Οινικό διήμερο στον Δήμο Αμαρίου και τους οικισμούς του Νικηφόρου Φωκά

Στο πλαίσιο των δράσεων για τη διάκριση του Ρεθύμνου ως Ευρωπαϊκή Πόλη Κρασιού 2018 από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Οινικών Πόλεων RECEVIN, η Ομάδα “Rethymno-Recevin”, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς και με τον Δήμο Αμαρίου και τους οικισμούς του Νικηφόρου Φωκά, πραγματοποίησε ένα οινικό διήμερο αφιερωμένο στα χωριά και την ενδοχώρα, στις 2 και 3 Νοεμβρίου 2018.

Στόχος του συγκεκριμένου διημέρου ήταν η ενημέρωση και η ενεργή συμμετοχή των οινόφιλων και των οινοπαραγωγών της ενδοχώρας σε δράσεις ιστορικού και οινικού ενδιαφέροντος, οι οποίες έλαβαν χώρα στις δικές τους περιοχές, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε όλους τους ενδιαφερομένους.

Έτσι, λοιπόν, την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Φωτεινής Αμαρίου, ο Δήμος Αμαρίου επιφύλαξε  ζεστή υποδοχή στους καλεσμένους με πολλούς συμμετέχοντες και κεράσματα.

Η ημερίδα ξεκίνησε με την αρχαιολόγο και Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, κ. Αθανασία Κάντα, η οποία πραγματοποίησε την ομιλία της με θέμα «Το Μινωικό Κρασί και το Μινωικό Ανακτορικό Κέντρο στο Μοναστηράκι», ξεναγώντας νοερά τους παρευρισκομένους στα οινικά μονοπάτια της Μινωικής Εποχής.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η ομιλία του Καθηγητή Αμπελουργίας του Τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ. Ηλία Κόρκα, με τίτλο «Σύγχρονες Πρακτικές Αμπελοκομικής Καλλιέργειας», και βασικό θέμα, τις ειδικές καλλιεργητικές πρακτικές που απαιτεί η αμπελοκαλλιέργεια.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Καθηγητή Τεχνολογίας Οινικών Προϊόντων του Τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ. Ιωάννη Παρασκευόπουλου, με τίτλο «Η  Οινοποίηση με Απλά Λόγια» και θέμα, τις σωστές πρακτικές λευκής και ερυθρής οινοποίησης.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Νίκος Κακογιαννάκης, ο Αντιδήμαρχος Αμαρίου, κ. Μανώλης Ψαρουδάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρίου, κ. Γαλάτιος Μοσχονάς, καθώς και μέλη της  Ομάδας “Rethymno-Recevin”, ενώ ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από το κοινό.

Το πρωί του Σαββάτου 3 Νοεμβρίου 2018, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Ναό του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή στο Άνω Μαλάκι. Ακολούθησε η αναβίωση  του πανάρχαιου εθίμου του ανοίγματος των βαρελιών με τα φρέσκα κρασιά και ο διαγωνισμός ερασιτεχνικής οινοποίησης στον, γεμάτο από επισκέπτες, περίβολο χώρο της εκκλησίας, πάντα με τη συνεργασία των Πολιτιστικών Συλλόγων Μαλακιών και Αργυρούπολης. Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ.κ. Παρασκευόπουλος και Κόρκας, καθώς και ο μαθηματικός-οινολόγος και μέλος της Ομάδας “Rethymno-Recevin”, κ. Πέτρος Μέλιος, οι οποίοι αξιολόγησαν τα δείγματα και έδωσαν πολύτιμες συμβουλές στους διαγωνιζόμενους για τη βελτίωση του προϊόντος τους.

Οι επισκέπτες απόλαυσαν παραδοσιακά κρητικά εδέσματα και δοκίμασαν φρέσκα κρασιά, ενώ ακολούθησε μια όμορφη πολιτιστική οινοδιαδρομή στην  περιοχή Άνω και Κάτω Μαλακίου, με οδηγό τον κ. Στέλιο Μανωλιούδη, γεωλόγο και ερευνητή των χώρων παραγωγής του κρασιού (λαξευτών/κτιστών πατητηριών).   

