Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (29/9) βρήκαμε τις τροφές που ενισχύουν τη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Γιατί ως γνωστόν η σωστή διατροφή συνεπάγεται και καλή υγεία και φυσικά το πρώτο, στο οποίο πρέπει να εστιάζουμε είναι το τι θα τρώμε για να βοηθήσουμε στην καλύτερη λειτουργία του βασικότερου ζωτικού οργάνου μας.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι ο πιο συχνή αιτία θανάτων στην Ελλάδα αφού το ποσοστό που αντιστοιχεί σε αυτή την κατηγορία αγγίζει το 30% του συνολικού πληθυσμού. Οι βασικοί αιτιολογικοί παράγοντες είναι διορθωτέοι και μη. Οι διορθωτέοι σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση, την παχυσαρκία, το άγχος, την κατάθλιψη και τις διατροφικές συνήθειες. Παρακάτω παραθέτουμε μερικές τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και άλλα πολύτιμα διατροφικά στοιχεία για την καρδιά και κατ’ επέκταση και τον οργανισμό μας στο σύνολό του.
Τροφές με Ω3 λιπαρά οξέα
Τα Ω3 είναι πολύ βασικά για τη φυσιολογική ανάπτυξη του οργανισμού. Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί ανά διαστήματα απέδειξαν επανειλημμένα ότι αυτή η κατηγορία λιπαρών οξέων που περιέχεται σε ιχθυέλαια έχει αντιθρομβωτική δράση. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψην ότι δεν έχουν όλα τα ψάρια την ίδια περιεκτικότητα σε Ω3 και ότι ψάρια, όπως λ.χ. ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγκα περιέχουν περισσότερα λιπαρά οξέα αυτής της κατηγορίας από ότι ο μπακαλιάρος.
Φράουλες και σταφύλια
Οι φράουλες είναι όχι μόνο από τα πιο νόστιμα, αλλά και από τα πιο αναζωογονητικά και υγιεινά φρούτα. Τα συμπεράσματα των αποτελεσμάτων των επιστημονικών ερευνών αναφορικά με τα οφέλη τους στον οργανισμό συμπίπτουν καταλήγοντας μεταξύ άλλων στο ότι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων, διαβήτη και διαφόρων μορφών καρκίνου. Σημειώνουμε ότι οι φράουλες είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C που προστατεύει τον οργανισμό από τις τοξίνες παρέχοντας επίσης και μια καλή ποσότητα φυτικών ινών, φολικού οξέος, μαγγάνιου και κάλιου. Επίσης περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτοθρεπτικών συστατικών και φλαβονοειδών που δίνουν στο φρούτο και το έντονο κόκκινο χρώμα τους.
Τα σταφύλια από την άλλη, θεωρείται επίσης ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου και άλλων παθολογικών καταστάσεων. Είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά γνωστά ως πολυφαινόλες., οι οποίες θεωρείται ότι επιβραδύνουν ή ακόμα και αποτρέπουν την εμφάνιση διάφορων τύπων καρκίνου καθώς περιέχουν το φλαβονοειδές «κερσετίνη» που είναι φυσικό αντιφλεγμονώδες που θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης.
Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι από τα πιο υγιεινά ροφήματα αφού περιέχει αντιοξειδωτικά και θρεπτικές ουσίες με δυνατή επίδραση στον οργανισμό. Αυτό συμπεριλαμβάνει την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, την απώλεια βάρους, τη μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου καθώς και πληθώρα από άλλες εκπληκτικές ιδιότητες αφού είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες όπως φλαβονοειδή και κατεχίνες που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση αλλά περιέχει επίσης και μικρές ποσότητες σημαντικών για την υγεία μετάλλων.
olivemagazine.gr