Στις δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού που έχει υλοποιήσει ο πάροχος πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας Affidea αναφέρθηκε ο Στάθης Βεληβασάκης, διευθυντής πληροφορικής της Affidea Ελλάδας, σε παρουσίασή του στο πλαίσιο του Health IT Conference 2020 που διοργάνωσε η Boussias Communications σε συνεργασία με το HL7 και με την ενεργό συμμετοχή του υπουργείου Υγείας. Ιδιαίτερα αναφορά έκανε στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, παρουσιάζοντας τέσσερις κατηγορίες πιλοτικών προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης που συνδράμουν στην ιατρική απεικόνιση:
1. Βελτίωση επεξεργασίας εικόνας
– Μείωση χρόνου ανίχνευσης και βελτίωση ταχύτητας διάγνωσης, με την αξιοποίηση τεχνολογίας ιατρικής ευφυίας που μειώνει το χρόνο ιχνηλασίας κατά 30%.
– Μείωση χρόνου ανίχνευσης και βελτίωση ταχύτητας διάγνωσης, με την αξιοποίηση τεχνολογίας ιατρικής ευφυίας που μειώνει το χρόνο ιχνηλασίας κατά 30%.
2. Αύξηση των πληροφοριών που διατίθενται στους ακτινολόγους / παραπέμποντες / Ποσοτικοί Βιοδείκτες: Λογισμικό της Icometrix για τον ποσοτικό προσδιορισμό ασθενειών σε σκλήρυνση κατά πλάκας, και λογισμικό της Perspectum για τον ποσοτικό προσδιορισμό της νόσου σε ηπατική φλεγμονή και ίνωση.
3. Βελτίωση παραγωγικότητας – Βελτίωση ταχύτητας και ακρίβειας: Λογισμικό της Aidence για την ανίχνευση και παρακολούθηση του οζιδίου των πνευμόνων στον έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα, και λογισμικό της ScreenPoint για την ανίχνευση και έλεγχο του καρκίνου του μαστού.
4. Προτεραιότητα / ταξινόμηση: Το σύστημα της AIDOC εντοπίζει την επείγουσα παθολογία στις σαρώσεις και τις φέρνει στην κορυφή της λίστας εργασίας.