Σε διευρυμένη σύνθεση του τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου (Νίκος Χριστοδουλίδης)-Αιγύπτου (Σάμεχ Σούκρι), με τη συμμετοχή της Γαλλίας (Ζαν-Υβ Λε Ντριαν) και της Ιταλίας (Λουίτζι Ντι Μάιο), θα συμμετάσχει σήμερα το απόγευμα στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Η συζήτηση θα εστιασθεί στις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και σε θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η πενταμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών και του στενού συντονισμού της χώρας μας με την Κύπρο και την Αίγυπτο, θα αποτελέσει μια ευκαιρία για γόνιμη ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις προοπτικές επίλυσης της λιβυκής κρίσης, καθώς και για συντονισμό των ενεργειών των πέντε κρατών, εν μέσω μια συγκυρίας με ιδιαίτερες επιπτώσεις στους περιφερειακούς συσχετισμούς, καθώς και στην ασφάλεια και τη σταθερότητα μιας ταραγμένης περιοχής. Στόχος της συνάντησης, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, είναι η συμβολή προς την κατεύθυνση μιας συμπεριληπτικής λύσης στη λιβυκή κρίση, στο πλαίσιο των προσπαθειών του ειδικού εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλάμε και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο, καθώς και ο συντονισμός των ενεργειών των πέντε χωρών στα θέματα που σχετίζονται με την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πραγματοποιείται δε, υπό το βάρος των παράνομων και άκυρων μεν «συμφωνιών» Τουρκίας-Τρίπολης, οι οποίες όμως έχουν οξύνει την κατάσταση τόσο στο εσωτερικό της Λιβύης, υπονομεύοντας τις προοπτικές επίλυσης της κρίσης, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς υπονομεύουν την ειρήνη και σταθερότητα και επιχειρούν τον σφετερισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών της περιοχής, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Επιπλέον, η «συμφωνία» περί συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, όπου προβλέπεται, μεταξύ άλλων, μεταφορά όπλων και εγκατάσταση τουρκικής βάσης στη Λιβύη, παραβιάζει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προσθέτουν. Η κοινή αυτή προσπάθεια των πέντε χωρών της Μεσογείου, τονίζουν οι διπλωματικές πηγές, δεν περιορίζεται στην καταγγελία της παραβατικότητας και των επιπτώσεων των δύο «συμφωνιών». Στοχεύει, όπως σημειώνεται, στην ανάδειξη της επείγουσας ανάγκης αποτροπής περαιτέρω βημάτων εφαρμογής των «συμφωνιών» που θα οδηγούσαν μετά βεβαιότητας στην επιδείνωση του εμφυλίου στη Λιβύη και στην υπονόμευση της ειρήνης στην περιοχή.
Σχολιάζοντας τη συμμετοχή της Γαλλίας και της Ιταλίας στην αυριανή συνάντηση, επισημαίνουν πως είναι ενδεικτική της σοβαρότητας της λιβυκής κρίσης και των γεωπολιτικών της προεκτάσεων. Αναδεικνύει δε, τη σημασία και τη χρησιμότητα του τριμερούς σχήματος που έχει στον πυρήνα του δύο ευρωπαϊκές χώρες της περιοχής (Ελλάδα-Κύπρος) και μια σημαντική αραβική χώρα (Αίγυπτος) και το αναβαθμίζει ως ένα σημαντικό φόρουμ συζητήσεων για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και σημαντικό σχήμα συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των κρατών της περιοχής, αναφέρουν.
Η Ελλάδα, ως χώρα γειτονική με τη Λιβύη, με σημαντικό αποτύπωμα και ρόλο στις εξελίξεις της περιοχής, βρίσκεται στον πυρήνα των συζητήσεων και των αποφάσεων για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνουν και σημειώνουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο του διπλωματικού μαραθωνίου στον οποίο έχει αποδυθεί, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους περιφερειακούς ομολόγους του, τόσο στη Βόρεια Αφρική όσο και στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Οι επαφές που είχε πρόσφατα εγκαινίασαν και έναν τακτικό διάλογο και στενό συντονισμό με σημαντικές χώρες της περιοχής (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία), στα πρότυπα των διαρκών συνεννοήσεων που έχει η χώρα μας και με την Κύπρο και την Αίγυπτο, σημειώνουν και στο πλαίσιο μάλιστα του ενεργού ρόλου της χώρας μας στις εξελίξεις στην περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί στις 15 Ιανουαρίου το Μαρόκο.
Μετά το πέρας της συνάντησης θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.