Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε, της οποίας απειλείται η εθνική ασφάλεια
Του Δημ. Κων. Σαρρή
Ένα νέο σχετικά, των τελευταίων δεκαετιών, πολεμικό δόγμα έχει δεί το φως της δημοσιότητας (διατηρούμενο επί μακρόν σε πλήρη μυστικότητα) : οι Επιθετικές Επιχειρήσεις (αχρήστευσης) των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του αντιπάλου.
Οι εχθρικές επιθέσεις αχρήστευσης δικτύων Η/Υ, σύμφωνα με το παραπάνω δόγμα, θα μπορούν να διεξαχθούν ακόμα και σε ειρηνική περίοδο.
Αυτονόητο είναι ότι οι επιπτώσεις, από αυτές τις επιθετικές ενέργειες, θα είναι τρομακτικές και αυτό γιατί η αχρήστευση των Η/Υ της αντιπάλου χώρας ισοδυναμεί – αν κάνουμε χρήση του ιατρικού αναλόγου – με απεγκεφαλισμό του ανθρωπίνου σώματος, δηλαδή με την πλήρη παράλυση της όλης κρατικής μηχανής.
Για το λόγο αυτό, κάθε χώρα πρέπει να δημιουργήσει τις ανάλογες αμυντικές επιχειρήσεις, στον τομέα της πληροφορικής, ώστε να μπορέσει να αντικρούσει αυτή την πρωτόγνωρη επίθεση, άλλως θα μείνει απροστάτευτη στο έλεος των επιθετικών επιχειρήσεων του αντιπάλου.
Οι εχθρικές επιθέσεις αχρήστευσης των Η/Υ είναι μία από τις πτυχές των επιχειρήσεων αυτών, στις οποίες περιλαμβάνονται δράσεις κατά των συστημάτων ασφαλείας μιας χώρας, ψυχολογικός πόλεμος, ηλεκτρονικός πόλεμος, στρατιωτικές παραπλανήσεις και άλλες ειδικές καταστροφικές επιθέσεις.
Τέτοιες εχθρικές επιχειρήσεις κατά των Η/Υ μπορούν να εκτελούνται σε όλα τα επίπεδα ενός πολέμου – στρατηγικό, επιχειρησιακό, τακτικό – καθώς και σε όλη την έκταση μιας μάχης.
Οι επιχειρήσεις αυτές εναντίον των δικτύων των Η/Υ παραβιάζουν βάναυσα τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, όμως το παράδειγμα της επίθεσης των Η.Π.Α. κατά της Γιουγκοσλαβίας δεν μας καθιστά καθόλου αισιόδοξους, ότι θα υπάρξει ο στοιχειώδης σεβασμός σε αυτό, αν τα συμφέροντα της υπερδύναμης το επιβάλλουν.
Οι επιτιθέμενοι, βέβαια, πρέπει να λάβουν υπ’ όψη τους εθνικούς και διεθνείς αστικούς και ποινικούς νόμους, οι οποίοι αφορούν στην εθνική ασφάλεια, το απόρρητο των πληροφοριών καθώς και σχετικές διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες.
Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει προ πολλού,, ότι είναι ικανές να εκτελέσουν τέτοιες επιθετικές επιχειρήσεις.
Με παρόμοιο τρόπο, μονομερώς, οι ΗΠΑ είχαν τη δεκαετία του 1980, ανακοινώσει την έναρξη του «Πολέμου των Άστρων».
Το άλλοθι των ΗΠΑ, για την ενσωμάτωση στο στρατιωτικό δόγμα των επιχειρήσεων κατά των Η/Υ, είναι το ότι κάποιες άλλες χώρες, όπως η ΚΙΝΑ, έχουν ανακοινώσει ότι θα πράξουν το ίδιο.
Το Κέντρο του Ηλεκτρονικού Πολέμου βρίσκεται στο Αρχηγείο των παγκόσμιων επιχειρήσεων στο ARLINGTON, της Βιρτζίνια.
Από εκεί παρέχονται, όλο το 24ωρο, πληροφορίες, που αφορούν στην άμυνα των ΗΠΑ.
Το ίδιο κέντρο συντονίζει την Άμυνα, κατά των πιθανών επιθέσεων του κυβερνοχώρου, ενάντια στο στρατιωτικό πλέγμα των ΗΠΑ.
Έτσι καθίσταται δυνατό, πριν τη φυσική επίθεση κατά μιας αντιπάλου χώρας, οι ΗΠΑ να αχρηστεύσουν το συγκρότημα των πηγών ενέργειας της χώρας αυτής, καθώς και των πληροφοριακών της κέντρων.
