Σήμερα Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ανακοινώθηκε από τα Χανιά η προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης και την Διεύθυνση Δασών Χανίων- Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για την υλοποίηση των απαραίτητων παρεμβάσεων στο Φαράγγι της Σαμαριάς προκειμένου το τμήμα του μονοπατιού από την είσοδο του Φαραγγιού στην Αγία Ρουμέλη μέχρι και μετά τις Πόρτες (Αφέντης Χριστός) να γίνει προσβάσιμο σε ΑμεΑ σε αμαξίδιο.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε σχετικά: «Ανακοινώνουμε σήμερα μια προγραμματική συμφωνία για ένα έργο προσβασιμότητας που αφορά συνανθρώπους μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν ειδικές δυσκολίες, οι ανάγκες των οποίων βρίσκονται στο επίκεντρο του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Η συγκεκριμένη παρέμβαση θα καταστήσει μέχρι το 2023 το Φαράγγι της Σαμαριάς – σύμβολο της Κρήτης – προσβάσιμο σε ΑμεΑ σε αμαξίδιο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, θεωρούμε πως η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού των ευπαθών ομάδων, αποτελεί όχι απλά μια υποχρέωση, αλλά μια άμεση προτεραιότητα σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Για την Περιφέρεια Κρήτης, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ αποτελεί βασική μας επιλογή».
Το φαράγγι της Σαμαριάς
Το Φαράγγι της Σαμαριάς, Εθνικός Δρυμός από το 1962, είναι αναγνωρισμένο για τη μοναδικότητά του σε διεθνές επίπεδο, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, την UNESCO και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πριν από ένα χρόνο, στο πλαίσιο της δεκαετούς αξιολόγησης για το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Προστατευόμενων Περιοχών, το Συμβούλιο της Ευρώπης προχώρησε στη σύσταση προς τους Φορείς που διαχειρίζονται το Φαράγγι για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση του εθνικού πάρκου για άτομα με αναπηρία μέχρι 2,5 χιλιόμετρα από τη νότια είσοδο του Εθνικού Δρυμού.
Οι παρεμβάσεις
Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται αφορούν τόσο το τμήμα εντός του Φαραγγιού της Σαμαριάς, σε μήκος περίπου 2 χιλιομέτρων, όσο και το σύνολο της αλυσίδας προσβασιμότητας από το λιμάνι της Αγίας Ρουμέλης μέχρι και την είσοδο του Φαραγγιού αλλά και ευρύτερα από την Χώρα Σφακίων, τη Σούγια και την Παλιόχωρα μέχρι την Αγία Ρουμέλη. Στο σύνολό τους θα χρηματοδοτηθούν από τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ θα δημιουργηθεί και ολοκληρωμένη ψηφιακή, διαδικτυακή εφαρμογή για να υπάρχει πλήρης καταγραφή, αποτύπωση και ενημέρωση για την υφιστάμενη, πραγματική κατάσταση της υποδομής προσβασιμότητας που θα υλοποιηθεί ώστε να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος επισκέπτης να έχει πλήρη γνώση της κατάστασης που θα συναντήσει στο πεδίο. Το σύνολο των έργων προκειμένου το Φαράγγι να είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ σε αμαξίδιο υπολογίζεται να είναι ολοκληρωμένο και λειτουργικό μέχρι το καλοκαίρι του 2023.
Ο σχεδιασμός
Ταυτόχρονα σε φάση σχεδιασμού βρίσκονται ευρύτερες παρεμβάσεις στην Αγία Ρουμέλη για την συνολικότερη ανάδειξή της ως πύλη εισόδου στο Φαράγγι της Σαμαριάς. Συγκεκριμένα μέσα από Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Δήμο Σφακίων και το Υπουργείο Πολιτισμού, ολοκληρώνονται οι απαραίτητες μελέτες για την αποκατάσταση και ανάδειξη των σημαντικότερων ιστάμενων μνημείων, δηλαδή του οθωμανικού κούλε που δεσπόζει σε υψόμετρο 270μ. δυτικά του οικισμού, του ναού της Παναγίας στην βόρεια απόληξη του νέου οικισμού και τις δύο παρακείμενες στην κοίτη του ποταμού νεότερες γέφυρες. Στην ομάδα των μνημείων της Αγίας Ρουμέλης που είναι υπό μελέτη εντάσσεται και ο ναός του Αγίου Παύλου στην ομώνυμη παραλία
ανατολικότερα, σημείο αναφοράς στην ανηφορική διαδρομή προς τον Άη Γιάννη, ενώ σχεδιάζεται και η αναβάθμιση του «Μουσείου Ανθρώπου και Πέτρας» που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο της Αγίας Ρουμέλης.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη ενταγμένο, στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Περιφέρειας Κρήτης για τις Περιοχές UNESCO, είναι το έργο για την προστασία και ανάδειξη των βυζαντινών/μεταβυζαντινών εκκλησιών του Φαραγγιού της Σαμαριάς (Άγιος Νικόλαος, Άγιος Γεώργιος, Μεταμόρφωση Σωτήρος, Οσία Μαρία Αιγυπτία, Αφέντης Χριστός) ενώ ακολουθεί και το ολοκληρωμένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών στο Δήμο Σφακίων. Τέλος μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης υλοποιείται και η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Τοπίου Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς από το Φορέα Διαχείρισης Λευκών Ορέων.
Προστατευόμενες περιοχές
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης ευχαρίστησε τους Φορείς που συνεργάζονται για την υλοποίηση της σημαντικής και εμβληματικής αυτής παρέμβασης για την πρόσβαση των ΑμεΑ στο Φαράγγι (Διεύθυνση Δασών Χανίων-Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, Φορέας Διαχείρισης Λευκών Ορέων, Πολυτεχνείο Κρήτης, Δήμο Σφακίων).
Να σημειωθεί τέλος πως στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε ότι είχε προηγηθεί σχετική σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία ταυτίστηκε με τον σχεδιασμό σε τοπικό
επίπεδο κι έχει ενεργοποιήσει κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία κατευθύνοντας σημαντικούς πόρους προς τις προστατευόμενες περιοχές της Κρήτης. Σε ένα συνολικότερο μάλιστα πλαίσιο προετοιμάζονται παρεμβάσεις και στα μνημεία της Αγίας Ρουμέλης και τις
περιηγητικές διαδρομές των Σφακίων ώστε να αναδειχθεί συνολικά η Αγία Ρουμέλη ως πύλη εισόδου στο μοναδικό ευρύτερο περιβάλλον της Σαμαριάς.