Μ. Κεφαλογιάννης: «Η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τη Συνθήκη της Λωζάνης»

Ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης μετά τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων με τις οποίες αμφισβητούν μία Διεθνή Συνθήκη, τη Συνθήκη της Λωζάνης και ζητούν επαναδιαπραγμάτευσή της, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ζητά να κρίνει και να προβεί σε ενέργειες κατά της Τουρκία που παραμένει μεν ένα υπό ένταξη κράτος αλλά εξακολουθεί να μην σέβεται και να αμφισβητεί το Διεθνές Δίκαιο που αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο. Η Συνθήκη της Λωζάνης διασφάλισε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας για περίπου 100 χρόνια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2017 είχε υιοθετήσει, σε Ψήφισμά του που είχε γίνει δεκτό με ισχυρή πλειοψηφία, τροπολογία που είχε προτείνει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ως πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας με την οποία καταδίκαζε απερίφραστα τη ρητορική αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Τούρκο πρόεδρο.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μία συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. Συνυπογράφηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923 όχι μόνο από την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και από μία πλειάδα σημαντικών χωρών που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί μία Διεθνή Συνθήκη που πραγματικά διασφάλισε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή για περίπου 100 χρόνια.

Η τουρκική πλευρά τα τελευταία χρόνια έχει προβεί σε μία σειράν μονομερών επιθετικών ενεργειών κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, κάτι για το οποίο έχει καταδικαστεί απερίφραστα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, από το 2017 επιχειρεί με δηλώσεις κορυφαίων της αξιωματούχων συμπεριλαμβανομένου και του Τούρκου προέδρου να αμφισβητεί μια Διεθνή Συνθήκη, τη Συνθήκη της Λωζάνης και να ζητά την αναθεώρησή της. Τελευταίο κρίκος σε αυτή την αλυσίδα αναθεωρητικών δηλώσεων που δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, μία πρόσφατη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Ενέργειας στην οποία έθεσε και πάλι ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάνης.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  •          Πως κρίνει τη συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία με δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της αμφισβητεί μία Διεθνή Συνθήκη όπως η Συνθήκη της Λωζάνης;
  •          Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί  ώστε να υπάρξει από πλευράς της Τουρκίας που παραμένει ένα υπό ένταξη κράτος, πλήρης σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάνης;»

 

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content