Ο ποιητής Γ. Μαρκόπουλος τη Δευτέρα στο Μονόγραμμα

Προβολή :  Δευτέρα 25 Μαΐου 2020 στις 20:00 – ΕΡΤ2

Ο Γιώργος Μαρκόπουλος, ο τρυφερός και ευαίσθητος ποιητής, από τους πρώτους εκπροσώπους της ποιητικής γενιάς του’70, που χειρίζεται την ελληνική γλώσσα σαν πολυαγαπημένη, με δυο Κρατικά Βραβεία για την ποίησή του, αυτοβιογραφείται στο ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ αυτής εβδομάδας.

Γεννήθηκε στη Μεσσήνη το 1951, με λαϊκές καταβολές. Από πεντέμισι χρονών βοηθούσε στο κουρείο του πατέρα του. Ο χαρακτήρας του διαμορφώθηκε από τη ζωή της επαρχίας, που μόλις τότε έβγαινε, φτωχή και τραυματισμένη, από τον εμφύλιο. Η εντοπιότητα και η καταγωγή έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη ζωή του. Ο στίχος του «…φοβερή πατρίδα…» σαν να κλείνει μέσα όλη τη θεωρία για τις ρίζες του.

Ο Γ. Μαρκόπουλο με τον Γιώργο Σγουράκη

Το 1965 φτάνει στην Αθήνα, 14 ετών και βιώνει την κουλτούρα των φτωχών προαστίων. Η Χούντα τον βρήκε να σπουδάζει Οικονομικά και Στατιστική στη ΑΒΣΠ και να συμμετέχει σε λογοτεχνικές και επαναστατικές παρέες, μέσα σε μια σφύζουσα νεολαία που προσπαθούσε να βρει την πολιτική και πολιτιστική της ταυτότητα. «Η ποίηση μπορεί να είναι επαναστατική, υπερβατική-αφαιρετική- συνθετική-να δηλώνει φυγή από τα αισθήματα» λέει.

rpt

Μικρός έγραφε μικρά πεζογραφήματα, επηρεασμένα από τα διαβάσματά του: Χρ. Χριστοβασίλης – Εμ. Ροiδης – Γεώργιος Βιζυηνός – Σεφέρης – Σαχτούρης – Ελύτης – Ρίτσος – Πατρίκιος – Δημουλά.

Οι επιρροές του επεκτάθηκαν πάντα σε σχέση με την ποιητική μας παράδοση, Όμηρος – Αρχαίοι Λυρικοί – Σολωμός – Κάλβος – Παλαμάς – Σικελιανός – Καβάφης – Καρυωτάκης.

«Η αληθινή ποίηση, στηρίζεται σε δικούς της κωδικούς, απαιτεί κλειδάριθμους, χρειάζεται αποκρυπτογράφηση» λέει.

Ένας ποιητής γεμάτος ζωή. Του αρέσουν τα λαϊκά τραγούδια και λατρεύει το ποδόσφαιρο. Ρουφά τις χαρές της ζωής.

Πολυβραβευμένος ο Γιώργος Μαρκόπουλος, το 1996 τιμήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με το Βραβείο Καβάφη και το 1999 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή του «Μη σκεπάζεις το ποτάμι», η οποία, στη συνέχεια, ήταν υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Αριστείο του 2000. Για το σύνολο του έργου τού δόθηκε το Βραβείο Ποίησης 2011 του Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Επίσης τιμήθηκε το 2012 για δεύτερη φορά με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή του «Κρυφός Κυνηγός».

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Χρίστος Ακρίδας, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, φωτογραφία Μαίρη Γκόβα, ηχοληψία Λάμπρος Γόβατζης, μοντάζ Σταμάτης Μαργέτης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content