Απροετοίμαστες για μεγάλο σεισμό οι χώρες της Βαλκανικής

Ο σεισμός της 26ης Νοεμβρίου στην Αλβανία άφησε πίσω του 51 νεκρούς, εκατοντάδες στα νοσοκομεία και χιλιάδες άστεγους. Καθώς το σοκ υποχωρεί, η τραγωδία προσφέρει χρήσιμα διδάγματα, παρότι οι ειδικοί επιμένουν ότι η περιοχή των Βαλκανίων παραμένει απροετοίμαστη για νέα ισχυρή σεισμική δραστηριότητα.

Από το Βουκουρέστι στη Σόφια και σε όλα τα κράτη των Βαλκανίων, αλλεπάλληλες κυβερνήσεις απέφυγαν –ή απέτυχαν– να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο που παρουσιάζουν τα γερασμένα οικοδομήματα. Οι κυβερνώντες ευνόησαν, αντιθέτως, τον οικοδομικό οργασμό της δεκαετίας του 1990, κατά τη διάρκεια της μετάβασης από τον κομμουνισμό στον καπιταλισμό, αδιαφορώντας για την ασφάλεια των κτιρίων.

Τον Δεκέμβριο, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα ανακοίνωσε την αναδιάρθρωση του κρατικού προϋπολογισμού με στόχο την αντιμετώπιση της οικιστικής κρίσης που προκάλεσε ο σεισμός, επισημαίνοντας ότι η αρωγή της διεθνούς κοινότητας θα είναι αναγκαία. «Δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό να ολοκληρώσουμε μόνοι αυτό το έργο», είπε ο Ράμα.

Την ώρα που η Αλβανία εξακολουθεί να υποφέρει από τις επιπτώσεις του σεισμού, άλλα βαλκανικά κράτη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Στο Βουκουρέστι, 349 κτίσματα χαρακτηρίστηκαν πρόσφατα «κτίρια υψηλού κινδύνου», απειλούμενα με κατάρρευση σε περίπτωση ισχυρού σεισμού. Πολλά από αυτά είναι συγκροτήματα κατοικιών. «Κάνουμε λόγο για περίπου 300 κτίρια που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν στο Βουκουρέστι. Γνωρίζουμε ότι άλλα 1.600 κτίρια κινδυνεύουν, επίσης. Προσποιούμαστε, όμως, ότι η καταγραφή τους δεν είναι αναγκαία», λέει ο Ματέι Σουμπασάκου, ιδρυτής μη κυβερνητικής οργάνωσης με στόχο την αντισεισμική θωράκιση. Η Ρουμανία έχει υποστεί δύο καταστροφικούς σεισμούς τον 20ό αιώνα, το 1940 με πολλές χιλιάδες νεκρούς και το 1977 με 1.578 θύματα.

Ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ που έπληξε το 1986 τη Βουλγαρία προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων πολιτών και άφησε χιλιάδες άστεγους. Παρότι η χώρα υιοθέτησε αυστηρό οικοδομικό κανονισμό μετά την είσοδό της στην Ε.Ε., το 2007, η πλειονότητα των κτιρίων χρονολογείται στην περίοδο του σοσιαλιστικού καθεστώτος, όταν οι τότε κυβερνώντες επέλεγαν να κατασκευάζουν γιγαντιαία συγκροτήματα κατοικιών, με ελλιπή αντισεισμική μέριμνα.

Ο Πέτερ Παβλόφ, διευθυντής του Κέντρου Αντισεισμικών Κατασκευών του Πολυτεχνείου της Σόφιας, εκτιμά ότι η χώρα είναι καλύτερα προετοιμασμένη από ό,τι οι γείτονές της. «Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η οικοδομική δραστηριότητα συνεχίζεται ανεξέλεγκτη σε πολλές περιοχές της υπαίθρου και στα προάστια της Σόφιας. Τα νέα αυτά κτίρια δεν τηρούν τον αντισεισμικό κανονισμό και κινδυνεύουν από μεγάλη δόνηση», λέει ο Παβλόφ, επισημαίνοντας τους κινδύνους της λήθης για την έντονη και φονική σεισμική ιστορία της περιοχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content