Η ανάκαμψη της Ευρώπης

Toυ Ζαχαρία Εμμ. Δοξαστάκη(*)

Η πανδημία COVID-19 έχει πλήξει τον πλανήτη και έχει κλονίσει την Ευρώπη. Στις απώλειες ανθρώπινων ζωών , προστίθενται πολλά κοινωνικά προβλήματα, όπως η δοκιμασία των συστημάτων υγείας και πρόνοιας , η δραματική οικονομική κρίση , η εκτίναξη της ανεργίας και η αβεβαιότητα για σχέδια και προοπτικές.

Μέσα απ’ αυτές τις δυσκολίες μπορεί να ξεπηδήσει η ελπίδα και η δημιουργία ευκαιριών. Αυτή η συγκυρία και ο σταθμός μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για μια νέα  πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να σταθεί και πάλι στα πόδια της και όλα τα κράτη μέλη ενωμένα και από κοινού να προχωρήσουν , σύντομα, στην αποκατάσταση των ζημιών που δημιούργησε η κρίση και να προετοιμάσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους ανθρώπους.

Η συλλογική , συντονισμένη και αποτελεσματική ανάκαμψη, προϋποθέτει  τη δέσμευση επενδύσεων για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση , με στόχευση την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της Ευρώπης. Η αλληλεγγύη, η συνοχή και η σύγκλιση πρέπει να επιδιώκουν την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση( ΕΕ), από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε  αυτή η πρωτοφανής πανδημία,της COVID-19, στήριξε τα κράτη, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τη δημόσια υγεία και την οικονομία. Η κρίση που προκύπτει από την υγειονομική επιβάρυνση, είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη κρίση και επιτάσσει την άμεση, συντονισμένη και αποτελεσματική αντίδραση των θεσμοθετημένων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ανταποκριθεί σ’αυή τη δύσκολη οικονομική κρίση και να προετοιμάσει ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη, από το  Μάϊο του 2020 πρότεινε στα άλλα συναρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, την υιοθέτηση ενός νέου μέσου ανάκαμψης, του Next Generation EU ( “ ΕΕ- Επόμενη Γενιά»), με ποσό ύψους 750 δις ευρώ. Τα χρήματα θα συγκεντρωθούν με την προσωρινή αύξηση του ανώτατου ορίου των ιδίων πόρων σε 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος ( Α.Ε.Ε.) της Ε.Ε. . Αυτό θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να δανειστεί 750 δις ευρώ στις χρηματοπιστωτικές αγορές για το μέσο Next Generation EU.

Παρά την άμεση αντίδραση και την υποδειγματική ενότητα της Ε.Ε. , είναι αμφίβολο , αν το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορέσει να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Η θέση αυτή ενισχύεται , από το δεύτερο κύμα της πανδημίας που πλήττει τον πλανήτη. Τι θα γίνει με τη νέα ασταθή πολιτική και οικονομική κατάσταση που δημιουργείται. Θα μπορέσει  η Ευρώπη να παράσχει  νέα βοήθεια στα κράτη μέλη της.

Άποψη μου είναι, ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν μπορεί να προκύψει μόνο από τους πόρους που έχει δεσμεύσει η Ε.Ε. στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν η επάρκεια της ηγεσίας, η αποτελεσματική διακυβέρνηση και το σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης των κρατών μελών.

Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, θα βρεθούν σε δύσκολη οικονομική θέση. Θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας και δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τις υποχεώσεις τους, όχι από επιλογή , αλλά λόγω ανωτέρας βίας.

Στη διεθνή σκηνή , η εκδήλωση, έμπρακτα, της αλληλεγγύης και της οικονομικής στήριξης προς τις φτωχές χώρες , από τις πλούσιες χώρες , πρέπει να επικρατήσει, γιατί έτσι μόνο μπορεί να εξασφαλιστεί η επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας. Με τη συνένωση των δυνάμεων και το σωστό σχεδιασμό , θεωρώ πως μπορούμε να καταφέρουμε την οικοδόμηση ενός νέου κόσμου μετά την πανδημία, ο οποίος Θε είναι δίκαιος, βιώσιμος και ικανός να επιλύσει τα προβλήματα των ανθρώπων.

 Ηράκλειο 28/12/2020

 

(*) Ο κ. Ζαχαρίας Εμμ. Δοξαστάκης είναι Περιφερειακός Σύμβουλος και Εντεταλμένος Διοικητικής Οργάνωσης   

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content