Συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συμμετείχε στην ετήσια Σύνοδο του Κάρτεπε που διεξάγεται στις 26-28 Οκτωβρίου στην περιοχή Κοτζαελί  της Τουρκίας και φέτος έχει ως κεντρικό θέμα «Μετανάστευση, Πρόσφυγες και Ανθρωπότητα».

Στην ομιλία του κατά την έναρξη του Συνεδρίου, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία, χτίζοντας πάνω στην ιστορία της προσέγγισης που ξεκίνησε όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών μαζί με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ, μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Τη συμβολή του Γιώργου Α. Παπανδρέου και του Ισμαήλ Τζεμ στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας στη σχέση των δύο χωρών ανέφερε στην ομιλία του και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Προέδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τόνισε ότι μεγάλα παγκόσμια προβλήματα όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι μετακινήσεις πληθυσμών, η ανισότητα, οι πανδημίες, η τέταρτη τεχνολογική επανάσταση μπορούν να λυθούν μόνο με παγκόσμια και περιφερειακή συνεργασία. Γι’ αυτό σε θέματα όπως το προσφυγικό είναι κομβική η συνεργασία Ελλάδας, Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαρακτήρισε ουτοπία το γεγονός ότι ορισμένες χώρες πιστεύουν ότι θα αποτρέψουν τις μεταναστευτικές ροές υψώνοντας τείχη. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι είναι ενδιαφέρον πως πολλές από τις χώρες που στην Ευρώπη επενδύουν σε ξενοφοβική ρητορική, έχουν το μικρότερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Αντίθετα, χώρες όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, που φιλοξενούν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό προσφύγων, με δυσανάλογη επιβάρυνση στην οικονομία τους, τις υποδομές και τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας. Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία σηκώνουν μεγάλο βάρος λόγω της γεωγραφικής τους θέσης.

Είναι αξιοσημείωτο, τόνισε, ότι οι αφίξεις στην ΕΕ έχουν περιοριστεί σε ποσοστά χαμηλότερα από αυτά που υπήρχαν πριν την τελευταία προσφυγική κρίση: στην Ανατολική Μεσόγειο κατά 97% μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και στην κεντρική Μεσόγειο κατά 77% σε σχέση με πέρυσι. Όμως η προβολή μιας εναλλακτικής πραγματικότητας έχει καθαρά πολιτική στόχευση και αποσκοπεί στην ενίσχυση των ακροδεξιών και λαϊκίστικων κινημάτων.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, επεσήμανε ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο η αποτελεσματική διαχείριση μιας προσφυγικής κρίσης αλλά και η αντιμετώπιση και ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν για μεγάλο διάστημα στις χώρες μας. Για παράδειγμα, είναι ανεπίτρεπτο να αγνοούμε τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες και αναφέρθηκε εκτενώς στη Χάρτα Δικαιωμάτων Μεταναστών και Προσφύγων που υιοθέτησαν τα κόμματα-μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Είναι κρίσιμο, είπε, να επενδύουμε στους ανθρώπους αυτούς με προοπτική ότι θα επιστρέψουν στις χώρες τους και θα συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση τους. Αυτή η παράμετρος, πρέπει να ληφθεί υπόψη και στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για να τερματισθεί ο καταστροφικός πόλεμος στη Συρία.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είχε ημίωρη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις που προκαλούν οι μετακινήσεις πληθυσμών.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content