Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος γιόρτασαν την 73η επέτειο του γάμου τους σήμερα, ένα γεγονός που δεν κατάφεραν να μοιραστούν με την υπόλοιπη οικογένεια, λόγω του λοκντάουν για τον νέο κορονοϊό.
Η 94χρονη Ελισάβετ και ο 99χρονος Φίλιππος παντρεύτηκαν στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ, στο Λονδίνο, στις 20 Νοεμβρίου του 1947, δύο χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Σας ευχαριστούμε όλους για τις ευγενικές ευχές σας για την 73η επέτειο της βασίλισσας και του δούκα του Εδιμβούργου», ανέφερε το παλάτι του Μπάκιγχαμ σε ένα tweet.
Με την ευκαιρία της επετείου, το βρετανικό παλάτι έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία της Ελισάβετ και του Φιλίππου να χαμογελούν, ενώ κοιτάζουν μια κάρτα που τους έφτιαξαν τα δισέγγονά τους, ο πρίγκιπας Τζορτζ, η πριγκίπισσα Σάρλοτ και ο πρίγκιπας Λούις, μαζί με άλλες κάρτες και επιστολές με ευχές.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο κάστρο του Ουίνδσορ, την κατοικία της Ελισάβετ, δυτικά του Λονδίνου, όπου το βασιλικό ζεύγος διαμένει κατά τη διάρκεια του λοκντάουν.
Ο πρίγκιπας Φίλιππος είναι Ελληνας, αλλά δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα (Ούτε η Ελισάβετ)
Ο πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, γεννήθηκε με τον τίτλο Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας, το 1921, στο παλάτι Μον Ρεπό στην Κέρκυρα.
Είναι ο μοναδικός γιος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδος και της πριγκίπισσας Αλίκης de Battenberg. Είναι κατά συνέπεια εγγονός του βασιλιά Γεωργίου 1ου της Ελλάδας, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1913, και εξάδελφος των βασιλέων Γεωργίου II και Παύλου 1ου της Ελλάδας.
Ο πατέρας του Φιλίππου και η μικρασιατική καταστροφή
Τον Ιούλιο του 1921 ο πρίγκηπας Ανδρέας, μετά την κατάληψη του Εσκί Σεχίρ έφθασε ως διοικητής της 12ης μεραρχίας, με το βαθμό του υποστράτηγου, στο μικρασιατικό μέτωπο.
Προήχθη αμέσως σε αντιστράτηγο τον Ιούλιο του 1921 πριν την εκστρατεία του Σαγγαρίου. Ως αντιστράτηγος ήταν διοικητής του Β’ Σώματος Στρατού, το οποίο έπρεπε να κινηθεί δια μέσου της Αλμυράς Ερήμου για την κατάληψη της Άγκυρας. Οι άνδρες του έφτασαν στο σημείο να τον αποκαλούν στις μεταξύ τους συζητήσεις “καψοκαλύβα”, λόγω της τακτικής του να διατάζει την πυρπόληση των αγροτικών κατοικιών των τούρκων χωρικών.
Μετά τη λήξη των επιχειρήσεων της αποτυχημένης εκστρατείας Σαγγαρίου-Αγκύρας (Σεπτέμβριος 1921) του αφαιρέθηκε η διοίκηση του Β’ Σώματος Στρατού από τον διοικητή της Στρατιάς αντιστράτηγο Παπούλα λόγω ανικανότητας και καταφανούς ανεπάρκειας στη διοίκηση μεγάλων μονάδων στρατού. Πριν τη λήξη της Μικρασιατικής εκστρατείας έφυγε από την Μικρά Ασία και επέστρεψε στην Ελλάδα.
Συνελήφθη και καταδικάστηκε ο πρίγκηπας Ανδρέας
Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την επανάσταση του Πλαστήρα με διαταγή του Πάγκαλου ο Πρίγκηπας Ανδρέας συνελήφθη στην Κέρκυρα τον Νοέμβριο του 1922 από τον συνταγματάρχη Χρήστο Λούφα και μεταφέρθηκε στην Αθήνα για να δικαστεί στο στρατοδικείο. Είχε προηγηθεί η δίκη και η εκτέλεση των έξ.
