η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, η ΛΩΡΙΔΑ της ΓΑΖΑΣ και ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ… 

Του Πέτρου Μηλιαράκη(*)

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, είναι πρόδηλο ότι αφορά ευθεία προσβολή όχι μόνο των απανταχού Ορθοδόξων και γενικώς Χριστιανών, αλλά και απροσχημάτιστη περιφρόνηση της απανταχού πολιτισμένης κοινότητας. Η Αγία του Θεού Σοφία  αποτελεί σύμβολο πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Είναι αδιστάκτως βέβαιον ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν διεκδικεί τον τίτλο του Σουλτάνου-Χαλίφη, δηλαδή διεκδικεί να συνεχίσει την παράδοση του Σελίμ του Α’, επαναφέροντας τίτλο που καταργήθηκε στις 03 Μαρτίου 1924 με την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Με την πολιτική αυτή του Προέδρου Ερντογάν, η  Τουρκία πλέον στις διεθνείς της σχέσεις εισάγει μεταξύ των άλλων  και το ζήτημα της «σύγκρουσης των πολιτισμών».   Όσο δε η Δύση δεν αντιλαμβάνεται ότι η Τουρκία μεταπίπτει σ’ ένα Θεοκρατούμενο κράτος, και ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν διεκδικεί ηγετικό ρόλο στο χώρο του Ισλαμισμού, οι εκτιμήσεις σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων που αφορούν στην οικονομία και στην Ασφάλεια θα είναι προφανώς εσφαλμένες. Και τούτο διότι, είναι αδιαμφισβήτητο πως η Τουρκία:

1) απομακρύνεται οριστικώς από το να αφορά κοσμικό κράτος

2) καταργεί αμετακλήτως το επί σειρά ετών εγκατεστημένο στρατηγικό τρίγωνο Τουρκία-ΗΠΑ-Ισραήλ, και

3) εισάγει αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο και Βόρεια Αφρική.   Ιδιαιτέρως δε η Αίγυπτος, που βρίσκεται σε άμεση γεωγραφική γειτνίαση με τη Λιβύη απειλείται από αποσταθεροποιητικές διαδικασίες, λόγω της παρέμβασης της Τουρκίας στην περιοχή, ενώ συνολικώς η Νότια Ευρώπη και δι’ αυτής η Ηπειρωτική Ευρώπη, απειλούνται από τον κίνδυνο νέας μεταναστατευτικής έκρηξης.

  • ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ασκεί πολιτική αναθεώρησης των πάγιων Συνθηκών Ειρήνης, αντιστρατεύεται τους κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης, και προκαλεί ιδιαιτέρως την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο καθώς και το Ισραήλ. Όμως είναι άγνωστο στη Διεθνή Κοινότητα, πως παρά την ανεπιφύλακτη στήριξη του Προέδρου Τραμπ στον Πρόεδρο της Τουρκίας, ήδη οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, σε σχέση με την International Military Education and Training (IMET), που αφορά Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Εξάσκηση.

Έτσι δημιουργούνται ιδιαίτερες σχέσεις, όπου οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ συνιστούν ένα «είδος συμμαχίας», που συνεπάγεται ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και των δυνατοτήτων κοινής δράσης με τις δυνάμεις της Κύπρου.

Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, αντιμετωπίζεται η όποια έκρηξη τρομοκρατίας, καθώς και η διακίνηση μέσω   του μεταναστευτικού ρεύματος φονταμενταλιστών ισλαμιστών. Επικουρεί δε την προσπάθεια αυτή  και ο Τομέας με την ονομασία: Security Sector Assistance (SSA). Για τα προαναφερόμενα η κοινή γνώμη δεν είναι ενήμερη. Ωστόσο, τα προαναφερόμενα δεν μπορεί παρά να υπολογίζονται από τον Τούρκο Πρόεδρο για τις περαιτέρω ενέργειές του, εφόσον επιθυμεί να δημιουργεί γεγονότα απόκρημνων καταστάσεων…

  • ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο πλαίσιο της οικονομίας η Τουρκία βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, που επιδεινώνεται από την έλλειψη τουριστικού ρεύματος και από τα προβλήματα που δημιουργεί ο Covid 19. Για το λόγο αυτό, οι διεθνείς Εκτιμητικοί Οίκοι S&P, Moody’s και Fitch κατατάσσουν την Τουρκία στην κατηγορία της Αλβανίας, της Βολιβίας, της Κένυας, της Τανζανίας και του Ουζμπεκιστάν.

Υπ’ όψιν δε και ότι: ο Ερντογάν «ξόδεψε»  πάνω  από 85 δις δολάρια ΗΠΑ προκειμένου να στηρίξει την λίρα Τουρκίας από την διολίσθηση στην κατολίσθηση. Εάν δε, δεν ήταν το Κατάρ κύριος υποστηρικτής με δολάρια της τάξης των 10 δις δολάρια, στον παρόντα χρόνο η Τουρκία θα είχε ακραία αδυναμία  συναλλαγματικών αποθεμάτων. 

  • ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η χλιαρή στάση των ΗΠΑ και δυστυχώς της ομόδοξης Ρωσίας, η επαμφοτερίζουσα ουδετερότητα της Ευρώπης, όπως αυτή εκφράζεται και από τον αδύναμο να διαμορφώσει πολιτικές Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ, τροφοδοτούν το ασύμμετρο της συμπεριφοράς του Τούρκου Προέδρου.

Αφού υπομνηστεί, με το παρόν κείμενο, ότι μόνο από σθεναρή στάση αντιλαμβάνεται η Τουρκία και επισημειωθεί η αποφασιστική συμπεριφορά του Ανδρέα Παπανδρέου την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου 1987, στο παρόν κείμενο καταγράφονται και τα εξής:

Στις  31ης Μαΐου 2010, Τούρκοι ακτιβιστές μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα  και επιχείρησαν να διεμβολίσουν, τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Το Ισραήλ όμως είχε προειδοποιήσει το στολίσκο να ακυρώσει την αποστολή αυτή, χαρακτηρίζοντάς την ως πρόκληση. Επενέβησαν δε οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, οπότε οι Τούρκοι ακτιβιστές φονεύθηκαν και ο στολίσκος επέστρεψε στην Τουρκία. Υπ’ όψιν ότι η κίνηση αυτή των Τούρκων αφορούσε το «Τουρκικό Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Ελευθερίες και την Ανθρωπιστική Αρωγή» ήτοι το «Turkish Foundation for human Rights and Freedoms andHumanitarian Relief» (İHH).

Τότε ο Ερντογάν ήταν Πρωθυπουργός και μετά τα γεγονότα αυτά σε απάντηση προς το Ισραήλ, είχε αποφασίσει να επισκεφτεί τη Λωρίδα της Γάζας, για να ενισχύσει τη νομιμότητα της Χαμάς. Την πρόθεσή του δε αυτή την επανέλαβε το Σεπτέμβριο του 2011, το Νοέμβριο του 2012 στο Βερολίνο, και  το Μάρτιο του 2013 μετά τη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Ομπάμα, δηλώνοντας, ότι: «ως τα τέλη Μαΐου θα επισκεφτεί τη Γάζα και τον Ιούνιο τη Δυτική Όχθη».

Ωστόσο διανύουμε τον Ιούλιο του 2020 και ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν έχουμε πληροφορηθεί εάν αψήφησε την προειδοποίησε του Ισραήλ και επισκέφτηκε τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη!..

 

————————————————————————–

(* ) Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC – EU). 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content