Αναλυτική απάντηση στον Νίκο Ηγουμενίδη για την πορεία του φακέλου υποψηφιότητας για τα μινωικά ανάκτορα της Κρήτης
Απαντώντας στον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ηγουμενίδη και στην κοινοβουλευτική ερώτηση που της είχε υποβάλει σχετικά με την πορεία του φακέλου για ένταξη των μινωικών ανακτόρων στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εμφανίζεται να διαφοροποιείται σε σχέση με την προηγούμενη απάντηση που είχε δώσει στον βουλευτή και ειδικά σε ό,τι αφορά το πότε σχεδιάζεται να κατατεθεί ο σχετικός φάκελος.
Συγκεκριμένα, σε αντίθεση με την πρώτη απάντηση που είχε δώσει η Λίνα Μενδώνη στον βουλευτή του Νομού Ηρακλείου το Νοέμβριο του 2019, όταν η ίδια η Υπουργός μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας είχε αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προσδιορίζοντας μάλιστα ότι «μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο -δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα- η Κεντρική και η Περιφερειακή Αρχαιολογική Υπηρεσία θα είναι σε θέση να καταθέσουν τον φάκελο υποψηφιότητας» – στην τελευταία της γραπτή απάντηση στον βουλευτή αποφεύγει να αποσαφηνίσει το χρονοδιάγραμμα, παρόλο που τίθεται ευθέως και εκ νέου το ίδιο ερώτημα, λέγοντας ότι το χρονοδιάγραμμα του φακέλου αποτελεί «μια απαιτητική διαδικασία»:
«Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα του έργου, επισημαίνεται ότι η εν γένει κατάρτιση ενός φακέλου υποψηφιότητας αποτελεί μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία, η οποία υπόκειται σε μια σειρά προκαθορισμένων και αυστηρών προϋποθέσεων όπως έχουν καθοριστεί από τα αρμόδια θεσμικά και συμβουλευτικά όργανα της διεθνούς Σύμβασης», αναφέρει η Υπουργός απαντώντας στον Νίκο Ηγουμενίδη.
Ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει: «η κατάρτιση ενός ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας των Μινωικών Ανακτόρων της Κρήτης, βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση με την έναρξη υλοποίησης του έργου της Προγραμματικής Σύμβασης και άλλων υποστηρικτικών έργων».
Επιπλέον, στη τελευταία της απάντηση η Υπουργός επιδιώκει με έμμεσο τρόπο να κατηγορήσει την προηγούμενη Κυβέρνηση για καθυστερήσεις, αν και η ίδια αναφέρει λεπτομερώς όσα έγιναν επί ημερών της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας για πρώτη φορά στις ράγες την υποψηφιότητα των μινωικών ανακτόρων:
Όπως η ίδια παραδέχεται, «το 2017 ξεκίνησαν οι απαραίτητες ενέργειες για την σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας, μέσω της σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης με την Περιφέρεια Κρήτης. Τον Φεβρουάριο του 2018 εγκρίθηκε από την Περιφέρεια η διάθεση πίστωσης για την εκτέλεση του υποέργου «Υποστήριξη της κατάρτισης του φακέλου υποψηφιότητας των μινωικών ανακτορικών κέντρων προς εγγραφή στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO», στο πλαίσιο του έργου «Ειδικές Μελέτες του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος ΚΡΗΤΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων” και προϋπολογισμό 140.000,00€. Η ανωτέρω Σύμβαση υπογράφηκε στις 24 του Απριλίου 2019», λέει η Λίνα Μενδώνη.
Επί της ουσίας του έργου, από το απαντητικό έγγραφο προς τον Νίκο Ηγουμενίδη γίνεται γνωστό ότι «το ΥΠΠΟΑ απέστειλε στην Περιφέρεια Κρήτης σχέδιο τροποποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, για το έργο «Υποστήριξη της κατάρτισης του φακέλου υποψηφιότητας των μινωικών ανακτορικών κέντρων προς εγγραφή στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO».
Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα 3 στάδια όπως επισημαίνονται για την κατάρτιση του φακέλου υποψηφιότητας. Στο Α΄ Στάδιο είναι η αναλυτική και πλήρης επιστημονική τεκμηρίωση των μνημείων, η καταγραφή του ιστορικού των επεμβάσεων, η αναζήτηση και επαναξιολόγηση τυχόν μελετών που έχουν εκπονηθεί και δεν έχουν υλοποιηθεί, καθώς και η καταγραφή και κατανόηση μιας σειράς παραμέτρων, τα οποία επηρεάζουν διαχρονικά τα μνημεία με θετικό ή αρνητικό τρόπο.Στο Β΄ Στάδιο είναι η κατάρτιση του Σχεδίου Διαχείρισης. Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Σύμβασης, θα δημιουργεί το πλαίσιο για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των μνημείων, εισάγοντας έναν στρατηγικό σχεδιασμό θέτοντας προτεραιότητες, στόχους και χρονοδιαγράμματα και καλύπτοντας με πλήρη τρόπο όλες τις πτυχές της διαχείρισής τους. Ενώστο Γ΄ Στάδιο ανήκει η σύνθεση όλων των παραπάνω και σύνταξη του τελικού κειμένου του φακέλου που θα αξιοποιεί το σύνολο των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί.
Με αφορμή την απάντηση της Υπουργού, ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε ότι «μας ανησυχεί ιδιαίτερα όταν το Υπουργείο σταματά ξαφνικά να δεσμεύεται με σαφή χρονοδιαγράμματα για ένα τέτοιο θέμα και αρχίζει να κατηγορεί την προηγούμενη Κυβέρνηση που μάλιστα ολοκλήρωσε τον φάκελο για την Σπιναλόγκα και άνοιξε για πρώτη φορά το δρόμο για τα μινωικά ανάκτορα της Κρήτης. Οφείλει το Υπουργείο να είναι προσεκτικότερο σε όσα δημόσια αναφέρει για μια τόσο σημαντική για την Πολιτιστική μας Κληρονομιά υπόθεση».
Επιπλέον, ο βουλευτής ανέφερε ότι «οφείλουμε ωστόσο να πούμε ότι η Περιφέρεια Κρήτης εργάζεται σταθερά και με εποικοδομητικό τρόπο για ένα πλήρη φάκελο» και επανέλαβε ότι «σε κάθε περίπτωση προέχει η πληρότητα του φακέλου, δηλαδή να πληρούνται κρίσιμες παράμετροι, μεταξύ αυτών, η εξέχουσα οικουμενική αξία του πολιτιστικού αγαθού, η διασφάλιση της αυθεντικότητας και της ακεραιότητάς του, η σαφής οριοθέτηση του μνημείου και της ζώνης προστασίας του, η ύπαρξη ολοκληρωμένου διαχειριστικού σχεδίου».