Ποιός ήταν ο Α. Κουτσουδάκης που χτύπησε ο κορωνοϊός
Ο κορωνοϊός κτυπά στην καρδιά της Κρητικής παροικίας στη ΝΥ
Αναφερθήκαμε χθες στην απώλεια ενός διακεκριμένου Ομογενούς της Κρητικής Παροικίας της Νέας Υόρκης, του Ανδρέα Κουτσουδάκη, που έπεσε θύμα του κορωνοϊού. Σήμερα επανερχόμαστε, με την αναδημοσίευση ενός ενδιαφέροντος αφιερώματος που του κάνει, το σάιτ “Αναμνήσεις”, με πολλές λεπτομέρειες για τη δημιουργική ζωή και δράση του στις ΗΠΑ.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ομογενής εστιάτορας Ανδρέας Κουτσουδάκης, ο οποίος έγινε το σύμβολο του αγώνα των ομογενών εστιατόρων κατά της βαθμολογίας των εστιατορίων της Νέας Υόρκης το πρωινό της Παρασκευής, 27 Μαρτίου 2020 έχασε την τελευταία άνιση μάχη της ζωής του.
Πρόκειται για μια από τις άνισες μάχες που δίνουν χιλιάδες ομογενείς και άλλοι συμπολίτες στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ και σε όλη την υφήλιο με την χειρότερη πανδημία όλων των εποχών, τον κορωνοϊό.
Ο αείμνηστος είναι το δεύτερο θύμα του κορωνοϊού που θρηνεί η ομογένεια της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης. Προηγήθηκε ο θάνατος του 93χρονου παλαίμαχου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Γεωργίου Πόσσα (George Posssas). Ο Γεώργιος Πόσσας, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του την προηγούμενη Δευτέρα (16 Μαρτίου 2020) αλλά η κηδεία του δεν έγινε ακόμη διότι ένα μέλος της οικογένειάς του νοσηλεύεται επίσης στην εντατική με κορωνοϊό.
Ο Ανδρέας Κουτσουδάκης, όπως επεσήμανε ο μονάκριβος γιος του και συνάμα δικηγόρος Ανδρέας Κουτσουδάκης ήταν πολύ καλά στην υγεία του, αλλά στις 12 Μαρτίου 2020 αισθάνθηκε αδιαθεσία. Με την πάροδο του χρόνου παρουσίασε υψηλό πυρετό και εισήχθη στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικός στον κορωνοϊό.
Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με μηχανική υποστήριξη. Χθες παρουσίασε με μια σχετική βελτίωση, αλλά χθες το πρωί άφησε την τελευταία του πνοή βυθίζοντας σε πένθος την οικογένειά του.
Και η σύζυγός του Βαρβάρα το γένος Κουνδουράκη νόσησε από τον κορωνοϊό μία μέρα νωρίτερα, αλλά αυτή κατάφερε να υπερνικήσει τον κορωνοϊό και, όπως επεσήμανε ο γιος της αναρρώνει, αλλά παραμένει στο σπίτι της σε απομόνωση, γιατί δε θέλει να μεταδώσει τον ιό στα παιδιά και στα εγγόνια της.
Ο Ανδρέας Κουτσουδάκης γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1961 στα Δράμια Χανίων Κρήτης και σε ηλικία δύο ετών μετακόμισαν στην Χρυσοπηγή Χανίων, όπου και μεγάλωσε.
Οι αείμνηστοι γονείς του Ανδρέας και Κυριακή Κουτσουδάκη έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά και συγκεκριμένα την Γαρυφαλιά, την Καλλιόπη, την Άννα και τον Ανδρέα και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.
Σε ηλικία 14 ετών ήρθε με τις αδελφές του για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη, όπου τους περίμενε ένας θείος τους, ενώ οι γονείς του έμειναν στην Κρήτη.
Ο Ανδρέας εργάστηκε σκληρά από την πρώτη κιόλας ημέρα. Ο Θεός τον αξίωσε να παντρέψει τις αδελφές του και 1982 κατέβηκε στα Χανιά για να χορέψει και ο ίδιος τον Χορό του Ησαϊα με την Βαρβάρα το γένος Κουνδουράκη με την οποία μεγάλωσαν μαζί στην ίδια γειτονιά και με την οποία τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.
