Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει την συμμετοχή του ΚΟΙΠΟΔΙ για την παρουσίαση της Κρήτης και των καλών πρακτικών της στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας μεταξύ των μελών του δικτύου “a green path (4) youth – a ne
Το ΚΟΙΠΟΔΙ, που εκπροσωπεί στη συνάντηση (ως youth & social worker / local policy making expert) η Υπεύθυνη Προγραμματισμού κα Ελένη Μαραγκάκη, αποτελεί τον μοναδικό φορέα εκ μέρους της Ελλάδας σε ένα δημιουργικό και ελπιδοφόρο δίκτυο οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο τομέα χάραξης πολιτικών στα νησιά της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο συνεργασίας με τους τοπικούς θεσμικούς εταίρους το ΚΟΙΠΟΔΙ αυτή τη φορά συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης εκ μέρους της οποίας συμμετέχει στη συνάντηση η Προϊσταμένη του τμήματος αδειών διαμονής κα Ελένη Λυρώνη.
Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 12.12 με τη συνάντηση στο Δημαρχείο του Κάλλιαρι, όπου με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Eduardo Tocco, τα 21 στελέχη του Δικτύου συζήτησαν για τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά, τα μέτρα που λαμβάνουν οι Δήμοι και η συνεργασία τους με τις Περιφέρειες, τις κυβερνήσεις και με τους ευρωπαϊκούς θεσμού
Στην τεχνική συνάντηση των στελεχών που ακολούθησε αναπτύχθηκαν τα ζητήματα της ανεργίας, της εποχικής απασχόλησης και ημιαπασχόλησης καθώς και η ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων για την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Ο τουρισμός σε όλα τα νησιά αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία και στο επίκεντρο της συζήτησηςτέθηκε ο τουρισμός υπαίθρου, ο αγροτουρισμός, ο τουρισμός εμπειριών.
Στις 13.12 ακολούθησε επίσκεψη σε παλαιό ορυχείο της περιοχής που πλέον αποτελεί ένα οργανωμένο τουριστικό αξιοθέατο καθώς και μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επίσκεψη μελέτης του Portoscuso, ένα παραθαλάσσιο μέρος το οποίο αν και ήταν απο αρχής της ύπαρξης του συνδεδεμένο με την αλίευση – επεξεργασία και τυποποίηση τόνου, αντιμετωπίζει σήμερα την ολική σχεδόν ανεργία των κατοίκων του μετά απο μια πολιτική επιλογή εγκατάστασης βιομηχανίας χημικών που εξαφάνισε την πρότερη δραστηριότητα και η ίδια σήμερα φθίνει, μεγενθύνοντας το πρόβλημα της ανεργίας και της οποιασδήποτε προοπτικής ανάπτυξης, ως και της διατήρησης του νεανικού πληθυσμού στον τόπο.
Το Δίκτυο συνεχίζει τις εργασίες του στο Κάλλιαρι με τα εξής θέματα στην ατζέντα:
Βελτίωση της γνώσης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, δεξιότητες και στάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές.
· Αξιοποίηση και κεφαλαιοποίηση του τουρισμού ως ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης που στηρίζει τη δημιουργικότητα, την διαχείριση και την προώθηση της αγροτουριστικής πρωτοβουλίας.
· Διαμοιρασμός και ανταλλαγή καλών πρακτικών και εργαλείων, συζήτηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα στελέχη στον τομέα της νεολαίας και της χάραξης πολιτικών στη διαδικασία κοινωνικής ενεργοποίησης και ανάπτυξης δεσμεύσεων εκ μέρους των τοπικών κοινοτήτων.
· Δημιουργία ενός «χαρτοφυλακίου» με γνώσεις, οδηγίες και εργαλεία για την προώθηση της νησιωτικότητας – τοπικότητας που θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση της τοπικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη νέων αγροτουριστικών προϊόντων
· Ενδυνάμωση της δικτύωσης μεταξύ των νησιών της Ευρώπης (σε επίπεδο οργανώσεων της κοινωνίας), ανάπτυξη νέων μικρότερων εταιρικών σχημάτων σε διάφορα επίπεδα και ανάπτυξη συνεργασίας με τοπικούς και άλλους θεσμικούς εταίρους.
Τη συνάντηση εργασίας υλοποιεί ο οργανισμός «Associazione Stude
Στο Δίκτυο εκπροσωπούνται τα νησιά ως εξής: Κρήτη (Ελλάδα), Ισλανδία, Ιρλανδία, Κύπρο, Αζόρες, Μαδέιρα (Πορτογαλία), Άγιο Μαρτίνο (deutch part στην Καραϊβική), Σαρδηνία (Ιταλία), Μάλτα