Καθηγητής Βατόπουλος: Πότε να φοράμε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους -Λάθος οι μισές προσωπίδες

Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τις μάσκες.

Την ανησυχία του για τα διάσπαρτα κρούσματα κορωνοϊού και τη μη χρήση μάσκας από τους πολίτες εξέφρασε, το πρωί της Παρασκευής, ο Μάριος Λαζανάς, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό. Ο κ. Λαζανάς υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι των Αρχών, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί περιορισμός του ωραρίου στα μπαρ.

Στο ζήτημα των μασκών αναφέρθηκε και ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας σήμερα στον Realfm 97,8, υποστήριξε ότι «οι μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται στους κλειστούς χώρους, που είναι πολλοί άνθρωποι, αλλά και στους ανοιχτούς, όταν υπάρχει μεγάλος συνωστισμός. Αν θέλω για παράδειγμα να μπω σε ζαχαροπλαστείο και δω 10 άτομα μέσα, φοράω μάσκα» εξήγησε.

Ο καθηγητής υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «οι μάσκες πρέπει να φοριούνται και στους εξωτερικούς χώρους. Όταν βλέπουμε πολύ κόσμο φοράμε μάσκα».

Ποιες υφασμάτινες μάσκες ενδείκνυνται, ποιες όχι

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος σημείωσε πως «το βασικό είναι να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί εξαπλωθεί η νόσος πολύ γρήγορα, άρα δεν πρέπει να χαλαρώνουν». Αμέσως μετά, μίλησε για τις ποιότητες των υφασμάτινων μασκών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, προειδοποιώντας ότι υπάρχουν κάποιες που δεν αποδίδουν όπως πρέπει:

«Οι υφασμάτινες μάσκες πρέπει να είναι διπλής ραφής και λιγάκι χοντρές. Κυκλοφορούν κάποιες που είναι σχεδόν διαφανείς και δεν κάνουν πολλά πράγματα. Θέλει να έχουν τις προδιαγραφές του ΕΟΔΥ. Οι προσωπίδες που πιάνουν όλο το πρόσωπο είναι επίσης ικανοποιητικές, αυτές που είναι μισές δεν κάνουν τίποτα. Όσες είναι από το πιγούνι προς τα πάνω δεν καλύπτουν τη μύτη, αυτές νομίζω δεν είναι σωστές. Νομίζω θα βγάλει και η επιτροπή κάποιες προδιαγραφές που θα ανακοινωθούν και θα τα ξεκαθαρίζει αυτά τα πράγματα»

Καταλήγοντας, ο καθηγητής Βατόπουλος μίλησε για τα beach bar τονίζοντας ότι «όλοι αυτοί οι χώροι που έχουν πολύ κόσμο, αγνώστους μεταξύ τους και συνωστισμό, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υπερμετάδοσης. Τα πανηγύρια που μαζεύουν δε, πολύ κόσμο από όλη την Ελλάδα, γιατί και εμείς από την Αθήνα θα πάμε στο πανηγύρι στο χωριό, είναι ακόμη μεγαλύτερη εστία υπερμετάδοσης. Καταλαβαίνω το κοινωνικό, οικονομικό κόστος, αλλά τι να κάνουμε».

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content