Στο άρθρο 51 του νέου Πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία που έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση, παρατηρούμε ότι επικεντρώνεται η κριτική των ενδιαφερομένων, που επισημαίνουν ότι εκτός της αντισυνταγματικότητάς του, το συγκεκριμένο άρθρο διαχωρίζει, σχεδόν ρατσιστικά, τα ΓΕΛ από τα ΕΠΑΛ.
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 51 επιβάλλεται ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. και μάλιστα ως μέγιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια καθορίζονται τα δεκαεπτά (17) έτη.
Αν περάσει αυτή η διάταξη, στα ΓΕΛ θα μπορεί να εγγραφεί κάποιος με απολυτήριο Γυμνασίου και στα 50 χρόνια του, αλλά στα ΕΠΑΛ μόνο αν είναι μέχρι 17 ετών!
Διερωτόμαστε λοιπόν: Με ποιό δικαίωμα αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία, με μια μονοκονδυλιά, οι πολίτες που για διάφορους λόγους κρίνουν σε μια συγκεκριμένη φάση της ζωής τους, αναγκαίο και χρήσιμο να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ;
Υπάρχουν βέβαια και άλλοι, πολύ αρμοδιότεροι από μας, να κρίνουν το επίμαχο άρθρο. Θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα, αν το υπουργείο Παιδείας μελετούσε ξανά όλα τα δεδομένα και επανατοποθετούσε τα πράγματα, με βάση και την κριτική που ασκείται κατά τη διαβούλευση, η οποία διαφορετικά δεν θα είχε κανένα νόημα.