Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που δημοσίευσε και η “ΝΈΑ ΔΡΑΣΙΣ”, για μελλοντική εγκατάλειψη της βάσης του Ιντσιρλίκ από τις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα:
Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ εντείνουν τις προετοιμασίες αποχώρησης από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία λόγω της «ανησυχητικής» εξωτερικής πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει η Washington Examiner επικαλούμενη Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή και Αμερικανούς αναλυτές.
Και στα εναλλακτικά σχέδια που εξετάζει η Ουάσιγκτον περιλαμβάνεται και η βάση στη Σούδα της Κρήτης, υπογραμμίζει το δημοσίευμα. «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί με το Ιντσιρλίκ. Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», δήλωσε ο γερουσιαστής του Ουισκόνσιν και πρόεδρος της αρμόδιας για την Ευρώπη υποεπιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρον Τζόνσον. Ο Ερντογάν έχει απειλήσει πολλές φορές να κλείσει για τα αμερικανικά μαχητικά τη βάση του Ιντσιρλίκ, όπου φέρονται να φυλάσσονται δεκάδες αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές. Ενδεχόμενη αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιντσιρλίκ θα σηματοδοτούσε μια σημαντική αλλαγή στην ισορροπία εμπιστοσύνης μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, που έχει ήδη τρωθεί από την προσέγγιση Ερντογάν – Πούτιν και τις κόντρες της Τουρκίας με άλλους νατοϊκούς εταίρους. «Θέλουμε να διατηρήσουμε την πλήρη παρουσία μας και τη συνεργασία μας με την Τουρκία. Δεν νομίζω ότι θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στρατηγική αλλαγή, αλλά από αμυντικής σκοπιάς πιστεύω ότι θα πρέπει να αντικρίσουμε κατάματα την κατάσταση ότι ο δρόμος που ακολουθεί ο Ερντογάν δεν είναι καλός», τόνισε ο Τζόνσον.
Οι εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με άλλους νατοϊκούς εταίρους κλιμακώθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω της προμήθειας των ρωσικών S-400 – απόφαση που οδήγησε στην αποπομπή της Άγκυρας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 – αλλά και λόγω της κόντρας της για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα. «Η κύρια ανησυχία μου είναι μια ακούσια σύρραξη», είπε στην αμερικανική εφημερίδα ο Τούρκος αναλυτής του Foundation for Defense of Democracies, πρώην βουλευτής και επικριτής του Ερντογάν, Αϊκάν Ερντεμίρ. «Ακόμη και μια σύντομη στρατιωτική αντιπαράθεση μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής για το ΝΑΤΟ. Γιατί αν το σκεφθεί κανείς από τη ρωσική σκοπιά, τίποτε δεν θα ήταν καλύτερο από δύο σημαντικά μέλη της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ να έρθουν στα χέρια».
Οι ΗΠΑ μελετούν εναλλακτικές στην Ελλάδα
«Ήδη μελετούμε εναλλακτικές στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής αναφερόμενης σε πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η σημασία της βάσης της Σούδας στην Κρήτη ενισχύεται εν μέσω των εντάσεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας. «Είναι ατυχές το μονοπάτι στο οποίο οδηγεί, ή έχει οδηγήσει ο Ερντογάν την Τουρκία. Είναι πολύ ανησυχητικό κι αυτός είναι σίγουρα ένας από τους λόγους που ενισχύουμε και βελτιώνουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία με την Ελλάδα και την παρουσία μας στη Σούδα, αφού η παρουσία μας, για να μιλάμε ειλικρινά, στην Τουρκία σίγουρα απειλείται», τόνισε ο Τζόνσον.
Το άρθρο θυμίζει ότι εν μέσω αυτών των αμερικανο-τουρκικών εντάσεων ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τη μερική άρση του εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στην Κύπρο το 1987. «Η άρση των αυτών των ξεπερασμένων περιορισμών στις πωλήσεις όπλων είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και θα εμβαθύνουν τη σχέση μας στον τομέα της ασφάλειας με την Κυπριακή Δημοκρατία», επικρότησε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ. Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπαν ότι η απόφαση για την Κύπρο ελήφθη ως μέσο περιορισμού της ρωσικής επιρροής στη μεγαλόνησο, που επιτρέπει τον ελλιμενισμό και τον ανεφοδιασμό ρωσικών πολεμικών πλοίων σε λιμάνια της.
Ωστόσο, η ενίσχυση των δεσμών ασφάλειας ΗΠΑ – Κύπρου στέλνει κι ένα προειδοποιητικό μήνυμα στον Ερντογάν κι αποτελεί ένδειξη, σημειώνει η Washington Examiner, ότι οι ΗΠΑ μελετούν διάφορες επιλογές για μετεγκατάσταση της βάσης, εφόσον οι αποφάσεις του Ερντογάν καταστήσουν αδύνατη την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στο Ιντσιρλίκ. Κι όπως συμπλήρωσε ο αναλυτής του American Enterprise Institute, Μάικλ Ρούμπιν, «μια από τις παραμέτρους της απόφασης για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο ήταν να τους επιτρέψουν να προετοιμαστούν για να φιλοξενήσουν για πολύ περισσότερο τις δυνάμεις μας – όχι σε επίσημη βάση, αλλά σε διάφορες ασκήσεις».
Πηγή: iefimerida.gr