Η ΔΕΗ καλείται να προτείνει λύσεις για να μη μείνει η Κρήτη χωρίς ρεύμα από το 2020

Πρόταση με λύσεις για την εγκατάσταση νέας ισχύος στην Κρήτη, για τη μεταβατική περίοδο έως την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη – Αττική (δηλαδή για το διάστημα 2020 – 2023), έχει ζητήσει – σύμφωνα με πληροφορίες – η ΡΑΕ να της υποβάλει η ΔΕΗ.

Στόχος είναι τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στην εισήγηση της ΔΕΗ να «μεταφράζονται» σε πρόσθετη ισχύ που θα ξεκινά από μερικές δεκάδες MW και θα φθάνει έως και τα 150 MW, σε συνάρτηση με τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται από τη ΡΑΕ για την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εισήγηση της ΔΕΗ θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προτεινόμενων λύσεων, τις δυνατότητες χωροθέτησης καθώς και την εκτίμηση του κόστους τους. Έτσι, ουσιαστικά θα σκιαγραφεί το πλήρες πλαίσιο εφαρμογής τους.

Η προσθήκη νέας ισχύος ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που εξετάζει η ΡΑΕ για τη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας του νησιού, η οποία θα τεθεί εν αμφιβόλω ήδη από τις αρχές του 2020 όταν και θα λήξει το καθεστώς παρέκκλισης των τοπικών πετρελαϊκών μονάδων από την κοινοτική Οδηγία 2010/75 περί Βιομηχανικών Εκπομπών (IED).

Η εν λόγω Οδηγία αφορά τις μονάδες παραγωγής ενέργειας του Αθερινόλακκου, των Λινοπεραμάτων και των Χανίων, με τις ατμοηλεκτρικές μονάδες των ΑΗΣ Αθερινόλακκου και Λινοπεραμάτων να μην μπορούν έκτοτε να λειτουργούν περισσότερο από 1.500 ώρες ετησίως και τις αεριοστροβιλικές μονάδες των ΑΗΣ Χανίων και Λινοπεραμάτων περισσότερο από 500 ώρες ετησίως.

Καμία παράταση στη λειτουργία των πετρελαϊκών σταθμών

Μάλιστα, σε πρόσφατή απάντησή του σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, ο αρμόδιος Επίτροπος Miguel Arias Canete ουσιαστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης της εξαίρεσης των εν λόγω πετρελαϊκών σταθμών.
Σε μία τέτοια περίπτωση, θα τεθούν σε περιορισμένη λειτουργία περίπου 601 MW από την ηλεκτροπαραγωγική βάση του νησιού, δηλαδή το 78,3% της συνολικής τρέχουσας εγκατεστημένης ισχύος.
Την ίδια στιγμή, η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη – Πελοπόννησος αν και θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της αξιοπιστίας του συστήματος, δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει πλήρως το πρόβλημα επάρκειας, καθώς θα έχει ικανότητα μεταφοράς 200 έως 270 MW.
Η τελεσίδικη λύση θα δοθεί από τη διασύνδεση Κρήτη – Αττική, η οποία ωστόσο αναμένεται να ηλεκτρισθεί το νωρίτερο το 2022.

www.worldenergynews.gr

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content