H ρίγανη και οι θαυματουργές της ιδιότητες

Η ρίγανη,  σφύζει από αντιοξειδωτικές ουσίες και είναι πλούσια σε ισχυρά συστατικά που την κάνουν ταυτόχρονα ένα αποτελεσματικό φυσικό αντιβιοτικό, αντιμυκητιακό παράγοντα και όχι μόνο.

Αυτό το μικρό θαμνώδες φυτό, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη μέντα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες, τερπένια και τερπενοειδή, οργανικές ενώσεις με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που του χαρίζουν επίσης το μοναδικό άρωμά του

Φρέσκια, αποξηραμένη, με τη μορφή αφεψήματος ή ως λάδι (το ριγανέλαιο ως συμπλήρωμα είναι διαθέσιμο και σε μορφή κάψουλας), η ρίγανη έχει πολλά ευεργετικά οφέλη για την υγεία.

Υπογραμμίζεται ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης, το οποίο λαμβάνεται με απόσταξη, έχει πολύ πιο συμπυκνωμένη μορφή και σε καμία περίπτωση δεν προορίζεται για κατανάλωση εκ του στόματος.

Ας εξερευνήσουμε με ποιους τρόπους μπορεί να μας κάνει καλό η ρίγανη.

Με «όπλο» την υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη, φαινόλη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, η ρίγανη μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση βακτηρίων.

Έρευνα σε πειραματόζωα έχει καταδείξει πως το αιθέριο έλαιο ρίγανης ήταν σχεδόν εξίσου αποτελεσματικό με τη χορήγηση αντιβίωσης απέναντι σε λοίμωξη με χρυσίζων σταφυλόκκοκο. Σαφώς, όμως, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες και κλινικές δοκιμές προς επαλήθευση του ευρήματος.

Μελέτες, τόσο σε πειραματόζωα, όσο και σε ανθρώπους, έχουν δείξει ακόμη πως η ρίγανη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της«κακής» LDL χοληστερόλης μέσης της καρβακρόλης και θυμόλης που περιέχει.

Η φρέσκια ρίγανη, αλλά και το λάδι, αποτελούν επίσης ισχυρό αντιοξειδωτικό παράγοντα. Στην πραγματικότητα η περιεκτικότητα της ρίγανης σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι πολύ υψηλότερη από τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ανά γραμμάριο.

Πειραματικές μελέτες, που και σε αυτή την περίπτωση χρίζουν επαλήθευσης, έχουν προσδώσει επίσης στη ρίγανη ιδιότητες καταπολέμησης μυκήτων, όπως ο ζυμομύκητας candida, ο οποίος φυσιολογικά εντοπίζεται στον ανθρώπινο οργανισμό, όμως η υπερανάπτυξή του συνδέεται με γαστρεντερικά προβλήματα και λοιμώξεις.

Το λάδι ρίγανης ενδέχεται να λειτουργεί συνολικά ευεργετικά για την υγεία του πεπτικού συστήματος σκοτώνοντας παράσιτα που ευθύνονται για διάρροια, πόνο και φούσκωμα στην κοιλιά, και προστατεύοντας έναντι του συνδρόμου διαρρέοντος εντέρου.

Το βότανο ενδέχεται να διαθέτει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και πάλι εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε καρβακρόλη, σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες σε πειραματόζωα, όπως επίσης δύναται να λειτουργήσει και ως παυσίπονο.

Ορισμένες εργαστηριακές μελέτες, την ίδια στιγμή, έχουν δείξει πως η καρβρακρόλη μπορεί να διαθέτει και αντικαρκινικές ιδιότητες συγκεκριμένα στις περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα του μαστού και του ήπατος.

Τέλος, και εδώ επίσης με «οδηγό» την καρβακρόλη, η ρίγανη μπορεί να αποδειχθεί και ευεργετική εάν ενσωματωθεί σε ένα πρόγραμμα απώλειας σωματικού βάρους, αν και σε αυτή όπως και τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες επαλήθευσης.

 

 

 

ygeiamou

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content