Μ. Δερμιτζάκης: Προς 4.000 κρούσματα την άλλη εβδομάδα

Ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, προχώρησε σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη, ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα μπορεί να αγγίξουν τα 3.000-4.000.

«Είναι δύσκολη η κατάσταση και βρισκόμαστε σε καμπύλες αύξησης, οι οποίες θυμίζουν τις ευρωπαϊκές καμπύλες. Πάμε γρήγορα προς μεγάλους αριθμούς. Από τη στιγμή που βλέπουμε διπλασιασμό κρουσμάτων σε διάστημα 5-7 ημερών, σε μια εβδομάδα οι αριθμοί μπορεί να φτάσουν τα 3.000-4.000. Αυτό σημαίνει ότι είναι γρήγορη αύξηση και δεν μπορούμε να κάνουμε γύρους δοκιμών με μέτρα και να περιμένουμε να δούμε αν θα δουλέψουν για να πάρει τα επόμενα. Γι’ αυτό μέσα στις επόμενες ώρες πρέπει να ληφθεί η τελευταία, η πιο βαριά δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση πριν το γενικό lockdown. Πρέπει να περάσουμε μπροστά από τον ιό», υπογράμμισε.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή, τόνισε ότι «θα έβαζα σε όλη την Ελλάδα αυτά τα μέτρα», σημειώνοντας ότι «δεν έχει νόημα να συζητάμε για το ποια περιοχή είναι κόκκινη και ποια πράσινη».

Εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζονται οριζόντια μέτρα, προσθέτοντας ότι διατηρεί την ελπίδα τα προηγούμενα μέτρα που ελήφθησαν «να αφήσουν κάποιο αποτύπωμα», ώστε να δούμε κάποια βελτίωση στην κατάσταση σε μια εβδομάδα. «Αν δεν δούλεψαν τα μέτρα που είχαμε ήδη, δεν έχουν τύχη και τα επόμενα», επισήμανε.

Ο ίδιος εξέφρασε τη διαφωνία του με την επιβολή μέτρων κάθε εβδομάδα, καθώς «δεν καλλιεργείται η εμπιστοσύνη». «Να βρούμε ένα πακέτο μέτρο που να το εφαρμόζουμε για μήνες, η λογική να κάνουμε βαρύ lockdown και μετά κάνουμε Χριστούγεννα είναι λάθος».

Ο κ. Δερμιτζάκης πρότεινε «σταθερά μέτρα για πολύ καιρό», προκειμένου να πιάσουν και να αφομοιωθούν από τους πολίτες. «Χρειάζεται χρόνος», είπε, σημειώνοντας ότι η πρόθεση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει μέτρα –αύριο Παρασκευή- με χρονικό ορίζοντα ενός μήνα «δίνει μια προοπτική και μια σταθερότητα».

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να αφορούν και στα σχολεία τα μέτρα, είπε ότι «τα σχολεία είναι προστατευμένα», αναφέροντας παράλληλα μια μελέτη στην Ελβετία, για το αν υπάρχει συσχέτιση κλεισίματος σχολείων με μείωση κρουσμάτων, η οποία έδωσε αποτέλεσμα ότι «δεν υπήρχε καμία συσχέτιση». «Δεν τίθεται θέμα συζήτησης να κλείσουν τα σχολεία, είναι ασφαλές τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο, δίνει μια ηρεμία στην κοινωνία», είπε.

Σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι τάσσεται κατά τις λογικής των rapid tests παντού, όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι «ξοδεύουμε τεστ χωρίς λόγο».

 

 

Καθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content