O Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Αλεξάκης, αρμόδιος επί Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τη νέα Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Θαλασσίων Θεμάτων της Κομισιόν, Charlina Vitcheva, που διοργάνωσε η CPMR (ο δραστήριος Ευρωπαϊκός Οργανισμός των Νησιωτικών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης). Η συνάντηση είχε σκοπό την αλληλοενημέρωση σχετικά με τις προοπτικές στον τομέα της Αλιείας και Ιχθυοκαλλιέργειας την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027.
Ο Γιώργος Αλεξάκης, ο οποίος είναι επίσης Αντιπρόεδρος στην CPMR, τόνισε τον στρατηγικό ρόλο της μικρής κλίμακας Αλιείας για την οικονομία της Κρήτης και την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος (μείωση των ψαριών, παράνομη αλιεία, ανάγκη αναθεώρησης της νομοθεσίας) και τόνισε τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον τομέα της Αλιείας και Ιχθυοκαλλιέργειας στην Κρήτη αλλά και τις δυσκολίες ανάκαμψης.
Μάλιστα ο κ. Αλεξάκης προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα του κλάδου των αλιέων πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στο λιμάνι και συνομίλησε με τον Πρόεδρο των Επαγγελματιών Αλιέων Μαντζαράκη Μανώλη καθώς έκανε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λιβανό Γιώργο Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Παράκτιας Αλιείας. Οι αλιείς επεσήμαναν ότι η ζήτηση έχει μειωθεί κατά 50 % και επίσης ζήτησαν την οικονομική υποστήριξη τους για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης από την πανδημία του Κορωνοϊού. Τα αιτήματα των αλιέων ο Αλεξάκης τα έθεσε στη συζήτηση που είχε με την νέα Επικεφαλή της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης στη Κομισιόν.
Επιπλέον, ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στις διαδικασίες και στις πρακτικές που χρειάζεται να υιοθετηθούν για τη βελτίωση του κλάδου (εκπαίδευση και επιμόρφωση αλιέων, καλύτερο management, νέες καινοτομικές αλιευτικές πρακτικές). Επισήμανε την ανάγκη στήριξης των αλιέων ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και τόνισε τη σημασία των κατάλληλων συνθηκών εργασίας ειδικότερα αυτή την περίοδο αλλά και μακροπρόθεσμα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αλεξάκης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αλιευτικών δραστηριοτήτων για μία βιώσιμη ανάπτυξη, όπως την πρόταση των τοπικών αλιέων για παύση – διακοπή αλιείας τους μήνες Μάιο και Ιούνιο προκειμένου να γίνει η αναπαραγωγή των ψαριών. Τέλος, τόνισε την ανάγκη μελέτης των επιπτώσεων του κορωνοϊού στον αλιευτικό κλάδο μακροπρόθεσμα.