Με την σκληρή εργασία και με το δαιμόνιο της φυλής μας αξιώθηκε να μάθει τα μυστικά των εστιατορίων και μετά από μερικά χρόνια να αποκτήσει τα δικά του εστιατόρια. Τα πρώτα με συνεταίρους, ενώ το 2014 άνοιξε το δικό του. Πρόκειται για το «Tribeca’s Kitchen» στη διεύθυνση 200 Church St, NY, NY, 10013, στο Νότιο Μανχάταν, το οποίο έκλεισε στις 15 Μαρτίου 2020 και μία ημέρα πριν την απαγόρευση της λειτουργίας των εστιατορίων και των καφενείων.
Ο Ανδρέας και η Βαρβάρα Κουτσουδάκη έφεραν στον κόσμο έναν γιο, τον Ανδρέα Κουτσουδάκη, ο οποίος διακρίνεται για την ελληνομάθειά του. Ο αείμνηστος πίστευε στην παιδεία του γιου του και του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει δικηγόρος και με την πάροδο του χρόνου να αποκτήσει την δική του εταιρεία και να γίνει ο υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ομογενών και άλλων εστιατόρων της Νέας Υόρκης.
Ο Θεός τον αξίωσε να δει τον μονάκριβο γιο του Ανδρέα να χορεύει τον Χορό του Ησαϊα στον ιερό ναό των Αγίων Νικολάου και Τριάδας του Στάτεν Αϊλαντ με την εκλεκτή της καρδιάς του Αλεξία Λιάπα και προ πέντε και ενός περίπου ετών να παρακολουθήσει με συγκίνηση τις βαφτίσεις των εγγονών του Βάνα και Ζωή στα αγαπημένα Χανιά.
Ο αείμνηστος ασχολήθηκε όσο ελάχιστοι με τα κοινά. Ήταν ιδρυτικό μέλος του Κρητικής Φιλοξενίας του Στάτεν Αϊλαντ και ένθερμος υποστηρικτής όχι μόνο του Συλλόγου, αλλά και της ίδιας της κοινότητας των Αγίων Νικολάου και Τριάδας του Στάτεν Αϊλαντ.
Ο Ανδρέας Κουτσουδάκης διακρινόταν για το σπάνιο του χαρακτήρα του και για την αγάπη για την ομογένεια και για την Κρήτη. Κάθε χρόνο προσκυνούσε τα άγια χώματα της Κρήτης διότι ήθελε ο γιος του να μεγαλώσει πραγματικό Κρητικόπουλο. Και τα κατάφερε όσο ελάχιστοι και μάλιστα του εμφύσησε την αγάπη του για την Κρήτη, για τη θάλασσα και το ψάρεμα.
Προ μερικών μηνών είχε παραγγείλει και ένα νέο σκάφος και μάλιστα έκαναν όνειρα να το παραλάβουν στις 24 Μαρτίου και την επόμενη να γιορτάσουν την 199η επέτειο της παλιγγενεσίας στα καταγάλανα νερά του Στάτεν Αϊλαντ και του Λονγκ Αϊλαντ, αλλά ο Θεός είχε άλλα σχέδια και τον υποδέχτηκε στον κόσμο των Αγγέλων.
Η κηδεία του, όπως επεσήμανε ο γιος του, λόγω των περιοριστικών μέτρων της καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης, που έχει κηρυχτεί η πολιτεία της Νέας Υόρκης θα γίνει τις προσεχείς ημέρες σε αυστηρά οικογενειακό κύκλο.
Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Βαρβάρα το γένος Κουνδουράκη, τα παιδιά του Ανδρέα και Αλεξία, το γένος Λιάππα, τις εγγονές Βάνα και Ζωή, την πεθερά Χρυσούλα Κουνδουράκη, τα αδέλφια Γαρυφαλλιά και Στρατή Κριαρά, Καλλιόπη και Αρτέμη Παναγιωτάκη, Άννα και Γεώργιο Πλαΐτη, τους κουνιάδους Αικατερίνη Αλεξάκη, Μαρία και Μανώλη Πατελάκη, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.
Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στη σύζυγο, στα παιδιά, τα εγγόνια, στην πεθερά, στα αδέλφια, στους κουνιάδους, τα ανίψια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.
Αιωνία του η μνήμη.