Οι επιθετικές επιχειρήσεις κατά των δικτύων των Η/Υ, προσφέρουν το πλεονέκτημα το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί με τα συμβατικά όπλα.
Οι επιχειρήσεις αυτές θεωρούνται υπερόπλο «μαζικής καταστροφής» που οδηγούν στην κατά κράτος ήττα του δεχόμενου την επίθεση έθνους, χωρίς να μπορεί να «προβάλλει» αντίσταση, αφού ο «εγκέφαλος» και το «νευρικό του σύστημα» έχουν εξουδετερωθεί.
Ο ηλεκτρονικός βέβαια πόλεμος δεν είναι κάτι τι καινούριο. Τα αεροπλάνα AWACS, που βρίσκονται στην Αμερικάνικη βάση του Ακτίου, τα οποία είναι Μπόινγκ 707, με την προσθήκη μιας στρογγυλής κεραίας, στο πίσω μέρος κοντά στην ουρά, είναι ένα ιπτάμενο «ραντάρ», κατά τη δημόσια επίσημη άποψη.
Εσωτερικά διαθέτει πανάκριβο εξοπλισμό από κομπιούτερς συστήματα επικοινωνιών, οκτώ οθόνες ραντάρ κλπ.
Ο εντοπισμός του εχθρικού στόχου γίνεται με ακτίνες λέιζερ και κατευθύνουν το σύμμαχο πυροβολικό υποδεικνύοντας τους στόχους, τα πλοία επιφάνειας αλλά και τα υποβρύχια, τη σύμμαχη αεροπορία αλλά και τους πυραύλους «Πέρσινγκ» και «Κρουζ».
Οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να θεωρηθούν, αμιγώς, «αμυντικού χαρακτήρα».
Οι δυνατότητες του AWACS, όμως, επεκτείνονται και σε επιθετικές ενέργειες.
Μπορούν να «τυφλώσουν» κάθε επίγειο ραντάρ, να αποπροσανατολίσουν εχθρικά, αλλά και «φιλικά» αεροπλάνα, να αχρηστεύσουν τα ηλεκτρονικά όργανα ενός αεροπλάνου, να υποκλέψουν κρυπτογραφημένα μηνύματα, που αποκωδικοποιούνται σε ελάχιστο χρόνο, καθώς και κείμενα που γράφονται σε ηλεκτρονικές γραφομηχανές (telex, fax κλπ).
Στα AWACS, κατά δημοσιογραφικές πηγές, αποδίδεται η πτώση του ελληνικού ελικοπτέρου, κατά την κρίση στα ΙΜΙΑ. Κατερρίφθη, λένε, διότι ο πιλότος δεν υπάκουσε στην εντολή να μην προσεγγίσει την επίμαχη βραχονησίδα…
Χωρίς να δαιμονολογούμε και η βλάβη του computer του αυτόματου πιλότου του μοιραίου FALCON, θα μπορούσε να προήρχετο – χωρίς να υπάρχουν απτές αποδείξεις – σε ηλεκτρονική παρεμβολή…
Με την επέκταση του πολεμικού δόγματος των ΗΠΑ και σε επιθετικές επιχειρήσεις κατά των Η/Υ, ολοκληρώνεται το όλο φάσμα του ηλεκτρονικού πολέμου, που τείνει να υποκαταστήσει το συμβατικό πόλεμο.
Η αποτελεσματική άμυνα μιας χώρας, σίγουρα, αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη, όχι μόνο για την επιβίωσή της ως έθνους, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξή της.
Μόνο μέσα σε ένα πλαίσιο Ειρήνης και Ασφάλειας, μπορεί να ευημερήσει μια χώρα με την κατοχύρωση της Εθνικής της Ανεξαρτησίας.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε, της οποίας απειλείται η εθνική ασφάλεια.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια, με επιπτώσεις τη δυσβάστακτη οικονομική αιμορραγία σε βάρος της Ανάπτυξης της χώρας μας, ώστε να επιτύχει την αμυντική της θωράκιση.Για την αντιμετώπιση, λοιπόν, του νέου αυτού «υπερόπλου» η Άμυνα της χώρας πρέπει να προσανατολισθεί και προς τον τομέα των επιθετικών επιχειρήσεων κατά των Η/Υ μας, με τη δημιουργία ανάλογων αμυντικών συστημάτων, ώστε να μπορεί να αποκρούσει τέτοιου είδους, πιθανές, εχθρικές ενέργειες από αντιπάλους, αλλά και κάποιους «φίλους»…