Πάνω από πέντε χρόνια από την έναρξη της δίκης και σχεδόν επτά χρόνια από τις συλλήψεις των στελεχών της οργάνωσης, η δίκη της Χρυσής Αυγής φτάνει επιτέλους στο τέλος της.
Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των δικηγόρων υπεράσπισης, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη έκανε γνωστό πως η επόμενη δικάσιμος ορίζεται για τις 7 Οκτωβρίου 2020, οπότε θα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου.
Αυτή θα είναι η δικάσιμος υπ’ αριθμόν 454 στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που σημείωσε νέο… πανελλήνιο ρεκόρ σε διάρκεια, κάτι που οφείλεται στο γιγαντιαίο μέγεθος της δικογραφίας, η οποία περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές υποθέσεις που αποδίδονται σε μέλη της οργάνωσης, όπως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και ο ξυλοδαρμός των Αιγύπτιων ψαράδων στο Κερατσίνι. Υπήρξαν βέβαια και άλλοι λόγοι για τη μεγάλη καθυστέρηση, όπως το γεγονός πως αρχικά οι δικάσιμοι διεξάγονταν σποραδικά λόγω έλλειψης δικαστικής αίθουσας ή η αποχή των δικηγόρων το 2016 που είχε οδηγήσει σε διακοπή 4,5 μηνών.
Οσοι από τους κατηγορουμένους είχαν κριθεί προφυλακιστέοι έχουν προ πολλού αποφυλακιστεί λόγω παρέλευσης του 18μήνου (ή 30μήνου σε κάποιες περιπτώσεις), μεταξύ αυτών και ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος του Π. Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, που παραμένει έκτοτε σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Η πρόταση της εισαγγελέως ήταν απαλλακτική για όλους τους κατηγορουμένους σχετικά με το αδίκημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, ενώ είχε εισηγηθεί να καταδικαστούν κάποιοι από τους φερόμενους ως φυσικούς αυτουργούς των εγκλημάτων. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν είναι δεσμευτική προς τους τρεις δικαστές, που μπορούν να λάβουν τελείως διαφορετική απόφαση.
Το «παρών» στο δικαστήριο έδωσαν για ακόμη μία φορά μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων, που ζητούν την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ αυτών και η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα. Συνολικά κατηγορούνται 68 άτομα, 18 από τα οποία είχαν εκλεγεί ως βουλευτές με τη Χρυσή Αυγή τον Ιούνιο του 2012.
Ελεύθερος Τύπος