα τεχνολογία δεν έχει ελεγχθεί επαρκώς και έχουν υποβάλει αναφορές στις ρυθμιστικές αρχές για να προστεθούν περαιτέρω ελέγχους ασφαλείας.

«Είναι μια δύσκολη συζήτηση», δήλωσε ο Federico Tripodi, διευθύνων σύμβουλος της Calyxt. «Οι καταναλωτές αποδέχονται ότι η τεχνολογία είναι καλή, σε πολλές πτυχές της ζωής τους, αλλά ο συνδυασμός τεχνολογίας-φαγητού ήταν ανέκαθεν τρομακτικός».

Οι επιστήμονες της Calyxt, θυγατρικής της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρίας Cellectis, ανέπτυξαν τη σόγια τους «απενεργοποιώντας» τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τα trans-λιπαρά στο σογιέλαιο. Σε σύγκριση με τη συμβατική εκδοχή, λέει η Calyxt, το λάδι που παράγεται από αυτή τη σόγια διαθέτει πιο «υγιή» λίπη και πολύ λιγότερα από τα λίπη που αυξάνουν την κακή χοληστερόλη.

Στον Tripodi αρέσει να λέει ότι το προϊόν είναι παρόμοιο με το ελαιόλαδο, αλλά χωρίς την έντονη γεύση που θα το εμπόδιζε να μπει σε Oreos ή μπάρες δημητριακών. Έχει κερδίσει επαίνους και από ομάδα καταναλωτών που υποστηρίζει ότι η δημόσια υγεία θα επωφεληθεί από συστατικά με λιγότερα τρανς και κορεσμένα λίπη, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκαν.

Αλλάζουν τα πάντα…

Οι καλλιεργητές επιδιώκουν να βελτιώσουν τις σοδειές από την αυγή της γεωργίας. Εδώ και αιώνες, οι αγρότες έχουν εκμεταλλευτεί τα πιο υγιεινά και υψηλότερης απόδοσης φυτά για να παράγουν καλύτερους απογόνους.

Τη δεκαετία του 1980, οι επιστήμονες άρχισαν επίσης να «κόβουν» και να «επικολλούν» το DNA μεταξύ ειδών, αυτό που είναι σήμερα γνωστό ως γενετική μηχανική.   Αυτό πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στους Αμερικανούς καταναλωτές, σχεδόν 4 στους 10 από τους οποίους πιστεύουν ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα κάνουν κακό στην υγεία τους, σύμφωνα με έκθεση του Pew Research Center του 2016.

Η ανησυχία του κοινού σχετικά με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, οδήγησε στην ανάπτυξη μιας αγοράς μη γενετικά τροποποιημένων τροφίμων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και περιόρισε την καλλιέργειά τους στην Ευρώπη.

Αλλά οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το κοινό θα αποδειχθεί λιγότερο εχθρικό απέναντι στα CRISPR και TALENs, το πιο σημαντικό από τα νέα εργαλεία επεξεργασίας γονιδίων, λόγω της δυνατότητας που έχουν για βελτίωση της γεύσης και της θρεπτικής αξίας.

 

Πηγή: www.lifo.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content