Βρισκόμαστε στον Ιούνιο του 1932. Η “ΔΡΑΣΙΣ” δημοσιεύει μια σημαντική είδηση, ότι ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος επέλεξε ως νέο Γενικό Διοικητή Κρήτης μια σπουδαία προσωπικότητα της Κρήτης, τον Μιχαήλ Καταπότη.
Ο Μιχαήλ Καταπότης γεννήθηκε στη Λάστρο το 1878. Ορφανός πατρός από την ηλικία των 4 ετών, τον μεγάλωσε εξ ολοκλήρου η μητέρα του, Μαρία. Τελείωσε το Γυμνάσιο το 1894, και αφού εργάστηκε ως δάσκαλος στο Ελληνικό Σχολείο Σητείας, σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα ως το 1900.
Έλαβε μέρος στην Επανάσταση της Κρήτης το 1897. και πολύ αργότερα πολέμησε στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13 με το βαθμό του Υπιάτρου Υγειονομικού. Από το 1915 ως το 1916 ήταν χειρουργός του μοναδικού στρατιωτικού νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Αργότερα πρόσφερε υπηρεσίες και στο 4ο στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών, όπως και στο υπουργείο Στρατιωτικών.
Ο Μιχαήλ Καταπότης ήταν εκδότης του περιοδικού “Μύσων” από το 1932 ως το 1938, στο οποίο κατά τη δεκαετία του ‘ 30 δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες από το λεπροκομείο της Σπιναλόγκας.
Ο γιος του (από τον πρώτο γάμο του με τη Δέσποινα Ρουσελάκη), Γεώργιος Μ. Καταπότης ήταν ποιητής και διετέλεσε Δήμαρχος Σητείας.
Η “ΔΡΑΣΙΣ” σχολιάζει πολύ θετικά την επιλογή:
Οι Χιτλερικοί προελαύνουν στη Γερμανία – Ένα προφητικό σχόλιο…
Στην 1η σελίδα της εδημερίδας διαβάζουμε ένα σχόλιο που δυστυχώς αποδεικνύεται εκ των υστέρων προφητικό.
(Επιλογή κειμένων – Επιμέλεια: ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΓΩΝΗΣ)
Από το αρχείο της εφημερίδας “Η ΔΡΑΣΙΣ”