Ο νέος κορωνοϊός είναι ικανός να επιτίθεται σε κύτταρα-κλειδιά στη μύτη, πράγμα που μπορεί να εξηγήσει το ασυνήθιστο εύρημα ότι κάποιοι ασθενείς της Covid-19 χάνουν την ικανότητα της όσφρησης και της γεύσης, όπως ανακάλυψαν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Στη μελέτη των γονιδιωματικών δεδομένων ανθρώπων και ποντικών οι ερευνητές εντόπισαν ορισμένα κύτταρα στο πίσω μέρος της μύτης, που φιλοξενούν τις σαφώς διαμορφωμένες πρωτεϊνες, τις οποίες στοχοποιεί ο νέος κορωνοϊός για να εισβάλει στον οργανισμό. Η μόλυνση των κυττάρων αυτών μπορεί να οδηγήσει άμεσα ή έμμεσα σε μια αλλοίωση της όσφρησης, αναφέρουν σε έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε το Σάββατο. Γιατροί ανά την υφήλιο έχουν αναφέρει σπάνιες περιπτώσεις ασθενών με Covid-19, που παραπονέθηκαν για μια αιφνίδια, ανεξήγητη μερική ή ολική απώλεια της όσφρησης και της γεύσης. Οι καταστάσεις αυτές, γνωστές με τους ιατρικούς όρους «ανοσμία» και «δυσγευσία» συγκαταλέγονται στα «σημαντικά συμπτώματα», που συνδέονται με την πανδημία του νέου κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε στις 22 Μαρτίου η Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας.
Η ομάδα, που εδρεύει στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια, προτείνει να προστεθούν αυτά τα συμπτώματα στον κατάλογο των εργαλείων ελέγχου για πιθανή μόλυνση με Covid-19. Οι άνθρωποι που βιώνουν τα συμπτώματα αυτά, χωρίς άλλες γνωστές αιτίες, θα πρέπει να σκεφτούν την αυτοαπομόνωση και την υποβολή τους σε διαγνωστικό τεστ για τον κορωνοϊό, ανέφερε η ομάδα.
Μια φλεγμονή στη ρινική κοιλότητα που προκαλείται από την λοίμωξη που προκαλεί πανδημία του νέου κορωνοϊού μπορεί να εμποδίσει την αίσθηση της όσφρησης, δήλωσαν οι David Brann και Sandeep Robert Datta του τμήματος νευροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Αλλά είναι επίσης πιθανό ο ιός να μολύνει και να καταστρέψει τα κύτταρα στο ρινικό επιθήλιο που απαιτούνται για τη φυσιολογική οσφρητική λειτουργία.
Η αποκάλυψη της αιτίας της απώλειας της όσφρησης και της γεύσης μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στη διάγνωση και των προσδιορισμό των επιπτώσεων της Covid-19, ανέφεραν οι ερευνητές.
«Πέραν τούτου, οι ασθενείς με επίμονη οσφρητική δυσλειτουργία διατρέχουν τον κίνδυνο διατροφικών ελλειμμάτων, τραυματισμών εξαιτίας της ανικανότητας να οσφραίνονται «επικίνδυνες οσμές», όπως ο καπνός, το υγρααέριο και τα αλλοιωμένα τρόφιμα και να αναπτύσσουν ψυχιατρικές διαταραχές, ιδιαίτερα κατάθλιψη», πρόσθεσαν.
Πηγή: iefimerida.gr