Έκκληση στους Έλληνες να μη χαλαρώσουν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, καθώς ο κίνδυνος για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας είναι ορατός και θα έχει καταστροφικές συνέπειες, απευθύνει ο ερευνητής και επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ, Δρ. Γιώργος Παυλάκης.
«Βλέποντας την κατάσταση στην Ελλάδα και λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, αν ο πληθυσμός δεν πειθαρχήσει και υπάρξει απότομη χαλάρωση, θα πρέπει να αναμένουμε κακά μαντάτα τον Φλεβάρη με Μάρτη», δήλωσε σε συνέντευξή του στον Real fm.
Υπαρκτός ο κίνδυνος για τρίτο κύμα -Αν ξεφύγει η επιδημία στην Αττική θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα
O Δρ. Παυλάκης εστίασε στην Αττική προειδοποιώντας ότι «αν ξεφύγει η επιδημία δεν μαζεύεται εύκολα. Αυτό θα είναι καταστροφικό. Απαιτεί μεγάλη προσοχή. Το θέμα θα εξαρτηθεί και από το πόσο γρήγορα μπορούν να γίνουν εμβολιασμοί. Δυστυχώς, όμως τα εμβόλια καθυστερούν. Προσοχή, δεν είναι ανάγκη να χαλάσει το καλό κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα στο τελευταίο χιλιόμετρο».
Ο διακεκριμένος ερευνητής σχολίασε ότι αν υπάρξουν συνωστισμοί θα δούμε πάλι ένα τρίτο αυτή τη φορά κύμα να ογκώνεται γρήγορα. «Το πώς θα συμπεριφερθεί ο κόσμος δεν μπορεί κανένας εκ των προτέρων να το γνωρίζει. Γι’ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση προειδοποίησε με νέο lockdown αν ξεφύγει η κατάσταση. Το κόστος όμως θα είναι τεράστιο. Ένα εστιατόριο δεν μπορεί να ανοίγει και να κλείνει ανά δυο εβδομάδες. Αυτοί οι άνθρωποι θα χρεοκοπήσουν».
Υψηλού ρίσκου απόφαση το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου
Σε αντίθεση με την πλειονότητα των λοιμωξιολόγων της επιτροπής που εισηγήθηκαν στην παρούσα φάση το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, υπό όρους και κάτω από αυστηρά μέτρα, ο Δρ. Παυλάκης χαρακτηρίζει την απόφαση ως «υψηλού ρίσκου και κινδύνου».
«Έχω γράψει ένα άρθρο γι’ αυτό που νομίζω ότι έχει γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι η κινητικότητα σημαίνει νέες μολύνσεις. Δεν υπάρχει πιθανότητα με έναν αερομεταδιδόμενο ιό, σαν αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα και δυστυχώς ίσως έρχονται και νέα στελέχη του ιού πολύ γρήγορα, οι μεταλλάξεις, να τον σταματήσουμε 100%. Οι μάσκες βοηθάνε. Τις φοράνε όμως όλοι; Τις φοράνε συνέχεια;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα σήμερα τα έχει πάει καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Ως εκ τούτου, όπως τόνισε, οι Έλληνες θα πρέπει να είναι σε πλήρη και μόνιμη επιφυλακή για τους κινδύνους που εγκυμονεί το μέλλον. «Η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλύτερα μέχρι στιγμής από την Αγγλία, τη Γαλλία και από πολλές άλλες χώρες. Είναι στην ίδια κατάσταση με τη Γερμανία αλλά η Γερμανία που έχει σαφώς καλύτερη οικονομία έχει τρομοκρατηθεί. Το ζήτημα που τίθεται είναι να συνεχίσουμε το ίδιο καλά μέχρι να αρχίσει να αποδίδει το εμβόλιο», επεσήμανε ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι και στη Γερμανία πριν λίγο καιρό πίστευαν ότι τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα αλλά ο ιός είναι πολύ γρήγορος ιός. «Ο ιός ξάφνιασε όλη την Ευρώπη ξανά. Το κύμα που υπάρχει σε πολλά μέρη είναι απελπιστικά άσχημο. Η Αγγλία θα το πληρώσει πολύ ακριβά».
Το επιδημικό «τσουνάμι» μπορεί να επιστρέψει από τη μια μέρα στην άλλη
Σύμφωνα με τον Δρ. Παυλάκη, η Ελλάδα την πρώτη περίοδο τα πήγε πολύ καλά ακριβώς επειδή έδρασε νωρίς και ο πληθυσμός υπάκουσε, με αποτέλεσμα το ιικό φορτίο να είναι πολύ μικρό. «Αυτό οδήγησε σε ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι που κάπου έγινε πολύ πιο ξέγνοιαστο απ’ ότι έπρεπε. Αλλά τώρα δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση. Στην Ελλάδα υπήρξε ένα δεύτερο κύμα που η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία γενικότερα το πλήρωσε πολύ ακριβά. Ό,τι έγινε στη Θεσσαλονίκη μπορεί να επαναληφθεί στην Αττική. Στη συμπρωτεύουσα από τη μια μέρα στην άλλη σημειώθηκε αυτό το μεγάλο κύμα που το αποκαλώ «τσουνάμι» γιατί ακριβώς έρχεται τόσο γρήγορα», ξεκαθαρίζει ο Έλληνας ερευνητής.
Καταλήγοντας εκφράζει την ελπίδα ότι τα εμβόλια θα μπορέσουν σύντομα να φρενάρουν την πανδημία. «Το Ισραήλ, που είναι ένα από τα υποδείγματα που μελετάω, ισχυρίζεται ότι ότι με το ένα πέμπτο του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί έχει αρχίσει να βλέπει διαφορές. Η ελπίδα όλων είναι αυτό να είναι πραγματικότητα γιατί οι μετρήσεις δεν είναι τόσο τρομακτικά καλές. Μαθαίνουμε πολλά περισσότερα αλλά ξέρουμε ότι το Ισραήλ είχε ένα δεύτερο κύμα σαν το ελληνικό άνοιξε γρήγορα και είναι τώρα στο μέσο ενός τρίτου κύματος και αυτό έγινε τρεις μήνες μετά το δεύτερο κύμα».
Πηγή: iefimerida.gr