Απαντητική επιστολή προς τους Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές στίβου, Κατερίνα Στεφανίδη, Κώστα Μπανιώτη, Νικολέτα Κυριακοπούλου, Κώστα Φιλιππίδη, Βούλα Παπαχρήστου και Μιλτιάδη Τεντόγλου, απέστειλε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.
Στην επιστολή, που κοινοποιείται στον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών και στην Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ο κ. Αυγενάκης επαναλαμβάνει ότι με νομοθετική διάταξη πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα με την καταβολή των πριμ για διακρίσεις σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα κλειστού στίβου.
Τονίζει, μάλιστα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού πως επανειλημμένως έχει εκφράσει δημόσια και έχει δείξει έμπρακτα την ουσιαστική στήριξη όλων των αθλητών, με σειρά θεσμικών ρυθμίσεων.
Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Αυγενάκη:
«Αγαπητές Αθλήτριες, Αγαπητοί Αθλητές,
Σε συνέχεια των από 02/11/2020 και 07/11/2020 ηλεκτρονικών επιστολών σας, αναφορικά με το ζήτημα των πριμ για τα Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα κλειστού στίβου, όπως γνωρίζετε βρισκόμαστε σε τακτική επικοινωνία, από την ώρα που μου έγινε γνωστό το πρόβλημα, με ξεκάθαρη εντολή την επίλυση του ζητήματος, που είχε προκύψει πολύ πριν την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής Κυβέρνησης.
Ως γνωστόν το ζήτημα δημιουργήθηκε, όταν σε εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 10 του άρθρου 18 του ν. 3708/2008, όπου ορίζεται ότι «… Ως Παγκόσμιο ή Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θεωρείται μία και μόνο διοργάνωση που διεξάγεται περιοδικά, σύμφωνα με τους ισχύοντες διεθνείς κανονισμούς του οικείου αθλήματος. Όταν σε κάποια κατηγορία ηλικιών και φύλου γίνονται δύο ή περισσότερα πρωταθλήματα, λαμβάνεται υπόψη η σημαντικότερη διοργάνωση που ορίζεται από την οικεία ομοσπονδία. …», ο ΣΕΓΑΣ με το υπ’ αριθ. πρωτ. 2742/07-09-2016 έγγραφό του «…θεωρεί σημαντικότερη διοργάνωση το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοικτού Στίβου».
Κατά συνέπεια δημιουργήθηκε ζήτημα νομιμότητας από τα υπηρεσιακά στελέχη της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγωνιστικού Αθλητισμού με τα πριμ του 2016 και τον καταλογισμό αυτών. Από την ώρα που ενημερώθηκα για το πρόβλημα εξέφρασα τη βούλησή μου να αντιμετωπισθεί άμεσα με νόμιμο, αλλά και μόνιμο τρόπο.
Μάλιστα, σε επικοινωνίες που είχαμε με ορισμένους από τους άμεσα ενδιαφερόμενους στις 29 Οκτωβρίου 2020, ενημερώθηκαν ότι έχει εκκινήσει η διαδικασία για να δοθεί λύση πλέον μέσω νομοθετικής διάταξης.
Με εξέπληξε, λοιπόν, η επιστολή σας, αφού είχε ήδη γνωστοποιηθεί ο τρόπος αντιμετώπισης του εν λόγω ζητήματος, το συνεχές ενδιαφέρον και συνολικά η προσπάθεια που γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Μάλιστα, είχε δημοσιοποιηθεί και από το έγκυρο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σας γνωρίζω και δια της παρούσης ότι έχει δρομολογηθεί από μέρους μας η σχετική νομοθετική διάταξη και ακολουθεί η προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία. Μια διάταξη που αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα, όχι μόνο για τα πριμ του 2016, αλλά και για όλα τα επόμενα χρόνια.
Έχω επανειλημμένως εκφράσει δημόσια και έμπρακτα τη δέσμευσή μου για την ουσιαστική στήριξη όλων των αθλητών, πόσο δε των διακεκριμένων αθλητών που έχουν σηκώσει την ελληνική σημαία ψηλά και μας έχουν γεμίσει περηφάνεια. Έχουμε υλοποιήσει τη δέσμευσή μας ως Κυβέρνηση με σειρά θεσμικών ρυθμίσεων και θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.
Ειδικά όσον αφορά τα πριμ των αθλητών συνολικά, σας υπενθυμίζω ότι:
- η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε δαπανήσει αλλού τα θεσμοθετημένα πριμ του 2017, τα οποία ξεπερνούν τα 2,5 εκ. ευρώ και δεν τα είχε αποδώσει στους αθλητές ως όφειλε!
- Εμείς εξασφαλίσαμε το ποσό αυτό καθ’ υπέρβαση του προϋπολογισμού μας και θα καταβληθούν τις επόμενες εβδομάδες.
- Προγραμματίζεται για τις αρχές του 2021 και η καταβολή των πριμ του 2018 ύψους περίπου 1 εκ. ευρώ.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας με πραγματικό ενδιαφέρον και αναγνώριση του χρέους της Πολιτείας απέναντι στην αθλητική οικογένεια της χώρας μας».