Στη δίκη που ακολούθησε ο πρίγκηπας Ανδρέας καταδικάσθηκε σε θάνατο με την κατηγορία της αρνήσεως εκτελέσεως διαταγής του αρχηγού της στρατιάς κατά τις μάχες του Σαγγαρίου το Σεπτέμβριο του 1921. Η απόφαση όμως δεν εκτελέστηκε από την Επαναστατική Στρατιωτική Κυβέρνηση, λόγω μεσολάβησης της βρετανικής κυβέρνησης μέσω του Άγγλου πλοιάρχου Τάλμποτ.
Στιγμιότυπο από την δίκη του πρίγκιπα Ανδρέα από έκτακτο επαναστατικό δικαστήριο (στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής), στις 3 Δεκεμβρίου 1922:
Με παρέμβαση του Πάγκαλου το στρατοδικείο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό “της τελείας απειρίας περί την διοίκησιν ανωτέρων μονάδων” και τον καταδίκασε στις 20 Νοεμβρίου 1922 στην ποινή της ισόβιας υπερορίας και της διαγραφής από το μητρώο των αξιωματικών. Αμέσως μετά την καταδίκη του με τη συνοδεία του συμμαθητή του από τη σχολή Ευελπίδων Πάγκαλου, και του Τάλποτ μεταφέρθηκε στο Φάληρο και αναχώρησε με το βρετανικό αντιτορπιλλικό “Καλυψώ”. Το πλοίο σταμάτησε στην Κέρκυρα για να παραλάβει την οικογένειά του και μετά κατευθύνθηκε προς την Ιταλία. Στη συνέχεια μαζί με την οικογένειά του έφυγαν για τη Γαλλία και εγκαταστάθηκαν στο προάστιο του Παρισίου, Σαιν Κλού, φιλοξενούμενοι της εύπορης συζύγου του αδελφού του Γεωργίου, Πριγκίπισας Μαρία Βοναπάρτη.
Eδώ, όλη η οικογένεια του πρίγκηπα Ανδρέα, στο Σαιν Κλου του Παρισιού, το 1928. Το ξανθό αγόρι είναι ο πρίγκηπας Φίλιππος
Ο Φίλιππος σπούδασε στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σκωτία και σε ηλικία 18 ετών εντάχθηκε στο βρετανικό ναυτικό. Μετά τον πόλεμο ο Φίλιππος πήρε την άδεια να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την ανακοίνωση του γάμου, απαρνήθηκε τους ελληνικούς βασιλικούς τίτλους και την ορθόδοξη θρησκεία και πήρε βρετανική υπηκοότητα, ενώ άλλαξε και το όνομά του σε Φίλιππο Mountbatten.
Πρόσφατα, η βρετανική εφημερίδα Mirror προσπάθησε να απαντήσει στην απορία που έχει δημιουργηθεί και στο παρελθόν για ένα «κενό» στη ζωή του Φιλίππου και της Ελισάβετ.
Το ερώτημα είναι «γιατί η βασίλισσα, που έχει ταξιδέψει στη μακρά βασιλική της θητεία σε 196 χώρες, δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα, πατρίδα του συζύγου της Φίλιππου;».
Για να δώσει απαντήσεις, εκλήθη ο ιστορικός, ειδικευμένος στη βασιλεία, Hugo Vickers, ο οποίος ανέφερε ότι ο «σνομπισμός» της Ελισάβετ προς την Ελλάδα έχει να κάνει με την κακή μοίρα και κατάληξη του βασιλικού θεσμού στη χώρα -μια κατάληξη που επηρέασε και τον Φίλιππο.
«Το 1922, όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν μωρό, η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η οικογένεια εξορίστηκε και κατέφυγε στη Γαλλία, όπου άλλαξαν το επώνυμό τους σε Mountbatten», λέει ο ιστορικός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Φίλιππος δεν συμπαθεί την Ελλάδα γιατί «οδήγησαν σε δίκη τον πατέρα του (πρίγκιπας Ανδρέας) και παραλίγο να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα για τις ευθύνες του στη Μικρασιατική Καταστροφή».
AΠΕ – iefimerida