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Ιωάννης Παρασύρης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Νίκος Κακογιαννάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Ξενοφών Μαθιουδάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Δημήτρης Λαχνιδάκης, καθώς και μέλη της  Ομάδας “Rethymno-Recevin”.

Το απόγευμα του Σαββάτου 3 Νοεμβρίου 2018, το παλιό Δημαρχείο Νικηφόρου Φωκά, φιλοξένησε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα στους καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ.κ. Παρασκευόπουλο και Κόρκα και στους οινοπαραγωγούς της ενδοχώρας, οι οποίοι έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τη βελτίωση της παραγωγής τους, τις κρητικές ποικιλίες, τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας της αμπέλου, εκθέτοντας ταυτόχρονα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, «η ακριβής στοχοθεσία από μέρος του παραγωγού, καθώς και η κατάλληλη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, αποτελούν το βασικό συστατικό για την επιτυχία», ενώ, ο κ. Κόρκας, τόνισε ότι «η πολυπλοκότητα της αμπελοκαλλιέργειας αποτελεί την κύρια δυσκολία για τους παραγωγούς, καθώς η σύνθεση του σταφυλιού, και κατά συνέπεια, το τελικό προϊόν, εξαρτάται από έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως το έδαφος, το κλίμα, η επιλογή της σωστής ποικιλίας κ.λπ.».       

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Ρεθύμνης, κ. Πέπη Μπιρλιράκη, δήλωσε: «Ένας πολύ σημαντικός στόχος για τον Δήμο Ρεθύμνης, αποτελεί πάντα, η σύνδεση μεταξύ πόλης και χωριών. Επιθυμώντας να επεκτείνουμε τις δράσεις της Ομάδας Recevin εκτός των ορίων της πόλης του Ρεθύμνου και θεωρώντας ότι η εκπαίδευση σχετικά με την οινοποίηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάδειξη του Κρητικού Αμπελώνα, επιλέξαμε ως ομιλητές τους δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, τον κ. Παρασκευόπουλο και τον κ. Κόρκα, ως τους πλέον κατάλληλους για τη σωστή ενημέρωση των οινοπαραγωγών της ενδοχώρας.

Επιπλέον, ένα κομμάτι της ιστορικότητας του Ρεθυμνιώτικου Αμπελώνα, στην οποία και στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό η υποψηφιότητα για τη διάκριση του Ρεθύμνου ως Ευρωπαϊκή Πόλη Κρασιού 2018, αποτυπώθηκε στην εξαιρετική ομιλία/παρουσίαση της κ. Κάντα και στην υπέροχη ξενάγηση του κ. Μανωλιούδη, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι η ενδοχώρα μας, εκτός από το αξιόλογο φυσικό περιβάλλον, κρύβει πραγματικούς θησαυρούς και αξίζει την καλύτερη δυνατή προβολή στους επισκέπτες μας.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, καθώς και με τον Δήμο Αμαρίου και τους οικισμούς του Νικηφόρου Φωκά, και χαιρόμαστε ακόμη περισσότερο που οι οινοπαραγωγοί των χωριών μας «αγκάλιασαν» την ευκαιρία να ενημερωθούν, να ανταλλάξουν εμπειρίες και πρακτικές και να υποβάλουν τα ερωτήματά τους στους καλεσμένους ομιλητές. Υποσχόμαστε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις, οι οποίες θα είναι αφιερωμένες σε αυτούς και στο πολύτιμο οινικό προϊόν των περιοχών τους.»    

Μεγάλος χορηγός των δράσεων Ρέθυμνο: Ευρωπαϊκή Πόλη Κρασιού 2018 είναι το La Grotta Wine Boutique Hotel.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content