Τηλεδιάσκεψη Γ. Αλεξάκη με τον Διευθυντή του ΙΘΑΒΒΥΚ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) Δρ. Κωνσταντίνο Μυλωνά και τον Δρ. Αντώνιο Μαγουλά Διευθυντή Ερευνών και πρώην Διευθυντή ΙΘΑΒΒΥΚ.

 

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΙΘΑΒΒΥΚ με σκοπό τη συνεργασία του Ινστιτούτου με την Περιφέρεια Κρήτης σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος που έχουν σχέση με την έρευνα και την καινοτομία για τη γαλάζια βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Στο πλαίσιο της συζήτησης δόθηκε έμφαση στην ενίσχυση της συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης και του ΙΘΑΒΒΥΚ ώστε να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα των ερευνών του Ινστιτούτου για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών στην Κρήτη και στην Ελλάδα.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που αφορά το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και πως το ΕΛΚΕΘΕ θα αναλάβει ένα θεσμικό ρόλο στη διαμόρφωση της Θαλάσσιας Χωροταξίας. Επίσης, έθιξε το θέμα της παραγωγής ενέργειας από τη Θάλασσα όπου σε αυτή την περίπτωση το Ινστιτούτο αναφέρθηκε στην δυνατότητα δημιουργίας πλατφόρμας πολλαπλών χρήσεων – δράσεων, όπως αυτή που σχεδιάζεται (μέσω προγράμματος)  κοντά στο νησί Ντία και η οποία θα στηρίζει ταυτόχρονα διάφορες δραστηριότητες π.χ. ιχθυοκαλλιέργεια ανοιχτής θάλασσας και βιοτεχνολογίας και θα είναι αυτοδύναμη ενεργειακά από ανεμογεννήτριες.

 

Επίσης, παρουσιάστηκε η ιδέα από το ΙΘΑΒΒΥΚ για τη δημιουργία προστατευόμενων ζωνών αλιείας σε διάφορα σημεία της Κρήτης, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αναπαραγωγή και «στρατολόγηση» ψαριών δίνοντας κατά αυτό τον τρόπο εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της εντατικής αλιείας. Σε τέτοιου είδους ζώνες μπορούν να αναπτυχθούν δραστηριότητες και καταδυτικού τουρισμού, οι οποίες θα προβάλλουν τον θαλάσσιο πλούτο της Κρήτης.

 

Έγινε επίσης αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ερασιτέχνες αλιείς αλλά και στην πρώτη εταιρία θαλάσσιας βιοτεχνολογίας που αποτελεί τεχνοβλαστό του ΙΘΑΒΒΥΚ με στόχο την ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων πρόληψης ασθενειών των εκτρεφόμενων ψαριών σε ιχθυοκαλλιέργειες, όπως τα αυτεμβόλια.

 

Τέλος αναφέρθηκε η δυνατότητα στο μέλλον δημιουργίας μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας ανοιχτής θαλάσσης στην Κρήτη, ένας τομέας που έχει περιθώρια ανάπτυξης στο νησί και είναι συμβατός και με την τουριστική ανάπτυξη γιατί δεν είναι κοντά στην ακτή.

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content