Ηλίας Μόσιαλος: «Γιατί θανατώνονται τα βιζόν -Η παραλλαγή του κορωνοϊού»

Ενα από τα θέματα των ημερών είναι και η θανάτωση εκατομμυρίων βιζόν σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα. Ο Ηλίας Μόσιαλος, με άρθρο του στο iefimerida, αναλύει την ιστορία των γουνοφόρων ζώων και τη σχέση τους με τον κορωνοϊό.

Ο καθηγητής του LSE, αναφέρεται στο χρονικό της υπόθεσης με τα μινκ που ξεκίνησε από την Δανία και τις περιπτώσεις εκείνων που νόσησαν με κορωνοϊό από παραλλαγές των βιζόν. Τι είπε ο ΠΟΥ, αν είναι ανησυχητικό, η αντίδραση των αρχών στις χώρες που επηρεάστηκαν, αλλά και σε πολλά ακόμα ερωτήματα επί του θέματος, απαντά ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ακολουθεί το άρθρο του Ηλία Μόσιαλου στο iefimerida για τα βιζόν

Από τον Ιούνιο του 2020, εντοπίστηκαν στη Δανία 214 περιπτώσεις ανθρώπων που κόλλησαν COVID-19, από παραλλαγές του SARS-CoV-2 σε εκτρεφόμενα μινκ (βιζόν). Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται 12 περιπτώσεις ανθρώπων που ‘κόλλησαν’ μια παραλλαγή, και που εντοπίστηκαν τον Σεπτέμβριο, κυμαίνονταν σε ηλικία από 7 έως 79 ετών (8 είχαν σχέση με τη βιομηχανία γούνας μινκ και 4 ήταν μέλη της τοπικής κοινότητας).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε σχετικό ενημερωτικό δελτίο. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως οι αρχικές παρατηρήσεις υποδηλώνουν ότι η κλινική παρουσίαση, η σοβαρότητα και η μετάδοση μεταξύ αυτών που έχουν μολυνθεί είναι παρόμοιες με εκείνες των άλλων παραλλαγών του κορωνοϊού που κυκλοφορούν. Ωστόσο, αυτή η παραλλαγή (παραλλαγή “cluster 5”), είχε έναν συνδυασμό μεταλλάξεων ή αλλαγών που δεν είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως. Οι επιπτώσεις των αναγνωρισμένων αλλαγών σε αυτήν την παραλλαγή δεν είναι ακόμη καλά κατανοητές. Τα προκαταρκτικά ευρήματα δείχνουν ότι αυτή η συγκεκριμένη παραλλαγή που σχετίζεται με τα μινκ -και ταυτοποιήθηκε τόσο στα μινκ όσο και στα 12 κρούσματα σε ανθρώπους- έχει ελαφρώς μειωμένη ευαισθησία στα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγουν οι ασθενείς με COVID-19. Απαιτούνται λοιπόν περαιτέρω επιστημονικές και εργαστηριακές μελέτες για την επαλήθευση των προκαταρκτικών ευρημάτων. Εν τω μεταξύ, οι Δανεζικές αρχές έλαβαν μέτρα για τον περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσης αυτής της παραλλαγής του ιού στους πληθυσμούς μινκ και ανθρώπων.

 

Είναι όμως η πρώτη φορά που παρατηρείται μετάδοση του κορωνοϊού από άνθρωπο σε ζώο;

Τους προηγούμενους μήνες, αρκετά ζώα που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένους ανθρώπους, όπως σκύλοι, γάτες, λιοντάρια και τίγρεις, διαγνώστηκαν θετικά για τον κορωνοϊό. Τα μινκ, όπως και τα παραπάνω ζώα, μολύνθηκαν μετά από έκθεση σε μολυσμένους ανθρώπους. Μέχρι σήμερα, έξι χώρες, δηλαδή η Δανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει περιπτώσεις SARS-CoV-2 σε εκτρεφόμενα μινκ. Το ίδιο ζήτημα προέκυψε και στη χώρα μας.

Είναι ανησυχητικό αυτό το φαινόμενο;

Τα μινκ μπορούν να λειτουργήσουν ως δεξαμενή του ιού μεταδίδοντάς τον μεταξύ τους και ενέχουν κίνδυνο μετάδοσης του ιού από τα μινκ στους ανθρώπους. Οι άνθρωποι μπορούν στη συνέχεια να μεταδώσουν αυτόν τον ιό στον ανθρώπινο πληθυσμό. Επιπλέον, μπορεί να προκληθεί μετάδοση από άνθρωπο σε μινκ.

Όταν οποιοσδήποτε ιός που μολύνει ζώα μεταφέρεται στον ανθρώπινο πληθυσμό ή όταν ένας ζωικός πληθυσμός θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση και τη διάδοση ενός ιού, αυτό μπορεί να επηρεάσει την πορεία της πανδημίας.

Αν οι ιοί μεταφέρονται μεταξύ πληθυσμών ανθρώπων και ζώων, μπορεί να προκύψουν γενετικές τροποποιήσεις στον ιό. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να εντοπιστούν μέσω αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος και όταν βρεθούν, τα πειράματα μπορούν να μελετήσουν τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των αλλαγών στην ασθένεια στους ανθρώπους.

