Στην επιστροφή των αναδρομικών του 2015 σε όλους τους συνταξιούχους που δικαιώθηκαν με τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και όχι μόνο σε εκείνους που προσέφυγαν στα δικαστήρια προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι σχετικές εξαγγελίες θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο.
Ωστόσο στο δικαστικό θρίλερ που ταλαιπώρησε 2,5 εκατ συνταξιούχους επί 5 χρόνια δε μπήκε χθες οριστικό τέλος καθώς πάνω από τους μισούς δικαιούχους θα μείνουν τελικά εκτός του «νυμφώνα» των επιστροφών.
Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι οι συνταξιούχοι του δημοσίου και οι ένστολοι (περίπου 600.000) δεν καλύπτονται από την απόφαση του ΣτΕ καθώς έχουν προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου.
Με βάση αυτή την εξέλιξη το συνολικό κόστος των αναδρομικών περιορίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ από 3,9 δισ. που είχε υπολογιστεί το αρχικό κόστος για το 11μηνο.
Ωστόσο η κυβέρνηση έχει αποσαφηνίσει ότι αν το ΣτΕ δικαιώσει τους συνταξιούχους θα λύσει το θέμα με πολιτική απόφαση που θα εφαρμοστεί για το σύνολο των συνταξιούχων και όχι μόνο γι΄αυτούς που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Μένει να ξεκαθαριστεί αν η πολιτική απόφαση θα αφήσει εκτός τους συνταξιούχους του δημοσίου και τους δικαιούχους επικουρικών.
Αναφερόμενος στο φλέγον θέμα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τονίζει ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση της δικαιοσύνης πάντα σε συσχετισμό με τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Η άποψη των δικηγόρων
Μερίδα νομικών αντέδρασε έντονα υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση προβάλλει προσχήματα για να περιορίσει τεχνηέντως το κόστος των αναδρομικών. Ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς τονίζει «τα διοικητικά πρωτοδικεία ανέβαλαν τις δίκες που επιδίκαζαν τις περικοπές επικουρικών καθώς αναμενόταν η απόφαση του ΣτΕ που θα έκρινε τις επικουρικές. Πως είναι δυνατόν τώρα η κυβέρνηση να ακυρώνει ουσιαστικά τα μισά αναδρομικά; Δηλαδή η πιλοτική δίκη έγινε μόνο για τις κύριες συντάξεις;»
Ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος επισημαίνει «αν επιβεβαιωθεί αυτή η άποψη ,θα συνεχίσουμε τις αγωγές μόνο για τις επικουρικές.»
O Aλέξης Μητρόπουλος της ΕΝΥΠΕΚΚ ανεφέρει ότι «σε μία πρωτοφανή για τα παγκόσμια δικαστικά χρονικά εξέλιξη, η Ολομέλεια του ΣτΕ με τη απόφαση της με αριθμούς 1439-1443/2020 στερεί από τους Έλληνες συνταξιούχους αναδρομικά ογδόντα (80) μηνών, νομιμοποιώντας για δημοσιονομικούς λόγους την «σφαγή» των συντάξεων και των Δώρων με τους νόμους Κουτρουμάνη-Βρούτση το 2012 (ν.4051/2012 και 4093/2012). ΟΙ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 2287-2290/2015 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, που είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των Δώρων, ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΝΔ, παρά και τις υπ’αριθ. Ζ15 και Ζ16/2019 αποφάσεις της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ!!!
Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταικούρας είχε δηλώσει πρόσφατα πως το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε νέα αποτίμηση και ποσοτικοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά 2,5 εκατ συνταξιούχων εφόσον το δημοσιονομικό πλαίσιο έχει αλλάξει άρδην εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας Covid-19.
Αυτό σημαίνει ότι τα όποια αναδρομικά προκύψουν από την απόφαση θα επιστραφούν σε βάθος χρόνου τουλάχιστον έως 5 έτη αρχής γενομένης από το 2021.
Στη δικαιοσύνη εκτιμάται πως έχουν προσφύγει από τον Ιούνιο του 2015 και μετά περίπου 200.000 με 250.000 συνταξιούχοι. Μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν πάνω από 6.000 ομαδικές αγωγές.
Η πρώην υπουργός Έφη Αχτσιόγλου καλεί τον κ. Βρούτση «να δώσει τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους, μην τους αναγκάσει σε δικαστικά έξοδα για να πάρουν αυτό που δικαιούνται»
Η απόφαση δικαιώνει το 11μηνο καθώς πριν τον Ιούνιο του 2015 τα αναδρομικά «κόπηκαν» από την προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας που δεν μπορεί να αλλάξει ενώ μετά τον Μάιο του 2016 στα αναδρομικά έβαλε φραγμό ο επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου που κρίθηκε πρόσφατα συνταγματικός από το ΣτΕ.
Οι συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά που κυμαίνονται από 660 ευρώ ( μόνο τα κομμένα δώρα) έως και 10.000 ευρώ. Τα περισσότερα διεκδικούν οι συνταξιούχοι με πάνω από δύο συντάξεις όπως για παράδειγμα γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί του Δημοσίου, χήρες ή χήροι κ.α. Τα λιγότερα προκύπτουν για συνταξιούχους του πρ. ΟΓΑ που έχασαν μόνο τα δώρα, τα οποία για την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ ήταν 660 ευρώ το χρόνο (οι αγρότες ελάμβαναν μέχρι το 2012 τα πλήρη δώρα).
Ετσι, για παράδειγμα συνταξιούχος του πρώην ΙΚΑ που ελάμβανε κύρια σύνταξη μεικτά 1.828,13€ και επικουρική μεικτά 570,93€ είχε περικοπές 2.150 ευρώ από την κύρια και 1.271,05 ευρώ από την επικουρική. Αν συνυπολογιστούν και τα κομμένα δώρα 800 ευρώ από την κύρια σύνταξη και 1.141 από την επικουρική το ύψος των διεκδικήσεων διαμορφώνεται στα 5.363 ευρώ.
Πρώτο Θέμα