Μικρότερο έλλειμμα και μεγαλύτερο πλεόνασμα σε σχέση με τους στόχους της χρονιάς -αλλά και σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο πέρυσι εμφανίζει στο 12μηνο του 2019 ο κρατικός προϋπολογισμός.
Το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε στα 4,96 δισ ευρώ σε ταμειακή βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος Υφυπουργός Θοδωρής Σκυλακάκης. Οι επιδόσεις είναι υψηλότερες κατά 560 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί στο νέο Προϋπολογισμό και πολλαπλάσια από το Πρωτογενές Πλεόνασμα των 91 εκατομμυρίων ευρώ που κατεγράφη ταμειακά το 12μηνο του 2018.
Παρατηρείται όμως και τεράστια υστέρηση κατά 508 εκατ. ευρώ (υποεκτέλεση έναντι των στόχων της χρονιάς) στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Είναι όμως θεαματικά βελτιωμένα έναντι εκείνων του 2018 σε επίπεδο πραγματικών επενδυτικών δαπανών!
Διπλοεγγραφές δαπανών
Με αφορμή τα στοχεία αυτά για το 2019, σε δήλωσή του προς του δημοσιογράφους ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης αποκάλυψε με στοιχεία το colpo grosso που είχε στηθεί τα προηγούμενα χρόνια με τις «διπλοεγγραφές δαπανών» 1,3 από το ΠΔΕ – και για τα οποία οι ελεγκτές των θεσμών μιλούσαν στις εκθέσεις τους για “double booking” στις δαπάνες για επενδύσεις.
Όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης «τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να παρουσιάζονται ως δαπάνες δημοσίων επενδύσεων μεταφορές πόρων από την κεντρική κυβέρνηση σε νομικά πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς στην πραγματικότητα να πραγματοποιείται εντός του έτους αναφοράς καμία πραγματική επενδυτική δαπάνη. Το 2018 για παράδειγμα ενώ όλες οι πραγματικές επενδυτικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης, με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου ήταν 4.972 εκ. ευρώ με “παρκάρισμα πόρων” το ΠΔΕ εμφάνισε υποτίθεται επενδύσεις 6.237 εκ. ευρώ».
Τι σημαίνει αυτό; Ότι μεταφέροντας κονδύλια 1,3 δισ. από ένα λογαριασμό σε άλλον, το Δημόσιο εμφάνιζε να κάνει Επενδύσεις 6,237 δισ. το 2018, ενώ στην πραγματικότητα (και με βάση τους κανόνες) μετρήθηκε πως είχε κάνει μόλις 4,972 δις. ευρώ.
Ο κύριος Σκυλακάκης δημοσιοποίησε και πίνακα που δείχνει ποιες ήταν πραγματικά οι δαπάνες για επενδύσεις που έγιναν πέρυσι και πρόπερσι, αλλά και την πορεία των εσόδων που είχε η χώρα από κοινοτικά κονδύλια κλπ (τα οποία έχουν και μεγαλύτερο αναπτυξιακό αποτύπωμα σε σχέση με τα κονδύλια από φόρους και εθνικούς πόρους).
Πρώτο Θέμα