Ποια ήταν η ανταπόκριση των αρχών για τη δημόσια υγεία στη Δανία;

Οι Δανεζικές αρχές προέβησαν στις ακόλουθες ενέργειες με το φόβο πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα μπορούσε να απειλήσει ένα μελλοντικό εμβόλιο κορωνοϊού :

Σφαγή όλων των εκτρεφόμενων μινκ (άνω των 17 εκατομμυρίων) στη Δανία, συμπεριλαμβανομένου του αναπαραγωγικού αποθέματος
Ενίσχυση της παρακολούθησης του τοπικού πληθυσμού για την ανίχνευση όλων των περιπτώσεων COVID-19, μεταξύ άλλων μέσω τεστ PCR σε όλο τον πληθυσμό της περιοχής (North Jutland)
Εισαγωγή νέων περιορισμών κίνησης και άλλων μέτρων δημόσιας υγείας στις πληγείσες περιοχές για τη μείωση της περαιτέρω μετάδοσης, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών κυκλοφορίας μεταξύ των δήμων
Διαθεσιμότητα των πλήρων ακολουθιών γονιδιώματος της παραλλαγής μινκ SARS-CoV-2 στην επιστημονική κοινότητα.
Κάποιοι θεωρούν ότι δεν υπήρχε επιστημονική βάση για την έκδοση της οδηγίας, και αρκετοί εμπειρογνώμονες έχουν είπε ότι ένα μελλοντικό εμβόλιο θα είναι αντίστοιχα αποτελεσματικό ενάντια αυτής της παραλλαγής του κορωνοϊού.

Μια μελέτη της μετάλλαξης, σε πρώιμο στάδιο ανάλυσης που δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί, διερευνά την παραλλαγή του κορωνοϊού που απομονώθηκε στην επιδημία στα μινκ. (https://files.ssi.dk/Mink-cluster-5-short-report_AFO2). Για την αξιολόγηση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πλάσμα αίματος από ασθενείς που είχαν αναρρώσει από τον ιό. Η εξουδετέρωση ενός ιού είναι το εργαστηριακό πρότυπο για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας των αντισωμάτων, και σε αυτή την περίπτωση επιλέχθηκε επίσης ως μέθοδος μελέτης. Χρησιμοποιήθηκε αναρρωτικό πλάσμα από άτομα που ζούσαν στη Νότια Δανία (ενώ τα κρούσματα μινκ παρουσιάστηκαν στη Βόρεια Δανία) και είχαν τεκμηριωμένη λοίμωξη στην αρχή της επιδημίας της Δανίας, προτού εμφανιστούν τα κρούσματα μινκ. Δεδομένου ότι η επίδραση των μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα δεν έχει συσχετιστεί με τα επίπεδα αντισωμάτων, εξετάστηκε αναρρωτικό πλάσμα από 9 ασθενείς με διαφορετικά ποσοστά αντισωμάτων (χαμηλούς (N = 4), ενδιάμεσους (N = 3) και υψηλούς (N = 2) τίτλους εξουδετέρωσης). Σε αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα τα δύο δείγματα πλάσματος με υψηλούς τίτλους εξουδετέρωσης ήταν επαρκώς δραστικά, ενώ τα δείγματα πλάσματος με χαμηλούς και ενδιάμεσους τίτλους ήταν λιγότερο δραστικά στο να απενεργοποιήσουν την παραλλαγή του ιού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και έπεται περαιτέρω έρευνα.

Ο ΠΟΥ στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως τα ευρήματα που ανέφερε η Δανεζική Αρχή Δημόσιας Υγείας για την νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2 που εντοπίστηκε στους ανθρώπους, πρέπει να επιβεβαιωθούν και να αξιολογηθούν περαιτέρω για να κατανοηθούν καλύτερα τυχόν πιθανές επιπτώσεις όσον αφορά τη μετάδοση, κλινική παρουσίαση, διαγνωστική, θεραπευτική και ανάπτυξη εμβολίων.

O Δρ. Αντονι Φάουτσι ανέφερε πως ότι η μετάλλαξη που έχει εντοπιστεί στα μινκ δεν φαίνεται – με τα στοιχεία που έχουμε- να επηρεάζει τη δράση των εμβολίων υπό ανάπτυξη. Αλλά ίσως να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα κάποιων στοχευμένων μονοκλωνικών αντισωμάτων υπό ανάπτυξη.

Όλοι οι ιοί, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Τα στελέχη SARS-CoV-2 που μπορούν να μολύνουν μινκ, τα οποία στη συνέχεια μεταδίδονται στον άνθρωπο, μπορεί να έχουν αποκτήσει μοναδικούς συνδυασμούς μεταλλάξεων. Για να κατανοήσουμε πλήρως τον αντίκτυπο συγκεκριμένων μεταλλάξεων, απαιτούνται προηγμένες εργαστηριακές μελέτες. Αυτές οι έρευνες χρειάζονται χρόνο και γίνονται σε στενή συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ερευνητικών ομάδων.

Όπως αναφέρω συχνά, η επίδραση των μεταλλάξεων έχει σημασία στη χρήση των στοχευμένων αντιιικών θεραπευτικών και εμβολίων για την καταπολέμηση του ιού. Επί του παρόντος υπάρχουν περισσότερα από 200 διαφορετικά εμβόλια κορωνοϊού που βρίσκονται σε εξέλιξη. Εάν παρατηρηθούν μεταλλάξεις που μεταβάλλουν την αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε εμβολίου, τότε ενδέχεται να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε νέα εμβόλια με βάση την τεχνογνωσία που πλέον έχουμε.

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content